Kecergasan Estetik

Definisi- Apa itu Kecergasan Estetik?

Estetik Kecergasan adalah istilah yang digunakan dalam kecergasan dan bina badan pemandangan. Estetik Kecergasan tergolong dalam dunia bina badan. Perkataan estetik bermaksud berselera atau indah.

"Bodybuilding”Menerangkan sukan dengan tujuan membentuk badan yang aktif. Pertumbuhan jisim otot sangat penting dan dicapai melalui latihan kekuatan. Perkataan pembina badan kurang digunakan pada masa kini, tetapi secara teorinya, bukannya Estetik Kecergasan, seseorang juga boleh mengatakan Bina Badan Estetik.

Pada prinsipnya, ini adalah untuk melatih otot supaya tidak kelihatan begitu kecil, tidak terlalu besar, tetapi tepat. Tafsirannya tidak subjektif seperti yang terdengar di sini. Kecergasan Estetik memerlukan otot yang ketara. Ini bermaksud bahawa atlet yang sesuai dicirikan oleh penampilan berotot.

Matlamat

Dalam Kecergasan Estetik, tujuan utamanya adalah untuk membuat badan berotot yang kelihatan berselera dan estetik melalui latihan yang disasarkan. Dengan berbuat demikian, seseorang tidak melatih ke arah tujuan yang besar dari otot besar-besaran, seperti dalam pembinaan badan konvensional, tetapi ke arah badan yang sensual dan ditentukan. Tujuannya adalah untuk membina otot yang pasti kelihatan cantik. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Bina Badan Semula jadi - apa itu?

Bagaimana dan di mana anda boleh melakukan Kecergasan Estetik?

Untuk melakukan Kecergasan Estetik, penting untuk membina otot dan mengurangkan tisu lemak. Ini adalah bagaimana anda membuat badan yang ditentukan. Ini bermakna, bergantung pada berat badan anda sekarang, ketahanan latihan mungkin diperlukan untuk mengurangkan lemak berlebihan.

Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan cross-trainer atau treadmill di gim, pergi berjoging di udara terbuka, berenang, menunggang basikal atau seumpamanya. Latihan kekuatan adalah perlu agar otot berkesan. Anda melatih semua kumpulan otot utama.

Untuk membuat penampilan estetik, penting untuk melatih seluruh badan. Kaki mesti dilatih dengan cara yang sama seperti lengan, supaya semuanya kelihatan harmoni dan cantik. Anda boleh lakukan latihan kekuatan dalam diri anda sendiri bilik kecergasan atau di gimnasium.

Adalah berguna untuk mendaftar di gimnasium dan membincangkan tujuan anda dengan jurulatih yang berkelayakan dan menyelesaikan sesuatu yang spesifik pelan latihan. Mengikuti rancangan dapat mempermudah melatih semua kumpulan otot secara sama rata dan tidak melakukan senaman yang selesa lebih kerap daripada yang tidak disukai. Di samping itu, anda boleh melakukan latihan kecergasan dan kekuatan di luar rumah, seperti "Freeletics" atau latihan selang intensiti tinggi (HIIT) yang popular, yang boleh anda lakukan di rumah atau di gimnasium.

Apa yang tergolong dalam Aesthetic Fitness?

Kecergasan Estetik pada dasarnya menggambarkan gaya moden bagi kebanyakan pengunjung gimnasium. Bina badan yang nyata dan ekstrim dilakukan lebih sedikit daripada pergi ke gim secara teratur untuk kelihatan cantik. Oleh kerana latihan kekuatan adalah prasyarat untuk Kecergasan Estetik, ia merangkumi lawatan ke gimnasium, gimnasium atau latihan kekuatan luar, seperti Freeletics. HIIT moden (latihan selang intensiti tinggi) juga merupakan sebahagian daripada Kecergasan Estetik. Segala sesuatu yang membentuk badan otot estetik boleh dikira sebagai bahagian dalam Kecergasan Estetik.