Selepas gatal | Selepas

Selepas gatal

Selepas gatal adalah gejala yang tidak spesifik, yang bermaksud terdapat pelbagai sebab di belakangnya. Untuk membuat diagnosis, a pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan rapi mengenai anus/dubur. dan juga Rektal perlu. Di belakang gatal dubur boleh terjadi kerosakan pada kulit, misalnya air mata pada membran mukus, yang boleh disebabkan oleh tekanan yang terlalu tinggi semasa buang air besar, atau psoriasis dan juga reaksi alahan seperti pencuci atau jangkitan pada kulat kulit.

Buasir juga boleh menyebabkan gatal dubur, seperti yang boleh kencing manis mellitus atau Penyakit Crohn. Lipatan dubur yang diperbesar atau a fistula juga boleh menyebabkan gatal dubur. Yang mungkin menarik minat anda: Cacing di dalam usus Dalam beberapa kes, gejala gatal dubur juga berlaku dengan tumor pada anus/dubur..

Untuk menjelaskan sebabnya dan dapat memulakan rawatan yang mencukupi, maka disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Untuk mengelakkan gatal dubur, dapat membantu melembutkan najis dengan makanan dan cairan yang anda ambil, sehingga tidak ada tekanan yang berlebihan selama pergerakan usus, yang sebaliknya akan menyebabkan buasir dan retakan. Di samping itu, kebersihan yang mencukupi anus/dubur. boleh bermanfaat. Sabun yang kuat tidak boleh digunakan, kerana ini juga boleh merengsakan selaput lendir yang sensitif dan seterusnya menyebabkan gatal dubur.

Selepas terbakar

Afterburning sering berlaku berkaitan dengan gatal dubur. Oleh itu, penyebabnya serupa. Penyebab yang paling biasa adalah buasir atau air mata pada membran mukus dubur yang disebabkan oleh najis yang terlalu keras, serta kerosakan lain pada kulit dan membran mukus dubur, misalnya ekzema or psoriasis.

Dalam beberapa kes terdapat alergi terhadap bahan pencuci, pelembut kain atau kertas tandas dengan bahan tambahan tertentu. Kebersihan kawasan anus yang tidak mencukupi dan berlebihan dengan sabun boleh merosakkan permukaan kulit dan menyebabkan anus membakar. Setelah pengambilan makanan pedas, yang mengandungi apa yang disebut "capsaicin", yang biasanya bertanggung jawab atas ketajaman yang dirasakan, dubur membakar boleh berlaku semasa buang air besar, kerana "capsaicin" berkesan pada kesakitan reseptor dubur mukosa.

Dalam kes yang jarang berlaku, dubur membakar mungkin juga menunjukkan tumor dubur. Sekiranya ia berlarutan dalam jangka masa yang lama, adalah wajar untuk berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan dapat melawannya.