Titik usia

Pengenalan

Titik usia (juga: lentigines seniles, lentigines solares) adalah perubahan pigmen berwarna coklat dan tidak berbahaya pada kulit, yang semakin kerap berlaku seiring bertambahnya usia.

Penampilan dan penyetempatan

Titik usia tergolong dalam jinak bintik-bintik pigmen, seperti tahi lalat atau jeragat. Mereka biasanya berwarna coklat muda, ditakrif tajam, berukuran beberapa milimeter hingga sentimeter dan dapat dilihat secara kekal dalam intensiti yang sama (berbeza dengan bintik-bintik). Bintik-bintik usia sangat umum terjadi pada: Pada dasarnya, bintik-bintik usia dapat terbentuk pada setiap orang.

Namun, seperti namanya, mereka menjadi lebih kerap dengan bertambahnya usia. Dari usia 40 tahun dan seterusnya mereka lebih kerap, dari usia 60 tahun ke atas lebih 90% orang mempunyai bintik usia. Umur manifestasi dan tahap keparahan bergantung, antara lain, pada tahap pendedahan kepada Radiasi UV dan jenis kulit (orang dengan kulit yang cerah mengalami bintik-bintik usia yang ringan). Titik usia selalu berkembang berdasarkan jangka masa panjang Radiasi UV dari kulit. - pada wajah

  • Dengan tangan
  • Lengan bawah dan
  • Pada garis leher

Punca bintik usia

Sebagai tambahan kepada pendedahan UV, terdapat faktor risiko lain untuk pembentukan bintik-bintik usia, termasuk

  • Kecenderungan genetik
  • Ubat-ubatan tertentu
  • Nitrat / nitrit dari makanan, atau
  • Penggunaan alkohol dan / atau rokok.

Perkembangan bintik-bintik usia

Perenggan ini memerlukan pengetahuan perubatan dan oleh itu hanya untuk orang awam yang sangat berminat! Akhirnya bintik-bintik usia mewakili deposit lipofuscin pigmen usia yang disebut di epidermis. Oleh kerana pengumpulan pigmen ini tidak mungkin bagi lisosom untuk memecahnya dalam jumlah yang mencukupi, seperti yang biasa terjadi pada kulit yang sihat.

Lipofuscin adalah produk akhir pengoksidaan asid lemak tak jenuh yang terletak di dinding sel. Radiasi UV mempunyai kesan berikut pada proses ini: sinar UV menyebabkan pembentukan radikal bebas yang disebut. Ini adalah molekul yang sangat reaktif dan dengan itu mendorong pengoksidaan.

Tambahan pula, sinar UV menyebabkan jumlah antioksidan pada kulit berkurang. Antioksidan ini (misalnya zink, selenium, koenzim 10, vitamin C, vitamin E dan karotenoid) membentuk sistem pelindung yang biasanya membantu kulit melindungi dirinya dengan baik daripada radikal bebas. Ini bermaksud bahawa kulit berisiko dua kali ganda untuk pembentukan bintik-bintik usia akibat pendedahan intensif terhadap sinar matahari dan ia juga menjelaskan mengapa kawasan kulit ini sering terdedah kepada sinar matahari. Walau bagaimanapun, mengapa mereka hanya kecil dan terhad tempatan tidak dapat dijelaskan secara konklusif sehingga hari ini.

Gejala bintik usia

Selain dari yang biasa perubahan kulit, bintik usia tidak menunjukkan gejala lain. Kadang-kadang bintik-bintik usia berkembang menjadi usia ketuat (ketuat seborrheic, verruca seborrhoica). Degenerasi bintik-bintik jinak tidak dijelaskan.

Walaupun begitu, kadang-kadang berguna untuk menjelaskan sama ada ia bukan kulit kanser, sebagai bentuk barah kulit tertentu, terutamanya lentigo-maligna melanoma, atau tahap prakanker, keratosis actinic, mungkin mempunyai persamaan yang besar dengan bintik-bintik usia. Topik ini juga mungkin menarik bagi anda: Cara mengenali kulit kanser Diagnosis bintik-bintik usia adalah mungkin oleh orang yang terjejas sendiri kerana ciri khas mereka. Walau bagaimanapun, kerana bahaya kekeliruan dengan perubahan malignan, jika terdapat ketidakpastian, seseorang harus berjumpa doktor, lebih baik pakar dermatologi (ahli dermatologi), dan mempunyai perubahan kulit diperiksa.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor menggunakan mikroskopi cahaya terpantul (dermatoskopi). Semasa pemeriksaan ini, dermatoskop yang disebut (peranti dengan sistem lensa yang terdiri daripada lensa pengumpul dan penyebaran dan lampu halogen) diarahkan ke kawasan yang terjejas, memungkinkan penilaian pigmentasi yang baik. Walaupun doktor tidak dapat mengecualikan kulit dengan pasti kanser, dia boleh mengambil sampel tisu (biopsi) dari tempat kejadian, yang kemudian diperiksa di bawah mikroskop, sehingga memungkinkan pengesanan atau pengecualian tumor.