Kehilangan pendengaran berkaitan dengan usia

Definisi - Apakah presbyacusis?

Berkaitan dengan umur hilang pendengaran ditakrifkan sebagai gangguan pendengaran yang secara semula jadi berkurang dengan usia. Ia bermula dengan yang hampir tidak dapat dilihat hilang pendengaran sekitar usia lima puluh dan secara beransur-ansur merosot dari masa ke masa. Mereka yang terjejas memperhatikan hal ini pada awalnya, terutama dalam peningkatan ketidakupayaan untuk melihat suara bernada tinggi dengan jelas dan kebisingan latar tidak lagi dapat disaring daripada perbualan dengan baik. Biasanya kedua-dua telinga sama-sama terjejas oleh perubahan tersebut.

Punca

Penyebab utama presbyacusis sudah ada pada namanya. Ini adalah usia yang semakin meningkat yang menyebabkan penurunan kemampuan pendengaran. The rambut sel di telinga dalam, yang bertanggung jawab terhadap persepsi bunyi dan suara, haus secara semula jadi.

Dengan setiap suara yang dapat didengar, mereka dibelokkan ke satu arah ke berbagai darjah bergantung pada kelantangan dan nada suara. Seiring berjalannya waktu, kelenturan dan kekuatan mereka menurun, sama seperti bahagian badan yang lain. Oleh itu, sebanding dengan presbyacusis adalah perubahan yang berkaitan dengan usia dalam rangka, seperti dalam kes osteoartritis.

Dalam kes rambut sel, terutamanya nada yang sangat tinggi dalam julat frekuensi tinggi memerlukan pesongan sel rambut yang kuat. Oleh itu, adalah logik bahawa julat nada ini dipengaruhi terlebih dahulu. Sebagai tambahan kepada rambut sel, perubahan berkaitan dengan usia di otak juga mempunyai pengaruh pada presbyacusis.

Ini kerana fleksibiliti dalam proses pemikiran dan pemprosesan rangsangan baru menurun seiring bertambahnya usia otak bahan berkurang. Ini tidak bermaksud bahawa orang yang lebih tua menjadi bodoh. Sebaliknya, ini bermaksud bahawa mereka tidak lagi dapat menyesuaikan diri dengan rangsangan semasa.

Bunyi dan suara adalah rangsangan akustik dan oleh itu juga dipengaruhi oleh proses yang berubah. Faktor persekitaran seperti peningkatan pendedahan bunyi semasa hidup boleh menyebabkan permulaan presbyacusis lebih awal. Kebisingan yang disebabkan hilang pendengaran tidak dapat disamakan dengan presbyacusis. Ubat seperti khusus antibiotik atau jangkitan jarang menjadi penyebab kehilangan pendengaran yang ketara pada usia tua. Walaupun mereka juga boleh merosakkan sel-sel rambut, mereka biasanya tidak menyebabkan presbyacusis khas.

Diagnosa

Diagnosis kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia dibuat oleh doktor ENT. Doktor boleh melakukan pelbagai ujian untuk tujuan ini. Pilihan ujian pendengaran bergantung kepada kerjasama dan kemampuan pesakit.

Sebagai standard, audiometri biasanya dilakukan, yang menunjukkan jarak pendengaran orang yang terkena dalam rajah berbanding dengan orang sihat normal. Untuk melakukan ujian, pesakit mesti memakai fon kepala dan menekan butang apabila terdengar bunyi di satu telinga. Penyimpangan ketara dalam julat frekuensi tinggi menunjukkan kehilangan pendengaran presbiopik.

Audiogram adalah gambaran grafik pendengaran subjektif. Paksi mendatar mewakili julat frekuensi dalam Hertz dan paksi menegak tahap tekanan bunyi dalam desibel. Data yang dimasukkan diambil dari ujian pendengaran yang dilakukan sebelumnya dengan orang yang diuji dan menghasilkan "kurva pendengaran" yang disebut. Audiogram orang yang sihat biasanya menyerupai garis mendatar sekitar sifar desibel. Dalam kes presbyacusis, lengkung menurun dengan ketara dari sekitar seribu hertz sekitar empat puluh desibel sehingga mencapai dataran tinggi sekali lagi dalam julat frekuensi sekitar empat ribu hingga lapan ribu hertz.