Adumbran

definisi

Adumbran adalah ubat yang mengandungi bahan aktif preskripsi Oxazephan, yang, kerana kesan penenangnya, digunakan untuk rawatan jangka pendek gangguan dan gangguan tidur.

Kawasan permohonan

Kesan menenangkan adumbrans digunakan, antara lain, untuk meringankan. Walau bagaimanapun, dalam kedua kes tersebut, penggunaan adumbrans hanya sesuai untuk rawatan simptomatik dan dalam jangka panjang hanya boleh digunakan sebagai terapi pelengkap, sebagai contoh selain psikologi rawatan. - kegelisahan,

  • Kebimbangan dan kegelisahan
  • Bidang aplikasi yang lebih jauh adalah tidur melalui gangguan

hasil

Adumbran diambil dalam bentuk tablet, biasanya dua kali sehari dan bebas dari makanan. Dos bergantung pada tahap gejala. Oleh kerana risiko ketagihan yang tinggi, jangka masa pengambilan hanya beberapa hari dan tidak boleh melebihi empat minggu walaupun dalam kes penyakit kronik.

Arahan doktor yang merawat mesti dipatuhi. Dos Adumbran bergantung kepada jenis penyakit, tinggi dan berat pesakit. Dos mesti disimpan sekecil mungkin untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Satu tablet biasanya mengandungi 10mg bahan aktif oksazepam. Semasa menggunakan Adumbran untuk rawatan kegelisahan dan ketegangan, orang dewasa atau remaja berusia 14 tahun atau lebih boleh mengambil satu tablet pada waktu pagi dan satu atau dua tablet pada waktu malam. Sekiranya Adumbran digunakan, misalnya, untuk gangguan tidur, satu atau dua tablet pada waktu malam harus mencukupi. Dos yang lebih tinggi boleh digunakan jika kesannya tidak mencukupi, tetapi harus selalu dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor yang merawat.

Kontraindikasi

Adumbran tidak boleh diambil sekiranya terdapat alergi terhadap zat aktif oxazephan. Oleh kerana potensi ketagihannya, tidak digalakkan untuk digunakan dalam kes ketergantungan akut atau masa lalu terhadap alkohol, ubat-ubatan atau ubat lain. Dadah juga tidak boleh diambil jika anda menghidapnya myasthenia gravis, mengantuk otot patologi, atau masalah dengan rasa mengimbangi dan pergerakan penyelarasan, kerana ini diperburuk oleh Adumbran.

Kriteria pengecualian selanjutnya adalah gangguan hati or buah pinggang berfungsi juga paru-paru penyakit dan apnea tidur (penangguhan sementara bernafas semasa tidur). Adumbran tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai benzodiazepin. Ubat ini menekan transduksi isyarat di bahagian tengah sistem saraf.

Ini membolehkan mereka menekan perasaan kegelisahan dan kegelisahan. Ini adalah campur tangan utama dalam persepsi dan pengalaman pelbagai situasi dan oleh itu mempunyai potensi pergantungan yang tinggi. Kesan positif dapat dirasakan dengan tepat ketika mengambil ubat yang mempunyai permulaan dan tindakan yang cepat.

Oleh itu, ubat seperti ini membawa risiko ketergantungan psikologi dan fizikal yang lebih tinggi. Adumbran adalah ubat dengan kesan jangka panjang. Adumbran adalah ubat jangka sederhana, dan risiko kebergantungan tetap ada walaupun untuk jangka waktu penggunaan yang pendek, dan agak tinggi berbanding dengan tindakan jangka panjang benzodiazepin seperti clonazepam. Selepas pemberhentian adumbran mungkin terdapat gejala penarikan. Ini termasuk:

  • Berulang dari gejala semula jadi kegelisahan dan kegelisahan
  • Berpeluh
  • Loya
  • Tekanan darah tinggi
  • berjabat
  • Gangguan ingatan Gedächtnissto
  • perasaan tertekan
  • Hallucinations