AIDS dan HIV: Gejala dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Gejala awal menyerupai selesema, kemudian penurunan berat badan yang teruk, berpeluh malam, cirit-birit, penyakit sekunder seperti radang paru-paru, jangkitan kulat, batuk kering, sarkoma Kaposi.
 • Rawatan: ubat yang menghalang virus daripada membiak, mengurangkan gejala, menguatkan imuniti
 • Diagnosis: Ujian darah pertama untuk antibodi HIV, kemudian untuk antigen HIV; diagnosis yang disahkan hanya mungkin tiga bulan selepas jangkitan
 • Punca dan faktor risiko: seks tanpa perlindungan, peralatan dadah yang dijangkiti, luka tertusuk dengan, contohnya, jarum yang dijangkiti
 • Kursus dan prognosis: Boleh dirawat dengan sangat baik jika dikesan awal, tetapi tidak boleh disembuhkan.
 • Pencegahan: Kondom, bersihkan peralatan dadah, jika perlu ubat-ubatan tertentu jika terdapat syak wasangka yang munasabah untuk jangkitan

Apakah HIV dan AIDS?

AIDS adalah sindrom kekurangan imun yang diperolehi. Ia disebabkan oleh virus HI, yang menyerang sel-sel tertentu sistem imun. Perbezaan antara HIV dan AIDS ialah HIV merujuk kepada patogen yang menyebabkan kekurangan imun, manakala AIDS merujuk kepada peringkat akhir jangkitan HIV.

Ramai orang yang telah dijangkiti HIV masih belum menunjukkan sebarang gejala atau mereka masih boleh dielakkan dengan ubat. Pesakit dalam peringkat AIDS, sebaliknya, mengalami pelbagai jangkitan dan tumor sekunder yang tipikal, selalunya mengancam nyawa kerana kekurangan imun yang ketara.

Di negara yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang baik, ubat-ubatan moden selalunya menghalang serangan AIDS. Dalam kebanyakan kes, viral load dalam darah boleh dikurangkan sehingga satu tahap sehingga patogen tidak dapat dikesan lagi. Kehidupan yang kebanyakannya normal dengan jangka hayat normal adalah mungkin. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa rawatan bermula lebih awal.

Apakah maksud HIV?

HIV bermaksud "virus kekurangan daya tahan manusia", yang bermaksud virus kekurangan daya tahan manusia. Ia membiak dalam sel imun khas, yang dipanggil sel T-helper. Untuk melakukan ini, ia memperkenalkan pelan tindakan genetiknya ke dalam sel, menggunakan struktur replikasinya dan dengan itu memusnahkan sel T. Walau bagaimanapun, sel T-helper memainkan peranan utama dalam sistem pertahanan imun: Dalam pertahanan terhadap patogen, mereka menyelaraskan sel-sel lain sistem imun.

Untuk seketika, badan berjaya melawan virus HI. Untuk melakukan ini, ia membentuk antibodi khas yang mengesan virus HI. Fasa latensi yang dipanggil ini kadangkala berlangsung selama bertahun-tahun. Pesakit kemudiannya dijangkiti dan menular kepada orang lain, tetapi tidak merasakan sebarang gejala penyakit.

Walau bagaimanapun, pada satu ketika, sel T-helper tidak lagi mencukupi. Kemudian virus lain serta bakteria dan kulat mempunyai masa yang mudah di dalam badan orang yang dijangkiti.

Apakah maksud AIDS?

Pada peringkat akhir jangkitan HIV, pesakit mendapat AIDS. Singkatan AIDS bermaksud "sindrom kekurangan imun yang diperolehi". Ini bermakna "sindrom kekurangan imun yang diperolehi".

Pada peringkat ini, pertahanan imun sangat lemah. Pesakit kemudiannya jatuh sakit dengan jangkitan yang jarang berlaku tetapi cepat menjadi berbahaya. Di samping itu, pesakit mengalami sindrom pembaziran yang dipanggil dengan demam, cirit-birit dan penurunan berat badan yang teruk.

Selalunya, virus kini juga menyerang otak, mengakibatkan apa yang dipanggil ensefalopati berkaitan HIV. Penyakit otak ini disertai dengan gangguan dalam prestasi fizikal tetapi juga mental. Dalam sesetengah kes, ia membawa kepada demensia. Perubahan malignan khusus seperti sarkoma Kaposi juga tipikal AIDS.

Apakah simptom HIV dan AIDS?

Gejala jangkitan HIV sehingga peringkat AIDS berbeza mengikut fasa penyakit.

