Agrimony: Dos

Agrimony sesuai untuk kegunaan dalaman dalam bentuk teh. Kadang-kadang ubat itu masih tersedia sebagai komponen persediaan, iaitu dalam bentuk tablet, dragees, titisan, cecair ekstrak atau penyulingan.

Agrimony: dos yang betul

Untuk kegunaan luaran, tapal dengan ekstrak berair 10% boleh digunakan beberapa kali sehari. Untuk menyediakan ini, kira-kira 10 g keganasan dimasukkan dengan 100 ml sejuk air, direbus sebentar dan akhirnya tegang.

Kecuali ditetapkan sebaliknya, rata-rata setiap hari dos 3-6 g ubat tidak boleh dilebihi.

Agrimony - penyediaan sebagai teh

Untuk penyediaan teh, kira-kira 1.5 g ubat (1 sudu teh sepadan dengan kira-kira 1 g) dipotong menjadi kepingan kecil, dituangkan dengan mendidih air dan setelah kira-kira 5 minit berlalu melalui saringan teh.

Untuk mengembangkan kesan astringen, teh harus dikumur atau dibilas. Untuk rawatan gangguan saluran gastrousus, secawan teh harus diminum 2-3 kali sehari.

Ubat ini juga tersedia sebagai ramuan penyediaan teh yang boleh dibeli, misalnya, di bangunan teh, teh pankreas, darah pembentukan teh, kolesterol teh or hati-bile teh.

Nota khas

  • Menurut sumber yang lebih tua, berair ekstrak of keganasan tidak boleh digunakan pada terbakar kerana dapat melambatkan penyembuhan luka bakar.
  • Gabungan dengan yang lain dadah yang mengandungi tanin semoga bermanfaat.
  • If cirit-birit berterusan selama lebih dari dua hari dan / atau penampilan serentak darah di dalam najis dan demam, doktor harus berunding.
  • Ubat harus disimpan jauh dari cahaya dan kelembapan.