Periodontitis agresif

Pengenalan

Agresif periodontitis sangat jarang berbeza dengan periodontitis kronik. Ia berkembang lebih cepat dan penyerapan tulang dan poket gusi radang dengan pendarahan gusi berlaku dengan cepat, walaupun kebersihan mulut biasanya mencukupi atau lebih baik. Pada orang dewasa muda geraham kekal pertama dan gigi depan sering terjejas. Dengan bertambahnya usia, yang radas periodontal gigi yang tinggal juga menjadi sakit, mengakibatkan kehilangan gigi pramatang.

Penyebab periodontitis agresif

Tidak mencukupi kebersihan mulut biasanya menyebabkan kompleks bakteria berpindah dari plak ke dalam dan menyerang tisu yang mengelilingi gigi dan kemudian tulang. The plak kemudian disebut plak subgingival, yang membawa kepada pembentukan poket gusi. Walau bagaimanapun, pesakit dengan agresif periodontitis sering menunjukkan nisbah MI antara plak pengumpulan dan tahap kemusnahan.

Walaupun plak bakteria kecil sebenarnya dapat dilihat, namun periodontitis telah menyebabkan penyerapan semula tulang. Malangnya, ini sering tidak dapat dilihat, walaupun semasa pemeriksaan, kerana penyerapan tulang hanya dapat dilihat di OPG x-Ray. Pesakit dengan periodontitis agresif sering mempunyai sejarah keluarga periodontitis.

Selain itu, kelainan fagosit, polimorfisme interleukin-1 atau fenotip makrofag hiperresponsif telah ditunjukkan sebagai penyebab pada beberapa pesakit, walaupun pesakit tersebut sihat. merokok, tekanan dan kemurungan, dan perubahan hormon dapat mempercepat perkembangan, tetapi bukan pencetus periodontitis agresif. Periodontitis agresif adalah jangkitan bakteria dan pemicunya disebut penanda kuman.

Marker kuman adalah kompleks bakteria yang terletak di plak. Terdapat kompleks yang berbeza dengan fungsi yang berbeza. Kuman itu Agregatibacter actinomycetemcomitans sering dikesan pada pesakit dengan periodontitis agresif.

Ia dianggap sebagai kuman utama yang sangat berbahaya dan menjadi penyebab utamanya. The kuman terlibat boleh dikenali melalui ujian makmal, supaya terapi antibiotik yang disasarkan dapat dimulakan. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai perkara ini di bawah: Aggregatibacter actinomycetemcomitans

Diagnosis periodontitis agresif

Diagnosis dibuat di doktor gigi semasa pemeriksaan ke kaviti oral dibuat dan poket gusi diukur. Seorang Sinar X dari semua gigi menunjukkan penurunan tulang. Agar dapat membuat diagnosis yang boleh dipercayai, penting untuk mendokumentasikan perjalanan kehilangan tisu. Sekiranya peningkatan penyerapan tulang diperhatikan dalam jangka masa yang singkat, ujian untuk Aggregatibacter actinomycetetemkomitans dapat memberikan kejelasan. Oleh kerana periodontitis agresif ditandai dengan sejarah keluarga yang jelas, anamnesis keluarga juga harus dilakukan dan, paling baik, ahli keluarga juga harus diperiksa.

Apakah gejala periodontitis agresif?

Gejala khas periodontitis agresif adalah serangan gigi depan dan geraham kekal pertama, serta permulaan penyakit ini. Ia biasanya memberi kesan kepada orang muda. Berbeza dengan periodontitis kronik, kehilangan tisu pada periodontitis agresif berlaku lebih cepat.

Bentuk poket gusi dan gusi boleh menjadi sangat merah dan bengkak. Pendarahan gusi sering berlaku, secara spontan atau sedikit sentuhan. jerebu pembentukan di poket gusi membawa kepada yang tidak menyenangkan rasa dalam mulut dan sering berbau busuk.

Keradangan yang berkembang pesat menyebabkan kehilangan tulang, yang boleh menyebabkan gigi menjadi kendur. The gusi tengkuk dan leher yang terdedah terbentuk, yang juga sensitif terhadap sejuk. Ini boleh menyebabkan perasaan sakit umum, yang dalam kes yang jarang berlaku juga dapat disertai dengan demam.

  • Mengenal dan merawat poket gusi
  • Gusi berdarah

Periodontitis yang agresif menyebabkan kehilangan tisu tulang, yang tidak dapat dibalikkan. Apabila gusi mengekalkan ketinggian asalnya dan tulang telah terserap di sepanjang akar gigi, kantong gusi akan berkembang. Poket dapat diukur dengan probe.

Jarak dari bahagian bawah poket, di mana tulang mula diperiksa, ke tepi gusi diukur. Biasanya, penyerapan semula tulang berlaku pertama di gigi depan dan geraham pertama. Penyerapan semula tulang menyebabkan kehilangan gigi dan kehilangan gigi yang berkaitan. Tambahan Sinar X gambar dapat memberikan gambaran keseluruhan penyerapan semula tulang.