Agnosia: Punca, gejala, bentuk, rawatan

Penerangan ringkas

 • Apakah agnosia? Dalam agnosia, orang yang terjejas tidak lagi dapat mengenali rangsangan deria, walaupun persepsi dipelihara, organ deria masih utuh, dan perhatian dan keupayaan intelek tidak terjejas.
 • Punca: kerosakan pada lobus otak tertentu, contohnya, akibat strok, tumor otak, abses otak, atau penyakit di mana tisu otak berturut-turut mati (seperti dalam penyakit Alzheimer).
 • Gejala: Bergantung pada jenis agnosia, cth, ketidakupayaan untuk mengenal pasti perkara yang dilihat (agnosia visual) atau untuk mengecam bunyi (agnosia pendengaran).

Agnosia: Definisi

Dalam agnosia, orang yang terjejas tidak lagi dapat mengenali rangsangan deria, walaupun persepsi itu sendiri dipelihara. Oleh itu, organ deria berfungsi dengan betul, dan juga tiada gangguan mental (seperti demensia). Sebaliknya, agnosia adalah berdasarkan gangguan dalam pemprosesan maklumat, contohnya akibat strok. Ia agak jarang berlaku.

Bentuk agnosia

 • agnosia visual dengan bentuk khas seperti prosopagnosia, agnosia warna
 • agnosia sentuhan
 • agnosia spatial
 • agnosia penciuman
 • agnosia pendengaran
 • autopagnosia
 • Anosognosia

Agnosia: punca dan kemungkinan penyakit

Agnosia berpunca daripada kerosakan pada lobus otak tertentu: Lobus Occipital, Parietal atau Temporal - semua bahagian serebrum. Sebagai contoh, agnosia visual disebabkan oleh kerosakan pada lobus oksipital - bahagian paling belakang serebrum yang tugasnya merangkumi pemprosesan maklumat visual. Sebaliknya, agnosia akustik adalah disebabkan oleh kerosakan di kawasan lobus temporal posterior (lobus temporal), yang sangat diperlukan untuk pendengaran. Autotopagnosia terhasil daripada kecederaan pada lobus parietal.

Kemungkinan punca kerosakan otak termasuk:

 • Kecederaan kepala
 • stroke
 • Barah otak
 • Abses otak
 • Penyakit dengan pereputan progresif tisu otak (seperti penyakit Alzheimer)

Agnosia: gejala

Agnosia visual

Dalam kes agnosia visual atau optik (juga dipanggil buta jiwa), orang yang terjejas tidak dapat menghubungkan persepsi optik dengan ingatan optik. Ini bermakna pesakit boleh melihat objek (objek, muka, dll.) tetapi tidak dapat mengenalinya. Walau bagaimanapun, jika dia boleh mendengar objek atau menyerangnya, sebagai contoh, ada kemungkinan dia akan mengenalinya.

Agnosia visual dibahagikan kepada subtipe yang berbeza seperti:

 • Prosopagnosia (buta muka): Individu yang terjejas tidak dapat mengenali dan membezakan wajah yang dikenali (ahli keluarga, rakan, dll.). Sebaliknya, mereka perlu bergantung pada ciri lain (suara, pakaian, gerak isyarat, dll.) untuk mengenal pasti individu.
 • agnosia bersekutu: Di sini orang yang terjejas mengenali bentuk dan bentuk objek (seperti tukul), tetapi tidak mengetahui maksudnya. Iaitu, dia tidak tahu untuk apa tukul itu.
 • Agnosia warna: Orang yang terjejas boleh melihat warna, tetapi tidak dapat mengenali dan menamakannya. Bentuk agnosia ini tidak boleh dikelirukan dengan buta warna - keadaan di mana individu yang terjejas tidak dapat melihat individu atau semua warna.

Agnosia sentuhan

Agnosia sentuhan juga dipanggil stereoagnosia, astereognosia atau buta sentuhan. Ia difahami sebagai ketidakupayaan untuk mengenal pasti sesuatu hanya dengan palpasi atau sentuhan (tanpa kawalan visual), walaupun deria sentuhan berfungsi secara normal. Oleh itu, orang yang terjejas tidak boleh mengecam dan menamakan objek dan bahan dengan menyentuh dan meraba sahaja.

Agnosia spatial

Dalam bentuk gangguan pengiktirafan ini, orang yang terjejas tidak boleh mengorientasikan dirinya di angkasa atau di badannya sendiri.

Agnosia penciuman

Agnosia pendengaran

Agnosia pendengaran juga dipanggil pekak jiwa. Ia dicirikan oleh fakta bahawa orang yang terjejas, walaupun pendengarannya masih utuh, tidak dapat mengenal pasti bunyi atau nada atau mengecamnya dalam konteksnya. Contohnya, jika telefon berdering di bilik sebelah, dia mendengarnya tetapi tidak dapat mengenalinya sebagai deringan telefon. Atau dia boleh mendengar nada individu tetapi tidak dapat mengenalinya dalam konteksnya sebagai melodi.

autopagnosia

Dalam autotopagnosia, orang yang terjejas tidak dapat mengesan dan menamakan bahagian badannya sendiri dan tidak dapat menyetempatkan rangsangan kulit dengan betul pada badannya sendiri, walaupun sensitiviti permukaan adalah utuh.

Anosognosia

Agnosia: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Jika agnosia berlaku semula, ia adalah isyarat amaran untuk fungsi otak yang terganggu. Jika strok menjadi punca, ia adalah kecemasan yang mesti dirawat dengan segera oleh doktor!

Agnosia: Apa yang doktor lakukan?

Untuk mendiagnosis agnosia, doktor akan melakukan pelbagai ujian dan pemeriksaan bergantung kepada kawasan deria yang terjejas. Contohnya, jika agnosia visual disyaki, dia akan meminta pesakit menamakan pelbagai objek (seperti pen, buku, dll.) atau menunjukkan penggunaannya. Untuk mengesan prosopagnosia, pesakit dibentangkan dengan gambar saudara-mara atau personaliti terkenal untuk diberi nama.

Menjelang ujian sedemikian, doktor mesti memastikan bahawa pesakit telah memahami arahannya dan tidak ada afasia tambahan (gangguan pertuturan) - seperti yang sering berlaku, sebagai contoh, dengan autotopagnosia. Jika pesakit mengalami kesukaran untuk menyatakan dirinya dan memahami apa yang dikatakan oleh seseorang, ini boleh memalsukan keputusan ujian.

Jika agnosia sebenarnya ada, puncanya mesti dijelaskan. Pengimejan otak, contohnya melalui tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI), boleh membantu. Dengan cara ini, sebagai contoh, proses menduduki ruang seperti tumor atau pendarahan otak boleh dikenal pasti sebagai punca kerosakan otak dan dengan itu agnosia.

Rawatan agnosia

Sebaliknya, rawatan agnosia bertujuan untuk memudahkan pesakit menjalani kehidupan seharian dengan kecacatan mereka. Ahli terapi pekerjaan dan ahli terapi pertuturan, sebagai contoh, boleh menunjukkan cara yang terjejas untuk mengimbangi defisit mereka. Sebagai contoh, pesakit yang menghidap prosopagnosia (buta muka) berlatih untuk mengenali orang melalui ciri selain wajah mereka, seperti warna rambut dan gaya rambut, suara atau gaya berjalan.

Agnosia: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Walau apa pun, saudara mara boleh menjadi sokongan yang hebat. Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor atau ahli terapi yang merawat bagaimana mereka boleh menyokong pesakit agnosik dengan berkesan.