Jangkitan HIV akut

Dalam kira-kira 30 peratus, simptom pertama jangkitan HIV muncul dalam tempoh enam hari hingga enam minggu selepas jangkitan. Dalam fasa akut ini, simptomnya menyerupai jangkitan seperti selesema atau kes ringan demam kelenjar. Oleh itu, jangkitan HIV selalunya tidak dapat dikesan pada peringkat awal. Tanda-tanda pertama ialah:

 • Sakit kepala dan/atau sakit tekak
 • Demam dan/atau berpeluh malam
 • Cirit-birit
 • Ruam kulit terutamanya pada dada dan belakang

Fasa akut pertama jangkitan HIV ini biasanya berlangsung hanya satu hingga dua minggu. Dalam kebanyakan kes, ini juga ringan dalam perjalanannya, itulah sebabnya ramai orang yang terjejas tidak berjumpa doktor di sini. Di sini terdapat pendaraban virus yang kuat, itulah sebabnya risiko jangkitan melalui cecair badan seperti air mani, darah atau melalui membran mukus adalah tinggi.

Jika anda bimbang dijangkiti HIV, contohnya melalui hubungan seksual tanpa perlindungan, adalah penting untuk berjumpa doktor. Pastikan anda mengambil serius simptom, walaupun ia mereda lagi. Hanya terapi awal akan membantu anda. Ujian membawa keselamatan untuk anda dan juga melindungi orang lain daripada jangkitan.

Fasa kependaman tanpa gejala

Selepas simptom HIV pertama telah reda, jangkitan virus kadangkala kekal tanpa gejala atau lemah gejala selama bertahun-tahun. Secara purata, ini adalah sepuluh tahun, tetapi mungkin lebih pendek pada bayi atau kanak-kanak kecil atau pada individu yang lemah imun.

Walau bagaimanapun, virus itu kekal aktif pada masa ini dan menyebabkan kerosakan jangka panjang kepada sistem imun. Fasa senyap jangkitan ini (juga dipanggil fasa latensi) berakhir pada kira-kira 40 peratus penghidap HIV dengan pembengkakan nodus limfa di seluruh badan. Keadaan ini biasanya berlangsung lebih lama daripada tiga bulan.

Fasa dengan simptom jangkitan HIV

 • Cirit-birit yang berpanjangan (lebih empat minggu)
 • Demam melebihi 38.5 °C
 • Neuropati periferi (gangguan saraf selain daripada otak dan saraf tunjang, contohnya pada lengan atau kaki)
 • Penyakit kulat di bahagian tekak atau alat kelamin
 • Kayap (herpes zoster)
 • Leukoplakia rambut mulut (perubahan keputihan pada tepi sisi lidah)

Gejala dalam peringkat AIDS jangkitan HIV

Pada peringkat lanjut, jangkitan HIV membawa kepada AIDS. Terutamanya pada pesakit HIV yang tidak dirawat atau didiagnosis lewat, AIDS kemudiannya berlaku. Dalam fasa ini, sistem imun yang sangat lemah tidak lagi mampu menahan banyak patogen. Jika tidak dirawat, kira-kira separuh daripada semua orang yang dijangkiti mendapat AIDS sepuluh tahun selepas jangkitan HIV.

Penyakit yang mentakrifkan AIDS termasuk:

 • Sindrom pembaziran
 • Gangguan fungsi otak (ensefalopati berkaitan HIV).
 • Jangkitan oportunistik (seperti jangkitan kulat tertentu, toksoplasmosis serebrum, atau jangkitan paru-paru bakteria biasa)
 • Kanser tertentu seperti sarkoma Kaposi, limfoma bukan Hodgkin, karsinoma serviks

Sindrom pembaziran

Gejala sindrom pembaziran yang dipanggil adalah:

 • Penurunan berat badan yang tidak disengajakan melebihi sepuluh peratus berat badan
 • Cirit-birit yang berterusan (selama lebih 30 hari)
 • Demam dan keletihan

Ensefalopati berkaitan HIV

 • Gangguan kepekatan dan ingatan
 • Gangguan berjalan serta defisit prestasi motor halus
 • Kemurungan

Jangkitan oportunistik

Dalam apa yang dipanggil jangkitan oportunistik, patogen mengambil kesempatan daripada kekurangan imun untuk membiak. Walaupun jangkitan seperti itu jarang berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang sihat dan boleh dilawan dengan mudah, ia boleh mengancam nyawa pesakit AIDS.

