Penjagaan selepas waktu untuk usia | Titik usia

Penjagaan selepas waktu untuk usia

Selepas penyingkiran tempat umur, sangat penting untuk memastikan perlindungan cahaya matahari yang mencukupi; bergantung kepada prosedur yang digunakan, ini harus diperhebat selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan atau, jika mungkin, seseorang harus berusaha sama sekali untuk tidak memaparkan cahaya matahari langsung.

Profilaksis

Untuk mengelakkan pembentukan tempat umur, penggunaan krim pelindung matahari secara teratur dengan faktor perlindungan cahaya matahari yang tinggi dan mengelakkan pendedahan kulit yang intensif dan jangka panjang terhadap sinar matahari adalah sesuai. Di samping itu, seseorang harus memperhatikan yang sihat, seimbang diet yang merangkumi antioksidan yang mencukupi. Ia juga masuk akal untuk menghilangkan faktor risiko seperti alkohol dan nikotin penggunaan untuk mengelakkan pramatang penuaan kulit. Walau bagaimanapun, semua langkah ini tidak dapat sepenuhnya mencegah kejadiannya. Anda boleh mendapatkan maklumat berguna di sini: Penuaan Kulit

Tompok-tompok usia di wajah

Oleh kerana kulit di sekitar wajah adalah salah satu kawasan tubuh yang paling banyak terdedah kepada cahaya matahari sepanjang hayat, tempat umur sangat biasa di sini. Berbeza dengan kebanyakan bahagian tubuh yang lain, wajah tidak dilindungi oleh pakaian (paling sedikit ketika memakai topi). Sebagai tambahan, bintik-bintik usia di wajah paling sering dianggap menjengkelkan dan wanita khususnya sering ingin menyingkirkannya.

Dalam kes bintik-bintik usia di wajah, pemeriksaan kulit secara berkala oleh doktor juga harus dilakukan. Sebagai tambahan kepada fenomena kulit yang tidak berbahaya ini, bintik-bintik ganas atau pertumbuhan juga dapat terjadi akibat sinar matahari, di mana orang awam tidak mungkin membezakannya dari titik-titik usia yang tidak berbahaya dengan pasti. Tompok-tompok usia di wajah sering dianggap sangat menjengkelkan, kerana mereka biasanya menarik perhatian orang yang bertentangan dan dianggap oleh orang yang terkena cacat cela.

Untuk menghilangkan bintik-bintik usia di wajah, pada dasarnya semua kaedah yang mungkin untuk menghilangkan bintik-bintik usia dapat dipertimbangkan. Rawatan yang paling meluas juga adalah rawatan laser pada wajah. Di sini, penjagaan khas mesti diambil untuk melindungi mata, yang biasanya dimungkinkan dengan memakai pakaian khas gelas.

Penyingkiran juga boleh dilakukan dengan rawatan sejuk atau mengikis di bawah anestetik tempatan. Oleh kerana penghapusan bintik-bintik usia di wajah adalah prosedur kosmetik, kosnya biasanya tidak ditanggung oleh undang-undang kesihatan insurans. Setelah bintik-bintik usia di wajah berkembang, ia tidak lagi dapat dihilangkan walaupun dengan rawatan rumah tangga.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cadangan yang harus diikuti untuk mengatasi peningkatan gejala kulit. Langkah paling penting adalah perlindungan kulit. Paparan cahaya matahari yang berlebihan harus dielakkan, terutama pada waktu makan tengah hari.

Penting untuk menggunakan pelindung matahari secara berkala. Topi atau topi juga dapat memberikan perlindungan dari sinar UV yang bertanggungjawab terhadap bintik-bintik usia. Ubat rumah tangga yang biasa untuk bintik-bintik usia di wajah adalah asid seperti jus lemon atau cuka epal. Disapukan pada wajah setiap malam, mereka dikatakan dapat mengurangkan penampilan kulit. Namun, seperti kebanyakan ubat rumah tangga, tidak ada bukti keberkesanan langkah-langkah ini dan terlalu banyak yang boleh membahayakan daripada kebaikan.