ADS - Gangguan Defisit Perhatian - Sindrom

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

  • Gangguan Defisit Perhatian
  • Sindrom Defisit Perhatian
  • Sindrom Psychoorganic (POS)
  • Hans-lelaki-di-udara
  • Gangguan Kekurangan Perhatian (ADD)
  • Sindrom otak minimum

definisi

Sindrom defisit perhatian adalah tingkah laku tanpa perhatian, kadang-kadang bahkan impulsif, yang menjadi ketara dalam jangka masa yang lebih lama (sekitar enam bulan) di beberapa bidang kehidupan (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang). ADS tidak semestinya dikaitkan dengan hiperaktif. Sebaliknya, kanak-kanak yang muncul melalui mimpi atau sejenisnya juga menderita ADHD.

Tingkah laku yang ditunjukkan biasanya tidak sesuai dengan tahap perkembangan anak, tetapi menampakkan diri, yang bermaksud bahawa tingkah laku yang sesuai tidak berlaku secara berperingkat, tetapi terakhir. Ini mempunyai akibat bahawa masalah itu tidak dapat diatasi tanpa bantuan yang sewajarnya. Terdapat dua bentuk sindrom defisit perhatian: selain sindrom defisit perhatian tanpa hiperaktif (ADHD), terdapat juga varian hiperaktif daripadanya, ADHD (sindrom defisit perhatian dengan hiperaktif), dan jenis campuran kedua-dua varian tersebut.

Yang biasa bagi kedua-dua istilah adalah kenyataan bahawa gambar klinikal yang jelas dinyatakan dengan gejala yang berlainan ADHD. Anak-anak dengan ADHD atau ADHD tidak dapat memusatkan perhatian mereka dengan cara yang disasarkan, sehingga kemampuan mereka untuk berkonsentrasi kurang. Kekurangan ini biasanya meresap ke semua bidang kehidupan anak, iaitu tadika atau sekolah serta kawasan keluarga dan masa lapang.

. kekurangan tumpuan menjadi sangat jelas pada fasa di mana kanak-kanak dapat mengalihkan perhatian mereka ke kawasan tertentu dalam jangka masa yang lebih lama. Walaupun kanak-kanak ADHD mula bermimpi dan sebaliknya tidak semestinya menarik perhatian negatif, kanak-kanak hiperaktif (ADHD) mungkin mengalami simptom negatif (gelisah sehingga enggan bekerja). Kerana manifestasi luaran ADHD yang berlainan, biasanya didiagnosis lebih kerap, tetapi lebih cepat.

Sementara itu, pelbagai siri kajian telah mengesahkan bahawa dengan adanya AD (H) S, penghantaran dan pemprosesan maklumat antara pelbagai bahagian otak berfungsi dengan tidak betul. Dalam kedua kes tersebut, kemampuan untuk berkonsentrasi kadang-kadang terganggu. Ini tidak bermaksud, bagaimanapun, bahawa pada kanak-kanak dengan ADD atau ADHD, bakat dapat dikesampingkan sejak awal.

Walau bagaimanapun, dapat dilihat bahawa gejala tersebut juga boleh membawa kesan di kawasan lain di persekolahan. Tidak jarang kanak-kanak mengalami kesukaran membaca dan mengeja dan / atau diskalkulia. Kerana fakta bahawa kajian kembar pada kembar yang sama menunjukkan bahawa - jika ADHD / ADHS ada - kedua-dua kanak-kanak biasanya terjejas, diandaikan bahawa gejala - dari mana orang dewasa juga dapat menderita - dapat diwarisi.

Sejarah

Secara umum, defisit perhatian tanpa hiperaktif kurang mendapat perhatian, yang mungkin berkaitan, antara lain, dengan fakta bahawa kanak-kanak yang kekurangan perhatian secara amnya kurang jelas. Diagnosis mengenai kesan ini, termasuk kekurangan perhatian yang dinyatakan sebelumnya, jauh lebih sukar. Berkenaan dengan penyelidikan ke penyebab ADHD, harus diperhatikan bahawa pada awal tahun 1870, pernyataan pertama dibuat yang tidak menolak keturunan dan juga menunjukkan bahawa tekanan sosial yang diberikan kepada anak-anak menjadi semakin besar.

Kebajikan yang semakin penting seperti ketepatan masa, ketertiban, ketaatan, ... tidak dapat dipenuhi oleh semua anak dengan cara yang sama. Pernyataan ini harus membuat kita duduk dan memperhatikan… Dalam penyelidikan lebih lanjut, misalnya pada awal abad ke-20, ada kecenderungan untuk memberikan banyak tanggungjawab di atas pendidikan.

Kumpulan muncul yang mengklasifikasikan kanak-kanak dengan kekurangan perhatian sebagai sukar untuk dididik. Walau bagaimanapun, sekali lagi jelas bahawa kanak-kanak ini cenderung mempunyai varian ADHD hiperaktif dan walaupun pada masa itu mungkin lebih sukar untuk mendiagnosis ADHD tanpa hiperaktif. Oleh itu, dari segi sejarah, perumpamaan dapat dijumpai bukan hanya berkaitan dengan kesukaran untuk mendiagnosis ADHD, tetapi juga dengan sejarah disleksia.

Oleh kerana di sana, kemungkinan penyebab dan diasumsikan, dirumuskan, kemudian dicabut dan kemudian didalilkan lagi. Pada tahun tiga puluhan, secara kebetulan didapati bahawa ubat khas menenangkan kanak-kanak hiperaktif. Oleh kerana ini berhasil, diasumsikan pada tahun 60-an dan hasil penelitian juga menunjukkannya, maka juga diasumsikan bahwa a otak gangguan adalah penyebab perkembangan ADHD dan dirawat dengan sewajarnya.

Dalam kajian lanjutan, diyakini bahawa tidak ada SATU penyebab untuk pengembangan ADHD dan pendekatan multi-sebab (= disebabkan oleh banyak faktor) berlaku: Sebagai penyebab ADHD, pelbagai faktor dipertimbangkan: disfungsi serebrum minimum (MCD, suatu bentuk otak kerosakan), keturunan (penularan genetik), akibat dari masyarakat yang berubah, dan lain-lain. Dua kedudukan menentang dan ekstrem telah dipertahankan. Ini adalah di satu pihak mereka yang percaya bahawa ADHD pada prinsipnya harus diberi rawatan dengan ubat-ubatan dan di sisi lain mereka yang percaya bahawa hanya melalui terapi dan langkah-langkah pendidikan yang diubah dapat mencapai tujuan dan ubat-ubatan harus dielakkan.

Di antara dua pandangan "ekstrem" ini, kebanyakan bentuk terapi boleh didapati hari ini. Semua percubaan (ilmiah) untuk penjelasan telah dilakukan dalam bidang perubatan, psikologi, tetapi juga pedagogi. Namun, mungkin harus dipertimbangkan bahawa cara ideal klasik, yang berlaku untuk semua orang, tidak dapat wujud, terutama di daerah pembelajaran masalah.

Masalahnya selalu bersifat individu dan oleh itu memerlukan terapi ADHD secara individu. Anda akan mendapati maklumat lanjut mengenai sub-tema ini: Walaupun banyak faktor masih dianggap sebagai penyebab ADHD hari ini, pendekatan penjelasan neurobiologi telah diterima secara saintifik sejak tahun 90-an sebagai penjelasan bagi perkembangan ADHD. Kemungkinan penyebab yang cuba menerangkan pendekatan penjelasan neurobiologi boleh didapati di bawah penyebab ADHD.