Agrimony: Manfaat Kesihatan, Kegunaan Ubat, Kesan Sampingan

Little keganasan sangat meluas di hemisfera utara. Kilang ini diimport terutamanya dari Hungary, Bulgaria dan Croatia. Bahagian tanaman di atas tanah yang dikumpulkan pada waktu berbunga (Jun-Ogos) digunakan.

Agrimony: ciri khas

Little keganasan tumbuh tinggi antara 0.5 dan 1 m. Kilang ini mempunyai daun pinat, bergigi dan berbulu dengan stipula. Bunga kelopak kecil berwarna kuning keemasan berukuran sekitar 5-5 mm dan disusun dengan pancang langsing di bahagian atas batang; ovari berkerut mempunyai cangkuk kecil yang menonjol.

Berkaitan dengan harum yang sangat lemah keganasan adalah agrimoni yang lebih harum (Agrimonia procera). Ini dianggap sebagai sumber ubat alternatif yang baik.

Agrimony sebagai ubat

Ubat ini terdiri daripada pelbagai bahagian tanaman yang kurang agrimoni. Risalah panjangnya kira-kira 2-3 cm. Serpihan daun berwarna abu-abu berbulu di bahagian bawah, sementara hanya sedikit berbulu dan hijau di bahagian atas.

Bahagian batangnya juga berbulu kasar. Selain itu, buah-buahan agregat kecil yang dipikat dan bahagian bunga yang jarang berwarna kuning juga merupakan sebahagian daripada ubat.

Seperti apa rasa dan bau agrimoni?

Agrimony mengeluarkan bau aromatik yang sangat samar. Rasa-jika, tanamannya sedikit pahit.