Ini termasuk penyakit berikut:

 • Keradangan paru-paru yang disebabkan oleh patogen Pneumocystis jirovecii
 • Jangkitan kulat Candida pada esofagus dan saluran pernafasan dalam
 • Keradangan otak yang disebabkan oleh patogen toksoplasmosis
 • Jangkitan sitomegalovirus pada mata, paru-paru, otak atau usus
 • Batuk kering

Kanser tertentu

Dalam 20 peratus kes, AIDS didiagnosis hanya bersempena dengan penyakit ini. Penyakit kanser yang mentakrifkan AIDS ini termasuk:

 • Sarkoma Kaposi: neoplasma malignan saluran darah yang kelihatan pada kulit sebagai bintik-bintik coklat-merah, secara bahasa dikenali sebagai bintik AIDS; tetapi berlaku di seluruh badan (perut, usus, nodus limfa, paru-paru)
 • Limfoma bukan Hodgkin: kebanyakannya pada lelaki
 • Karsinoma rahim (karsinoma serviks).

Terdapat juga kanser lain, seperti limfoma Hodgkin atau karsinoma paru-paru, yang juga berlaku pada penghidap HIV, tetapi tidak pasti AIDS.

Bagaimanakah HIV/AIDS boleh disembuhkan?

Ubat HIV berjaya mengurangkan viral load dalam darah ke bawah had pengesanan. Ini memungkinkan untuk membina semula sistem imun yang stabil, mencegah peralihan ke peringkat penyakit yang lebih tinggi dan menghapuskan risiko menjangkiti orang lain (infectivity).

Seks yang riang dan keibubapaan boleh dilakukan tanpa sebarang masalah. Lebih awal penyakit itu boleh dirawat, lebih baik peluang untuk hidup tanpa beban. Penyakit tambahan seperti hepatitis, sebaliknya, menyukarkan rawatan.

Terapi anti-retroviral yang sangat aktif (HAART)

Pesakit HIV menerima terapi anti-retroviral yang sangat aktif, atau singkatannya HAART. Ia terdiri daripada gabungan ubat-ubatan yang berbeza yang disesuaikan secara individu. Gabungan ubat yang berbeza adalah penting untuk mencegah perkembangan rintangan virus HI. Ubat berikut boleh didapati:

 • Inhibitor transkripase terbalik (RTI): ini menghalang virus HI daripada mereplikasi dengan menghalang enzim "transkripase terbalik" yang diperlukan untuk tujuan ini. Contoh bahan aktif: Lamivudine, tenofovir, emtricitabine, efavirenz.
 • Perencat protease (PI): Ini menghalang replikasi virus dengan menghalang pemasangan semula zarah virus. Salah satu ejen ini ialah atazanavir.
 • Perencat gabungan (FI): Ini menghalang virus daripada memasuki sel manusia. Mereka termasuk enfuvirtide, sebagai contoh.

Di samping itu, sejak 2020/2021 terdapat bahan lain yang baru diluluskan (antibodi monoklonal dan perencat lampiran) yang digunakan untuk rawatan dadah HIV.

Bila dan sejauh mana doktor memulakan HAART bergantung kepada setiap pesakit individu. Penentu keputusan adalah, sebagai contoh, simptom semasa serta kemungkinan kesan sampingan rawatan HIV. Kriteria makmal juga memainkan peranan dalam keputusan rawatan, contohnya bilangan sel T-helper yang tinggal.

Sebagai tambahan kepada pengambilan ubat sepanjang hayat dan tetap, pelantikan kawalan tetap adalah sebahagian daripada rawatan. Doktor menentukan bilangan virus HI (viral load) dan sel pembantu T dalam darah dan dengan itu memeriksa kejayaan terapi. Doktor juga memerhatikan kemungkinan kesan sampingan jangka panjang seperti penyakit kardiovaskular, masalah buah pinggang atau osteoporosis.

HIV dan AIDS – Apa yang mereka terjejas boleh lakukan sendiri

Rawatan ubat adalah asas terapi AIDS. Di samping itu, terdapat cadangan berikut dalam rangka rawatan:

 • Cari doktor pakar AIDS dan yang anda rasa simpati. Memandangkan anda akan berada dalam rawatan perubatannya untuk masa yang lama, ini penting.
 • Ikut arahan doktor anda. Ambil ubat anda mengikut jadual yang diberikan. Jika anda tidak boleh bertolak ansur dengan ubat-ubatan, adalah penting anda tidak hanya berhenti mengambilnya, tetapi berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.
 • Imunisasi (influenza, SARS-CoV-19, dan pneumokokal) amat penting bagi mereka yang mengalami gangguan imun. Kerana jangkitan HIV, terdapat kemungkinan penyakit tertentu mungkin lebih teruk untuk anda atau melemahkan anda.

