Selepas gatal

Pengenalan

Selepas gatal, dalam istilah perubatan pruritus ani, adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan gatal yang kerap berlaku atau kekal di kawasan dubur. Ini adalah fenomena yang mempengaruhi banyak orang, dengan peratusan hingga lima persen penduduk, tetapi masih menjadi subjek pantang larang dalam masyarakat, dan sering dielakkan walaupun semasa perbualan dengan doktor kepercayaan. Gatal dubur berlaku paling kerap antara usia 30 dan 50 tahun, walaupun ia lebih kerap menyerang lelaki berbanding wanita.

Sensasi yang tidak menyenangkan boleh disebabkan oleh banyak penyakit. Walaupun kebanyakan penyebabnya tidak berbahaya, gatal dubur yang berpanjangan boleh menjadi tanda penyakit kronik yang memerlukan penjelasan dan rawatan perubatan. Akhir sekali, gatal dubur boleh memberi pengaruh yang besar terhadap kehidupan seharian dan dengan itu kualiti hidup orang yang terjejas dan harus ditangani semasa lawatan ke doktor kerana sebab-sebab yang sering mudah dirawat.

Gejala

Pruritus ani (gatal dubur) adalah sensasi gatal yang berulang atau kerap di kawasan dubur. Gatal boleh berlaku secara spontan dan hilang setelah beberapa lama tanpa rawatan. Namun, dalam beberapa kes, masalah ini berlaku lebih kerap pada selang waktu yang lebih pendek atau bahkan kekal.

Gatal dubur boleh disertai dengan a membakar sensasi atau sedikit kesakitan. Sekiranya kelihatan kemerahan dan perubahan kulit juga berlaku, istilah perubatan untuk ini adalah ekzema atau dermatitis (keradangan pada kulit). Sekiranya gatal-gatal dubur berlaku sehubungan dengan ekspresi kulit seperti tumor di kawasan dubur, jangkitan dengan human papillomavirus (HPV) harus dipertimbangkan. Tanda amaran berkaitan dengan gatal dubur adalah darah kehilangan semasa buang air besar atau pendarahan kontak semasa pembersihan. Dalam kes ini, pemeriksaan menyeluruh harus dilakukan dengan tujuan mungkin kanser.

Penyebab gatal-gatal dubur

Seperti yang telah disebutkan dalam pendahuluan, penyebab gatal-gatal dubur sering kali tidak berbahaya. Dalam kebanyakan kes, alasan untuk gatal dubur adalah kerana tidak seimbang, iaitu kebersihan dubur yang tidak mencukupi atau berlebihan. Kulit sensitif di kawasan dubur mengekalkan pelindung rembesan dari kelenjar kulit untuk mengatasi rangsangan mekanikal dan kimia.

Khususnya, kerap mencuci dengan sabun agresif dan mencuci losyen dapat menghilangkan mantel pelindung ini, menjadikan kulit lebih kering dan mudah terkena jangkitan dan kerengsaan mekanikal. Oleh itu, doktor sering menasihatkan agar tidak menggunakan kertas tandas lembap. Selalunya penyebab gatal dubur juga adalah hubungi alahan ke sabun atau bahan pencuci.

Sekiranya sebaliknya, kebersihan dubur diabaikan, najis dapat terkumpul di lipatan kawasan dubur dan, dalam kombinasi dengan peluh dan panas badan, membentuk bahan yang menjengkelkan yang menyerang kulit dan menyebabkan gatal. Sekiranya pruritus ani berlaku berkaitan dengan psoriasis vulgaris, berlakunya bentuk khas, psoriasis inversa, di lipatan gluteal harus dipertimbangkan. Penyakit yang paling kerap berkaitan dengan gatal dubur adalah penyakit hemorrhoidal yang disebut, dilatasi patologi buasir (tahun.

Plexus), plexus vaskular di hujung saluran usus. Ini belum secara jelas menjelaskan bagaimana pelebaran buasir ini, yang secara kebetulan terjadi sebagai struktur anatomi pada setiap manusia, terjadi. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa dalam konteks kerap sembelit dengan konsistensi najis yang keras, panjang yang tidak seimbang, tekanan yang kuat semasa pergerakan usus berlaku.

Ini meningkatkan tekanan di rongga perut, menyebabkan darah untuk kembali ke buasir, yang kemudian berkembang. Tanda-tanda penyakit hemoroid adalah kerengsaan dan gatal-gatal pada kulit yang membuncit, sensitif di saluran keluar usus, serta darah kehilangan dan gangguan benua halus dengan pelepasan lendir yang tidak disengajakan sekali-sekala. Sekiranya gatal dubur berlaku bersamaan dengan cirit-birit yang kerap, a penyakit radang usus yang kronik mesti dipertimbangkan.

Dalam kes ini, pemeriksaan perubatan harus dilakukan untuk menentukan sama ada Penyakit Crohn or ulser kolitis hadir. Yang lain penyakit kronik yang boleh menyebabkan pruritus ani adalah penyakit metabolik kencing manis mellitus. Di sini, jangkitan pada kawasan dubur kerap berlaku kerana gangguan pada kawasan dubur sistem imun.

Jika sistem imun lemah kerana dijangkiti HIV atau semasa kemoterapi, jangkitan kerap dengan bakteria atau kulat yis boleh berlaku. Sekiranya gatal berlaku berkaitan dengan peningkatan kecil di kawasan dubur atau genital, jangkitan dengan papilloma manusia virus (jenis risiko rendah) mesti dipertimbangkan. Seseorang bercakap tentang ketuat kemaluan (condylomata acuminata), yang merupakan antara penyakit kelamin.

Penyakit cacing seperti jangkitan dengan Enterobius vermicularis, cacing kremi, juga boleh menyebabkan gatal dubur. Punca gatal dubur yang jarang berlaku tetapi serius karsinoma dubur dan karsinoma rim dubur. The karsinoma dubur berlaku di saluran dubur, karsinoma rim dubur pada peralihan dari saluran dubur ke kulit luar. Kedua-dua bentuk ini dikaitkan dengan virus papilloma manusia (jenis berisiko tinggi), yang juga bertanggungjawab untuk pengembangan kanser serviks dalam wanita.