Pendakap Gigi Dewasa: Bilakah ia Berguna?

Pendakap gigi untuk orang dewasa: apa yang mungkin

Pendakap gigi untuk orang dewasa boleh membetulkan gigi yang tidak sejajar dan, pada tahap yang lebih rendah, anomali rahang. Walau bagaimanapun, rawatan bergantung kepada umur dan mengambil masa lebih lama jika rawatan pendakap gigi dimulakan pada usia 30 tahun atau lebih daripada rawatan dengan pendakap gigi dimulakan pada usia 20 tahun. Ini kerana gigi sukar digerakkan oleh pengaruh pendakap gigi. pada pertumbuhan, tetapi lebih kepada tekanan yang menyebabkan penyerapan tulang dan pembentukan tulang. Walau bagaimanapun, orang dewasa dari semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada pendakap gigi dengan meluruskan gigi mereka tanpa memerlukan pembedahan yang meluas.

Pendakap gigi untuk orang dewasa: sebab untuk rawatan

Pendakap gigi untuk orang dewasa biasanya berfungsi untuk meningkatkan estetika pergigian dan mengharmonikan muka, terutamanya dengan membetulkan gigi kacip hadapan. Gigi yang tidak tegak boleh berpunca daripada rawatan yang terlepas semasa kanak-kanak atau hanya berlaku dari semasa ke semasa. Contoh

  • letusan gigi bungsu
  • Kehilangan gigi pramatang - gigi lain boleh tumbuh atau condong ke dalam celah
  • Penghijrahan gigi akibat keradangan pada katil gigi (periodontitis)
  • Penghijrahan gigi akibat pemuatan yang salah seperti pengisaran gigi
  • Gigi tidak sejajar sejak kecil

Pendakap gigi untuk orang dewasa: model

Pendakap gigi untuk orang dewasa: Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Memandangkan gigi sudah boleh lemah dengan usia, rawatan mesti disesuaikan dengan sewajarnya. Contohnya, jika gigi lemah akibat gingivitis, kerosakan gigi atau kehilangan tulang pramatang, ia mesti disokong dengan skru khas.

Kebersihan gigi yang konsisten adalah penting untuk mengelakkan kerosakan gigi. Sakit atau rasa tertekan mungkin berlaku pada permulaan dan semasa pelarasan semula rawatan pendakap semasa pemeriksaan. Bercakap, mengunyah dan menelan juga tidak biasa pada permulaannya dengan pendakap gigi. Orang dewasa juga harus berhenti merokok, kerana ini meningkatkan lagi risiko kehilangan tulang.