Gaya hidup sihat juga penting, terutamanya bagi mereka yang terjejas oleh HIV. Aspek yang anda sebagai orang yang terjejas boleh mempengaruhi diri anda ialah:

 • Adalah dinasihatkan untuk tidak merokok atau mengambil dadah, kerana ini akan melemahkan lagi badan anda.
 • Kuatkan sistem imun anda dengan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan produk bijirin penuh. Jika anda mempunyai masalah dengan saluran gastrousus, pakar pemakanan akan membantu.
 • Bergerak dengan kerap. Ini akan membantu mengekalkan keseimbangan badan dan minda anda. Relaksasi dan tidur yang cukup juga menguatkan sistem imun anda.
 • Berhati-hati dengan haiwan peliharaan. Sentiasa basuh tangan anda selepas membelai haiwan, dan pakai sarung tangan semasa membersihkan kotak sampah atau kandang tikus untuk melindungi diri anda daripada toksoplasmosis.

Kaunseling & Bantuan Diri: Jika anda menghidap HIV, selalunya membantu untuk pergi ke pusat kaunseling AIDS. Di sini anda akan menerima maklumat komprehensif tentang hidup dengan HIV, pilihan sokongan dan bantuan untuk bantuan diri. Juga pertukaran dengan orang lain yang terjejas sering membuka perspektif baharu. Anda akan menemui pautan ke kumpulan bantu diri di penghujung artikel ini.

Bagaimanakah HIV dan AIDS didiagnosis?

Jika anda takut bahawa anda telah dijangkiti HIV, panggilan pertama anda biasanya doktor keluarga anda. Dia kemudiannya akan merujuk anda kepada pakar AIDS, seperti pakar internis yang berpengalaman dalam penyakit berjangkit. Pertama, doktor anda akan bertanya secara terperinci tentang sejarah perubatan anda. Antara lain, dia akan bertanya kepada anda soalan-soalan berikut:

 • Pernahkah anda melakukan hubungan seksual tanpa perlindungan?
 • Adakah anda menyuntik dadah?
 • Adakah anda bekerja dalam profesion perubatan?
 • Adakah anda mengalami simptom seperti selesema dalam beberapa minggu kebelakangan ini?

Langkah seterusnya ialah ujian HIV, iaitu ujian darah untuk mengesan HIV, juga dikenali sebagai ujian AIDS. Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ujian ini, sebagai ujian makmal dengan darah dari celah lengan atau sebagai ujian pantas dengan darah dari hujung jari.

Sebagai peraturan, doktor mengambil darah dari celah lengan dan menghantar ujian ke makmal. Di sana mereka mencari antibodi. Jika ini ada, ujian lanjut dilakukan untuk pengesahan. Kadangkala keputusan ujian tidak dapat disimpulkan, di mana doktor mengaturkan ujian khusus lanjut. Ini termasuk, sebagai contoh, pengesanan komponen khas HIV (RNA HIV).

Jangkitan hanya boleh diketepikan dengan ujian HIV di makmal enam minggu selepas jangkitan yang disyaki. Walau bagaimanapun, hasilnya sudah tersedia selepas beberapa hari. Dengan ujian pantas, tempoh untuk pengecualian pasti jangkitan adalah lebih lama lagi dan adalah dua belas minggu, tetapi hasilnya tersedia selepas beberapa minit sahaja.

Tubuh memerlukan kira-kira dua hingga sepuluh minggu sehingga antibodi dikesan dalam darah. Ujian HIV negatif tiga bulan selepas kemungkinan jangkitan biasanya menolak jangkitan dengan tahap kepastian yang tinggi.

Maklumat lanjut mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel ujian HIV.

 • Beban virus: jumlah virus dalam darah; tujuan terapi adalah untuk mengurangkan ini sebanyak mungkin
 • Limfosit T-helper: memberikan maklumat tentang peringkat penyakit dan tahap kekurangan imun
 • Penentuan rintangan HIV: Sebelum memulakan terapi dan jika ubat tidak berkesan

Apakah punca dan faktor risiko HIV dan AIDS?

Agen penyebab jangkitan HIV dan AIDS ialah virus HI. Virus HI tergolong dalam keluarga retrovirus. Virus HI pada asasnya terdiri daripada maklumat keturunan (RNA), yang dibungkus dalam kapsul protein dan diselubungi oleh membran. Saiznya kira-kira 80 hingga 100 nanometer. Terdapat dua jenis HIV, dengan jenis 1 adalah yang paling biasa di seluruh dunia.

Seperti semua virus, ia bergantung kepada sel organisma (sel perumah) untuk mereplikasi. Sel perumah virus HI ialah sel pembantu T jenis D4. Ia memperkenalkan maklumat genetik kepada mereka dalam bentuk untaian RNA tunggal. Pertama, untaian RNA ini ditukar kepada DNA oleh enzim reverse transcriptase, diikuti dengan replikasi.

HIV - bagaimana anda dijangkiti?