selepas

. anus/dubur. adalah otot cincin di hujung saluran usus. Ia digunakan untuk mengawal pengekalan dan pembuangan najis dari usus.

Gejala

Gejala yang sering berlaku pada anus/dubur. berada di satu pihak kesakitan, yang dalam banyak kes berkaitan langsung dengan pergerakan usus dan boleh mempunyai kualiti yang berbeza-beza bergantung pada penyebabnya, misalnya menikam atau menarik. Sebaliknya, anus/dubur. boleh berdarah, yang dapat dikenali oleh darah melekat pada najis atau kertas tandas. Tambahan pula, anus tidak gatal atau terbakar, yang biasanya dianggap sangat tidak menyenangkan. Anus juga boleh bocor, yang juga dikenal sebagai tinja masalah lemah kawalan kencing.

Punca

Di sebalik keluhan dubur sering terdapat masalah dengan najis yang terlalu keras, yang dapat menyebabkan kerosakan kekal pada dubur semasa buang air besar, misalnya retak. Buasir juga sering menjadi penyebab keluhan dubur. Penyakit kulit tertentu, seperti psoriasis or neurodermatitis atau jangkitan dengan HPV atau kulat kulit boleh menjadi penyebabnya.

Selanjutnya, dalam beberapa kes reaksi alergi terhadap pencuci tertentu atau kebersihan dubur yang buruk atau berlebihan boleh menyebabkan masalah. Pesakit kencing manis juga lebih rentan terhadap aduan dubur. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit barah boleh menjadi penyebab keluhan dubur.

Terapi

Terapi aduan dubur bergantung terutamanya pada penyebabnya.

Diagnosa

Diagnosis biasanya dibuat berdasarkan tinjauan terperinci mengenai gejala, seterusnya pemeriksaan fizikal dan penilaian yang lebih tepat, melalui pemeriksaan endoskopi dubur dan Rektal. Dalam beberapa kes, pemeriksaan najis atau darah juga boleh membantu.

Ramalan

Prognosis sangat bergantung pada sebab, pilihan rawatan dan kejayaan terapi. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, masalah di dubur terkawal dengan baik, yang dalam beberapa kes bermaksud perawatan anus secara kekal.

Profilaksis

Untuk mencegah ketidakselesaan dubur, membantu mengatur pergerakan usus, iaitu menjaga agar najis tetap lembut dan memastikan pergerakan usus yang teratur, yang mungkin dilakukan dengan pengambilan cecair yang mencukupi dan pengambilan, misalnya, biji kutu. Di samping itu, kebersihan yang mencukupi dianjurkan, yang bermaksud bahawa dubur dibersihkan secara teratur terutama dengan air dan bukan dengan sabun yang kuat.

preter dubur

Istilah anus preter digunakan untuk menggambarkan saluran usus yang dibuat secara buatan yang dihasilkan oleh prosedur pembedahan. Dalam operasi ini, bahagian usus di hulu anus dipilih sebagai hujung usus yang baru dan disambungkan ke titik di dinding perut sehingga najis sekarang dapat dikeluarkan ke luar melalui itu. Najis biasanya dikumpulkan dalam beg plastik, yang melindungi dubur dari persekitaran.

Ini tersekat di sekitar bukaan saluran keluar tiruan sedemikian rupa sehingga tidak ada kulit perut yang bersentuhan dengan najis, kerana ini dapat merusak kulit. Preter anus memerlukan kebersihan khas, yang bermaksud menukar beg secara berkala dan membersihkan kawasan secara steril. Bergantung pada kesempatan, anus preter terbentuk sama ada oleh bahagian usus kecil atau usus besar.

Perbezaan dibuat antara bentuk sementara, yang dikembalikan ke keadaan semula setelah waktu tertentu dalam operasi selanjutnya, dan bentuk akhir, yang biasanya dipilih sebagai langkah terakhir rawatan yang mungkin. Sebab-sebab penciptaan prus anus adalah berbeza, misalnya gangguan saluran usus jika berlaku penyumbatan usus atau terapi penyingkiran bahagian usus yang tidak dapat dipulihkan atau tumor usus atau kecederaan yang membatasi fungsi pada usus, misalnya kerana kemalangan. Walaupun anus preter adalah sekatan dalam kehidupan seharian orang yang terkena, sistem beg baru kini tersedia yang menjadikannya lebih mudah untuk dikendalikan dan berkat bimbingan ahli terapi khusus, perawatan yang luas juga dapat disatukan dengan baik dalam kehidupan seharian.