Agranulositosis - apakah penyebabnya?

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Granulositopenia

Apa itu agranulositosis?

Dengan apa yang disebut agranulositosis, terdapat kekurangan granulosit yang hampir lengkap. Granulosit tergolong dalam warna putih darah sel (leukosit) dan bertanggungjawab untuk pertahanan terhadap jangkitan. Dengan permulaan jangkitan atau kerosakan pada sumsum tulang, bilangan granulosit dapat dikurangkan.

Ini kemudian disebut sebagai granulositopenia dalam terminologi perubatan. Akibatnya, sistem pertahanan tubuh kini diturunkan dan kerentanan terhadap jangkitan meningkat. Agranulositosis adalah bentuk yang melampau ini keadaan.

Ini adalah penyebab agranulositosis

Agranulositosis boleh dibahagikan kepada tiga bentuk yang berbeza. Secara amnya, perbezaan dibuat antara agranulositosis kongenital, sangat jarang berlaku dan agranulositosis jenis I dan jenis II yang lebih kerap diperoleh. Agranulositosis kongenital juga dikenali sebagai sindrom Kostmann dan merupakan penyakit di mana terdapat kelahiran yang terlalu sedikit atau tidak ada granulosit (lebih tepatnya granulosit neutrofil, subkelas putih darah sel).

Penyebabnya terletak pada mutasi gen, yang akhirnya menyebabkan gangguan pematangan putih darah sel, iaitu granulosit matang tidak mencukupi dihasilkan. Dalam reaksi jenis I, proses imunisasi tubuh sendiri diarahkan terhadap granulosit dan memusnahkannya. Sebaliknya, kekurangan granulosit pada jenis II didasarkan pada kekurangan pembentukan, sering dipicu oleh bahan yang merosakkan sumsum tulang.

Oleh itu, Jenis I boleh berlaku lebih tiba-tiba (akut) daripada jenis II, yang semakin teruk dari masa ke masa. Terdapat banyak kemungkinan berlainan mengapa berlaku penurunan granulosit yang kuat. Agranulositosis boleh berlaku jika terdapat intoleransi terhadap beberapa ubat seperti tertentu ubat penahan sakit (analgesik) seperti Novalgin® (metamizol), antipiretik (antipiretik), ubat-ubatan yang menghalang fungsi tiroid (tirostatik seperti thiamazole dan karbimazol), yang disebut neuroleptik untuk rawatan sakit mental atau tertentu antibiotik (sulfonamides, cephalosporins, metronidazole). Di samping itu, penerapan terapi pembunuhan sel dengan apa yang disebut ubat sitostatik, misalnya dalam bentuk kemoterapi, boleh menyebabkan granulosit tenggelam. Selanjutnya, gangguan pembentukan darah di sumsum tulang adalah penyebab agranulositosis.

Diagnosa

Sebagai tambahan kepada sejarah perubatan penyakit dan ubat-ubatan baru-baru ini, pemeriksaan terhadap limfa urat simpul dan membran mukus sangat penting untuk diagnostik. Kaedah yang paling penting untuk mendiagnosis agranulositosis adalah ujian darah makmal. Inilah yang disebut besar kiraan darah memainkan peranan yang menentukan.

Di sini kekerapan pelbagai subkelas sel darah putih, yang juga merangkumi granulosit, diukur secara berasingan. Pengurangan granulosit (kurang dari 500 sel / mikroliter darah) kini dapat menunjukkan agranulositosis. Di samping itu, penentuan nilai darah lain untuk mengecualikan penyakit lain (diagnosis pembezaan) sangat penting. Selanjutnya, ada kemungkinan yang disebut tusukan sumsum tulang, di mana sampel sumsum tulang kecil diambil dari puncak tulang dan diperiksa untuk gangguan pembentukan sel darah. Pemeriksaan ini dilakukan di bawah mikroskop dengan bantuan pewarnaan sampel yang berbeza, di mana, antara lain, pelbagai (permukaan) ciri-ciri sel dapat dilihat, dan biasanya dilakukan oleh ahli patologi.