Agomelatine: Kesan, kesan sampingan

Bagaimana agomelatine berfungsi

Agomelatine membantu melawan kemurungan dan kebimbangan. Ia juga menjadikannya lebih mudah untuk tidur.

Agomelatine menghalang reseptor serotonin bahan utusan badan sendiri, yang dipanggil reseptor 5HT2. Akibatnya, badan mengeluarkan lebih banyak neurotransmitter dopamin dan norepinephrine di dalam otak. Dengan cara ini, bahan aktif boleh meningkatkan metabolisme dopamin dan norepinefrin yang terganggu dalam otak, yang mungkin sebahagiannya bertanggungjawab untuk gangguan kemurungan.

Agomelatine mempunyai struktur yang serupa dengan hormon endogen melatonin dan oleh itu boleh berlabuh pada tapak pengikatnya (reseptor MT1 dan MT2). Berbanding dengan melatonin, bagaimanapun, agomelatine lebih stabil. Oleh itu, ia bertindak lebih lama di tapak pengikatan daripada hormon itu sendiri:

Adalah penting bahawa pesakit mengambil ubat secara berkala untuk jangka masa yang cukup lama agar bebas simptom.

Apakah kesan sampingan agomelatine?

Ia biasanya mengambil masa beberapa hari hingga minggu untuk kesan meningkatkan mood (antidepresan) agomelatine berlaku. Pada masa ini, risiko pemikiran untuk membunuh diri mungkin meningkat. Oleh itu, doktor memberi perhatian khusus pada permulaan terapi sama ada kemurungan pesakit bertambah buruk.

Kesan sampingan ini berlaku terutamanya pada permulaan terapi agomelatine. Di samping itu, pesakit bertindak balas secara berbeza terhadap bahan aktif. Elakkan mengendalikan mesin atau memandu sehingga tiada lagi gejala yang menjejaskan (seperti pening) berlaku.

Bahan aktif boleh merosakkan hati. Dalam kes yang jarang berlaku, organ menjadi meradang (hepatitis). Sebelum pesakit menerima agomelatine, doktor oleh itu memeriksa nilai hati mereka. Mereka melakukan perkara yang sama pada selang masa yang tetap semasa rawatan dan sebelum setiap peningkatan dos. Nilai hati yang diubah boleh menunjukkan gangguan fungsi hati.

Alkohol juga memberi tekanan pada hati. Oleh itu, pesakit harus mengelakkan alkohol semasa mengambil agomelatine.

Kadang-kadang pesakit lebih berpeluh semasa mengambil agomelatine (hiperhidrosis). Di samping itu, kulit mungkin gatal atau mengalami ruam.

Untuk maklumat tambahan tentang kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini, lihat sisipan pakej untuk ubat agomelatine anda. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda jika anda melihat atau mengesyaki sebarang kesan sampingan yang lain.

Doktor menetapkan agomelatine kepada pesakit dewasa dengan kemurungan teruk yang berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu. Doktor juga merujuk kepada ini sebagai kemurungan utama.

Di Switzerland, pesakit yang agomelatine telah cukup membantu melawan kemurungan juga diberi bahan aktif untuk terapi penyelenggaraan. Ini bermakna pesakit mengambil agomelatine selama enam hingga dua belas bulan lagi untuk mengelakkan kemurungan semula.

Pakar perubatan luar label menggunakan agomelatine untuk merawat gangguan tidur pada orang dewasa.

Bagaimana agomelatine digunakan

Pesakit biasanya mengambil 25 miligram agomelatine setiap hari. Mereka menelan tablet pada waktu petang sejurus sebelum tidur dengan sedikit cecair, contohnya setengah gelas air. Sekiranya gejala tidak bertambah baik selepas dua minggu, doktor meningkatkan dos harian kepada 50 miligram agomelatine.

Biasanya, pesakit mengambil agomelatine sekurang-kurangnya enam bulan. Jika doktor mengesyorkan menghentikan terapi, ubat boleh dihentikan. Dos agomelatine tidak perlu dikurangkan secara perlahan-lahan.

Bilakah agomelatine tidak boleh digunakan?

Pesakit demensia serta pesakit yang hipersensitif kepada bahan aktif atau mana-mana komponen ubat lain tidak boleh mengambil ubat agomelatine.

Antibiotik ciprofloxacin serta antidepresan fluvoxamine menghalang enzim yang memecahkan agomelatine. Pesakit kemudiannya tidak boleh menggunakan agomelatine. Baca lebih lanjut tentang ini di bawah dalam bahagian Interaksi!

Dalam kes tertentu, doktor menetapkan bahan aktif hanya dalam kes luar biasa, seperti:

  • Diabetes mellitus (kencing manis)
  • Obesiti
  • Hati berlemak tanpa alkohol
  • Penyalahgunaan alkohol atau pengambilan alkohol yang kerap
  • Gangguan bipolar

Interaksi ubat ini mungkin berlaku dengan agomelatine

Fluvoxamine antidepresan dan ciprofloxacin antibiotik adalah contoh perencat CYP yang kuat. Estrogen, seperti yang terkandung dalam kontraseptif oral (pil perancang), juga boleh menghalang degradasi agomelatine.

Asap rokok juga boleh mengaktifkan enzim CYP dan dengan itu mengurangkan keberkesanan agomelatine. Khususnya, perokok tegar (lebih daripada 15 batang rokok sehari) meningkatkan risiko degradasi agomelatine yang dipercepatkan.

Agomelatine pada kanak-kanak dan remaja

Agomelatine tidak boleh digunakan untuk merawat kanak-kanak dan remaja. Terdapat terlalu sedikit data tentang penggunaan selamat dalam kumpulan pesakit ini.

Agomelatine semasa mengandung dan menyusu

Doktor biasanya menetapkan antidepresan yang dipelajari dengan lebih baik, seperti sertraline, kepada wanita hamil dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi agomelatine

Ubat yang mengandungi agomelatine memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland dan oleh itu hanya boleh didapati dari farmasi dengan preskripsi.

Nota penting lain tentang agomelatine

Pengalaman mengambil agomelatine terlebih dos jarang berlaku. Individu yang terjejas sering mengalami sakit di bahagian atas abdomen, pening, keletihan, atau kekeliruan.

Penawar kepada agomelatine tidak tersedia. Oleh itu, doktor merawat dos berlebihan secara gejala semata-mata. Ini bermakna mereka merawat gejala individu pesakit mengikut keperluan, contohnya dengan ubat yang menstabilkan peredaran.