Albumin dalam air kencing

Apakah albumin dalam air kencing?

Albumin adalah protein yang dihasilkan oleh hati dan membentuk sebahagian besar dari kami protein dalam darah. Biasanya hanya sebilangan kecil protein yang dikeluarkan dalam air kencing. Tahap protein meningkat album dalam air kencing dapat menunjukkan a buah pinggang masalah. Ini dikenali sebagai albuminuria.

Apakah nilai standard?

Nilai standard untuk album, yang diekskresikan secara fisiologi dalam air kencing, adalah maksimum 20mg untuk air kencing yang dibiarkan secara spontan pada waktu pagi. Sekiranya nilai albumin ditentukan dalam pengumpulan air kencing 24 jam, nilai standard adalah maksimum 30mg. Dalam urin pengumpulan air kencing 24 jam, air kencing dikumpulkan selama 24 jam dan kandungan albumin kemudian ditentukan. Tidak setiap penyimpangan dari nilai standard bersifat patologi. Kandungan albumin dalam air kencing dapat meningkat, misalnya, setelah melakukan senaman fizikal yang berat atau selama mengandung.

Apakah penyebab albumin dalam air kencing?

Penyebab albumin yang paling biasa dalam air kencing adalah: Fisiologi (perkumuhan hingga 30mg / hari) Ketegangan fizikal yang berat Mengandung (nilai normal hingga 300mg / hari) Buah pinggang penyakit (mis buah pinggang kelemahan atau keradangan buah pinggang) Keradangan Tekanan darah tinggi Diabetes pada kanak-kanak: sindrom nefrotik Ini adalah senarai penyebab yang paling biasa bagi (peningkatan) tahap albumin dalam air kencing. Terdapat juga banyak sebab lain untuk (peningkatan) tahap albumin kencing. - Fisiologi (perkumuhan hingga 30mg / hari)

  • Ketegangan fizikal yang berat
  • Kehamilan (nilai standard hingga 300mg / hari)
  • Penyakit ginjal (seperti kelemahan buah pinggang atau keradangan ginjal)
  • Keradangan
  • Tekanan darah tinggi
  • Diabetes
  • Pada kanak-kanak: sindrom nefrotik

Penentuan albumin dalam air kencing sering dilakukan pada orang yang menderita kencing manis mellitus untuk pengesanan awal nefropati diabetes.

Nefropati diabetes adalah penyakit sekunder yang boleh berlaku dalam konteks kencing manis mellitus. Peningkatan tahap albumin dalam air kencing menunjukkan permulaan kerosakan buah pinggang. Pada orang yang menderita diabetes mellitus, nilai albumin dalam air kencing ditentukan secara berkala untuk mengesan kerosakan buah pinggang pada tahap awal dan untuk memperlambat perkembangan penyakit melalui terapi yang disasarkan. Penting agar "gula" disesuaikan dengan baik agar penyakit sekunder tersebut tidak terjadi atau terjadi selewat-lewatnya.

Bagaimana diagnosis albumin dalam air kencing?

Untuk menentukan tahap albumin dalam air kencing, doktor memerlukan sampel air kencing yang dibiarkan secara spontan pada waktu pagi atau kit pengumpulan air kencing 24 jam. Air kencing dikumpulkan selama satu hari dan sampel kemudian diambil oleh doktor. Sampel air kencing kemudian dianalisis di makmal.

Terdapat ujian makmal khas yang dapat mengesan pelbagai protein, seperti albumin. Untuk dapat mengesahkan diagnosis peningkatan kadar albumin dalam air kencing, dua sampel air kencing diperiksa pada selang waktu yang cukup beberapa minggu, kerana tahap albumin juga dapat meningkat secara fisiologis pada waktu-waktu, seperti setelah melakukan latihan fisik yang berat. Dengan jalur ujian air kencing konvensional biasanya dapat dikesan sama ada peningkatan kadar protein terdapat dalam air kencing.

Namun, tidak ada pernyataan yang dapat dibuat mengenai apakah yang dikesan protein dalam air kencing adalah albumin dan dalam kuantiti apa yang terdapat dalam air kencing. Jalur ujian selalunya tidak cukup sensitif untuk mengesan sejumlah kecil albumin atau protein dalam air kencing, sehingga kaedah pengukuran yang lebih spesifik harus digunakan. Oleh itu, jalur ujian tidak boleh digunakan untuk membuat pernyataan mengenai kemungkinan penyakit buah pinggang. Sekiranya disyaki penyakit buah pinggang, a diagnosis pembezaan harus selalu dijalankan oleh doktor.