Aknefug®

maklumat am

Aknefug® adalah kumpulan ubat yang terdiri daripada tiga ubat yang berbeza (eritromisin, isotretinoin dan benzoil peroksida) yang digunakan untuk merawat penyakit kulit jerawat. Terdapat juga ubat yang dikenali dengan nama dagang Aknefuq®, yang terutama dijual untuk aplikasi tempatan, dalam bentuk salap atau pasta.

Jerawat Fug EL®

Aknefug-EL® adalah penyelesaian untuk penggunaan pada kulit, ia digunakan untuk bentuk radang jerawat. Eritromisin antibiotik melawan pelbagai bakteria yang boleh terlibat dalam perkembangan keradangan jerawat. Ia tergolong dalam kumpulan spektrum sempit antibiotik, yang bermaksud bahawa ia hanya dapat bertindak terhadap kumpulan patogen yang terpilih dan tidak memberi kesan kepada yang lain bakteria.

Spektrum tindakan, iaitu julat bakteria yang bertindak balas terhadap eritromisin, setanding dengan penisilin. Kelebihan eritromisin adalah bahawa ia adalah alternatif rawatan yang baik terutama bagi pesakit dengan penisilin hipersensitiviti (alergi). Pada prinsipnya, ia boleh digunakan bukan hanya untuk terapi jerawat, tetapi terutama untuk rawatan telinga tengah keradangan, sinusitis dan pelbagai saluran pernafasan jangkitan. Secara amnya, antibiotik ini boleh diterima dengan baik, tetapi sebilangan pesakit melaporkan kesan sampingan seperti aduan gastrointestinal ringan, tinnitus dan / atau sementara hilang pendengaran selepas pentadbiran sistemik. Sebagai penyelesaian pada kulit, kesan sampingan berikut harus disebutkan: Hubungi alahan, kekeringan, kemerahan, membakar, gatal-gatal pada kulit.

Jerawat Fug ISO®

Isotretinoin adalah turunan asid retinoik, serupa dengan vitamin A, dan telah diluluskan untuk rawatan jerawat sejak tahun 1982. Ubat Aknefuq® ini mengurangkan ukuran kelenjar sebaceous kulit, mengakibatkan normalisasi kadar pengeluaran kelenjar. Jerawat radang dapat disembuhkan dengan lebih berkesan dengan pemberian isotretinoin, tetapi kambuh (berulang) setelah menghentikan ubat tidak jarang berlaku.

Kira-kira 60% daripada mereka yang dirawat memerlukan terapi baru. Oleh kerana terapi isotretinoin mempunyai pelbagai kesan sampingan, penggunaan ubat ini hanya disarankan dalam kes penyakit yang teruk. Selalunya, pesakit yang dirawat melaporkan keradangan kecil pada kulit, kerak, ruam dan gatal-gatal yang teruk setelah mengambil ubat.

Di samping itu, mimisan, keradangan membran mukus dan sekata keguguran rambut berlaku dalam banyak kes. Pemberian ubat ini secara lisan (contohnya dalam bentuk tablet) boleh menyebabkan gangguan dengan betul hati fungsi dan metabolisme lemak. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pesakit yang dirawat menderita keradangan hati (hepatitisakibat pengambilan isotretinoin.

Di samping itu, keradangan pada kelopak mata margin dan konjunktiva adalah sangat biasa, dan pesakit yang terkena mengalami peningkatan kekeringan dan kerengsaan mata. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, gangguan visual dalam bentuk ametropia, malam buta, mendung kornea dan / atau rabun warna berkembang di bawah pentadbiran ubat. Oleh kerana kesan sampingan yang agak luas, penggunaan isotretinoin harus ditimbang dengan ketat. Ubat ini tidak boleh digunakan pada pasien yang menderita gangguan metabolisme lipid (hiperlipoproteinemia), penyakit kulit atau peningkatan tekanan intraokular.