Penjagaan selepas pembedahan | Pengurangan Bahu - senaman

Penjagaan selepas pembedahan

Dari hari pertama operasi, fisioterapi bermula dengan pergerakan pasif dan latihan melonggarkan untuk bergerak dan mengekalkan pergerakan bahu. Dalam beberapa kes, serpihan pergerakan yang digerakkan oleh motor juga digunakan, yang secara pasif menggerakkan lengan yang dikendalikan. Dalam kebanyakan kes, lengan dibawa ke lengan pada waktu antara rawatan, di mana lengan tersebar sedikit ke sisi.

Ini menghalang kapsul sendi dari melekat dan mencegah bahu kehilangan mobiliti. Fisioterapi biasanya boleh dimulakan 4-6 minggu selepas operasi. Semasa terapi, pergerakan, pengukuhan dan regangan latihan dilakukan, dan pesakit juga diberi program latihan bebas di rumah. Di samping itu, terapi fizikal dengan panas atau urut aplikasi dapat mempromosikan darah peredaran dan melegakan ketegangan otot.

Ubat selepas pembedahan

Selepas operasi, anti-radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen or diclofenak boleh digunakan buat sementara waktu. Kesan anti-radang ubat-ubatan ini dapat mengurangkan terlalu panas kulit dan kemerahan di kawasan pembedahan. Untuk lebih kuat kesakitan, ubat penahan sakit seperti Novalgin boleh juga digunakan. Pengambilan opioid seperti dihidrokodein atau morfin tidak diperlukan dalam kebanyakan kes dan tidak digalakkan kerana kesan sampingan yang kuat. Yang mana ubat penahan sakit sesuai hendaklah dibincangkan dengan doktor yang hadir atau doktor keluarga.

Latihan selepas pembedahan

Semasa memilih latihan selepas operasi, sangat menentukan sejauh mana pergerakan yang dibenarkan oleh doktor dan fasa penyembuhan mana pesakit berada. 1) Gergaji Letakkan diri anda di sisi tempat tidur atau kerusi dan pegang dengan lengan anda yang tidak terjejas. Sudut lengan yang lain pada sekitar 90 ° dan condongkan bahagian atas badan anda sedikit ke arah lengan.

Kemudian buat gerakan ke depan dan ke belakang seolah-olah anda memegang gergaji di tangan anda. Pastikan menggunakan gerakan bahu sepenuhnya. 2) Lingkaran bahu Berdiri tegak di dalam bilik dan gambarkan bulatan besar ke depan dan ke belakang dengan bahu anda.

Sekiranya ini boleh dilakukan tanpa kesakitan, cuba perbesarkan bulatan bahu sedikit dengan siku bengkok. 3) Bersenam di dinding Berdiri dengan wajah anda ke dinding dan letakkan kedua tangan anda ke dinding. Kemudian merangkak ke atas dinding dengan kedua tangan sehingga anda merasakan regangan kesakitan di bahu yang terkena.

Pegang peregangan selama kira-kira 30 saat dan kemudian biarkan lengan anda jatuh kembali dalam keadaan santai. Ulangi latihan ini sebanyak 3 kali. Lebih banyak latihan peregangan bahu boleh didapati di sini: Latihan regangan bahu