Aggrenox®

definisi

Aggrenox® mengandungi perencat pengagregatan antiplatelet Bahan aktif ini mengurangkan darah pembekuan darah atau penggumpalan darah platelet, yang dapat mengurangkan risiko a strok. - dipyridamole dan

  • Asid asetilsalisilat.

pengeluar

Boeringer Ingelheim

Kawasan permohonan

Aggrenox® digunakan untuk mencegah strok lebih lanjut pada pesakit yang sudah menderita a strok.

Cara operasi

Sekiranya berlaku kecederaan pendarahan, luka ditutup oleh darah platelet (trombosit) darah bersentuhan antara satu sama lain dan saling berkaitan sedemikian rupa sehingga penghalang yang tidak dapat ditembusi ke darah dibuat. Namun, ia juga boleh berlaku seperti itu platelet disimpan bersama walaupun tidak ada luka. Di atas ukuran tertentu, benjolan yang dihasilkan dapat menyekat a darah kapal.

Tisu yang mula-mula dibekalkan oleh kapal ini kini tidak tersalurkan dengan darah. Ini boleh mencetuskan a strok, sebagai contoh. Inhibitor agregasi platelet yang terkandung dalam Aggrenox® mencegah platelet darah bergumpal bersama-sama, sehingga mengurangkan risiko strok.

Kaedah permohonan

Aggrenox® diambil dalam bentuk kapsul dua kali sehari, biasanya pada waktu pagi dan petang.

Kesan-kesan sampingan

Hasil pengambilan Aggrenox® mungkin ada: Juga penurunan mendadak tekanan darah. Jika asma bronkial or gout hadir, Aggrenox® boleh mencetuskan serangan baru. - sakit perut,

Interaksi

Pengambilan Aggrenox® dikaitkan dengan peningkatan kepekatan adenosin dalam darah. Sekiranya adenosin diberikan bersamaan dengan ubat, ini mengakibatkan penurunan tekanan darah. Oleh kerana kesan antikoagulan Aggrenox®, terapi selari dengan ubat antikoagulan seperti heparin atau derivatif kumarin meningkatkan risiko pendarahan.

Risiko yang sama dikaitkan dengan penggunaan antidepresan tertentu (selektif serotonin perencat pengambilan semula, SSRI), kortison atau bahan seperti kortison dan ubat anti-radang bukan steroid dan selepas pengambilan alkohol. Dalam kombinasi dengan antidiabetes, risiko hipoglikemia meningkat. Aggrenox® juga mempunyai kesan pengukuhan pada kanser dadah metotreksat, yang antibiotik trimethoprine dan sulfonamides, triiodothyronine hormon tiroid dan epilepsi dadah asid valproik. Sebaliknya, Aggrenox® mempunyai kesan perencat terhadap perencat kolinesterase, yang mungkin meningkatkan myasthenia gravis (kelemahan otot yang teruk), agen penyahhidratan spironolactone, gelung diuretik dan ubat-ubatan tertentu untuk gout.

Kontraindikasi

Aggrenox® tidak boleh diambil jika terdapat hipersensitiviti terhadap asid acetylsalicylic atau ubat anti-radang bukan steroid. Oleh kerana mengurangi pembekuan darah, itu tidak dapat digunakan jika ada peningkatan kecenderungan untuk berdarah sejak awal. Gangguan hati or buah pinggang fungsi juga merupakan kriteria untuk mengecualikan daripada mengambil ubat.

Perkara yang sama berlaku selepas ini jantung menyerang atau tidak dirawat angina pektoris. Aggrenox® tidak boleh diberikan selama tiga bulan pertama mengandung, juga tidak boleh diberikan dalam dos kecil dan di bawah pengawasan perubatan semasa penyusuan.