Salap mata Aiclovir

Apakah salap mata Aciclovir?

Aciclovir salap mata digunakan untuk merawat kornea keradangan mata (keratitis) disebabkan oleh patogen herpes simplex. Bahan aktif yang terkandung dalam salap menghalang pembiakan virus dan dengan itu membolehkan penyembuhan. Herpes jangkitan boleh berlaku di bahagian tubuh yang berlainan dan biasanya mudah dirawat. Dalam keadaan terburuk, a herpes jangkitan pada mata tanpa rawatan boleh menyebabkan kehilangan penglihatan atau keradangan merebak ke otak.

Adakah Aciclovir boleh didapati di kaunter?

Aciclovir tidak terdapat di kaunter. Ubat ini hanya boleh digunakan jika petunjuk perubatan telah dibuat oleh doktor. Oleh itu, ia hanya boleh didapati dengan preskripsi dari farmasi selepas preskripsi doktor.

Bilakah saya harus menggunakan salap mata Aciclovir?

Petunjuk untuk Aciclovir salap mata adalah penyakit mata yang disebabkan oleh jangkitan virus Herpes simplex. Penyebab yang paling biasa adalah keradangan kornea, yang terletak di hadapan murid dan mempunyai fungsi penting untuk penglihatan yang tajam. Keradangan kornea dapat dilihat oleh kesakitan dan gatal-gatal mata. Untuk petunjuk yang diberikan, rawatan dengan salap mata Aciclovir adalah penting, kerana ia boleh berlaku tanpa komplikasi serius. dan

Bagaimana Aciclovir berfungsi?

Aciclovir Eye Ointment mengandungi bahan aktif eponim Aciclovir. Ini adalah ubat anti-virus yang disebut. Ia melawan patogen Herpes simplex.

Ini adalah virus yang menyerang sel, membiak di dalamnya dan akhirnya memusnahkannya. Zarah virus yang baru dibuat menyerang sel baru sekali lagi, sehingga keradangan menyebar lebih jauh. Sekiranya mata dijangkiti, ini bahkan boleh menyebabkan kerosakan kornea, yang dalam keadaan terburuk boleh mengakibatkan buta mata. Bahan aktif acyclovir bertindak pada kitaran pendaraban herpes simplex dan menghalangnya. Pembatasan pembiakan virus oleh agen virustatik membolehkan sistem pertahanan tubuh sendiri memecah sel yang dijangkiti dan dengan demikian dapat mengatasi dan mengatasi keradangan.

Kesan sampingan Aciclovir

Seperti mana-mana ubat, penggunaan salap mata Aciclovir juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling biasa adalah sedikit membakar sensasi sejurus selepas penggunaan salap, yang biasanya mereda dalam beberapa saat hingga beberapa minit. Dalam kes terpencil, reaksi keradangan dangkal konjunktiva berdekatan dengan kornea juga boleh berlaku.

Selain itu, kemungkinan terjadinya kecacatan kornea dangkal superfisial, yang disebut Kereatitis superficialis punctata. Sebagai peraturan, kesan sampingan dan kerosakan akibatnya sembuh, sehingga tidak perlu menghentikan rawatan awal dengan salap mata Aciclovir. Secara amnya, doktor yang memberi salap harus berjumpa sekiranya ada kesan sampingan. Pengambilan ubat secara bebas tanpa berunding dengan doktor tidak digalakkan.