Agranulositosis

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Granulositopenia

definisi

Agranulositosis adalah penurunan dramatik dalam sel pertahanan tubuh sendiri, granulosit, di bawah 500 granulosit per 1 mikroliter darah. Granulosit adalah subkumpulan putih darah sel, leukosit. Putih darah sel adalah pembawa kita sistem imun, pertahanan badan sendiri.

Selain granulosit, terdapat juga limfosit sebagai subkelompok sel darah putih, tetapi mereka bertindak lebih lambat terhadap ancaman daripada granulosit, sebab itulah granulosit lebih penting dalam pertahanan terhadap bakteria atau dalam reaksi keradangan secara tiba-tiba. Bentuk pengurangan granulosit yang kurang teruk disebut granulositopenia. Sebab agranulositosis sering terletak pada sebab yang berkaitan dengan ubat.

Ubat terpenting yang boleh mencetuskan agranulositosis sebagai kesan sampingan adalah beberapa ubat penahan sakit seperti Metamizol®, ubat anti-radang bukan steroid seperti ASS (Aspirin), antikoagulan Ticlopidine atau antibiotik dari kumpulan sulfonamida seperti sulfamethoxazole. Neuroleptik atau ubat tirostatik juga dianggap sebagai pencetus kemungkinan. Ubat ini boleh bergabung di dalam badan dengan berlaku secara semula jadi protein dalam darah (protein plasma).

Sebatian ini (kompleks) bahan aktif ubat dan protein plasma secara salah diakui oleh tubuh sebagai ancaman dan tubuh mula menghasilkan apa yang disebut antibodi untuk menandakan musuh yang sepatutnya berada di dalam badan kerana mengalami kemerosotan. Sebaik-baiknya, ini antibodi hanya boleh mematuhi permukaan kompleks yang dianggap sebagai ancaman. Malangnya, permukaan sel pertahanan bawaan tubuh sendiri, granulosit, menyerupai permukaan kompleks protein ubat-plasma, itulah sebabnya antibodi terbentuk juga secara keliru melekatkan diri pada permukaan granulosit.

Sebaik sahaja sel dilabel dengan antibodi, tubuh mula menghantar sel pemulung untuk melawannya dengan setiap reaksi pertahanan dan juga memecahkannya sepenuhnya. Oleh itu, kerana salah menafsirkan ancaman, tubuh mula melawan dirinya sendiri dengan menyerang bawaannya sendiri sistem imun. Bentuk agranulositosis ini disebut agranulositosis jenis 1 dan sering berlaku sebagai gambaran klinikal secara tiba-tiba (akut).

Punca agranulositosis yang kurang akut ialah kerosakan pada sumsum tulang, yang menghalang pembentukan granulosit sebenar. Contohnya ialah ketumbuhan sumsum tulang atau kerosakan toksik pada sumsum tulang selepas kemoterapi atau pelbagai ubat. Dalam bentuk ini, selain agranulositosis, terdapat juga pancytopenia, iaitu pengurangan umum sel penting yang terbentuk di sumsum tulang, termasuk sel darah merah (erythrocytes) dan darah platelet (trombosit). Sekiranya terdapat pancytopenia, adalah mustahak untuk menyiasat penyebabnya dengan lebih terperinci, misalnya dengan mengambil sampel sumsum tulang.

Diagnosa

Agranulositosis dikesan oleh analisis komposisi darah, dalam apa yang disebut pembezaan kiraan darah. Untuk mendapatkan bahan untuk ini, hanya diperlukan sampel darah sederhana. Sekiranya bilangan granulosit turun di bawah 500 sel per mikrolit darah, ini disebut agranulositosis. Selanjutnya, mesti ditanya dan dijelaskan ubat-ubatan yang diambil atau diambil oleh pesakit. Di samping itu, sampel sumsum tulang juga dapat menjadi inovatif untuk diagnostik untuk mengetahui apa penyebab agranulositosis.