Diagnosis dan rawatan ketagihan alkohol

Sinonim

Ketagihan alkohol, penyakit alkohol, ketagihan alkohol, mabuk, etilisme, dipsomania, potomania,

Pengenalan

Penggunaan minuman beralkohol secara patologi dan tidak terkawal dikenali dalam istilah perubatan sebagai ketagihan arak. Di Jerman, ketagihan arak adalah fenomena yang meluas. Sementara itu, pengambilan minuman beralkohol secara patologi bahkan diakui sebagai penyakit bebas. Atas sebab ini, baik yang berkanun dan swasta kesihatan syarikat insurans wajib menanggung keseluruhan kos terapi. Kesan daripada ketagihan arak pada organisma adalah antara penyebab kematian yang paling kerap, bersamaan dengan akibat pengambilan tembakau dan penyakit umum sistem kardiovaskular.

Gejala

Gejala alkoholisme sangat berubah-ubah dan tidak muncul dengan cara yang sama dan tahap yang sama pada setiap orang yang terjejas. Walau bagaimanapun, beberapa gejala klasik dapat dilihat pada hampir setiap orang yang menderita alkoholisme, dan tepatnya gejala-gejala ini dapat digunakan sebagai petunjuk pertama tentang adanya ketergantungan. Orang yang menderita alkoholisme mengambil sejumlah besar minuman beralkohol sepanjang hari.

Selepas beberapa ketika, alkohol bukan sekadar narkotik melainkan bahan ketagihan bagi mereka yang terjejas. Orang yang menderita alkoholisme tidak lagi melihat pengambilan minuman beralkohol sebagai acara sosial, tetapi minum sendiri. Tambahan pula, alkohol tidak lagi digunakan sebagai makanan mewah yang murni, pengambilannya dilakukan kerana organisma orang yang berkenaan memerlukan etanol, bahan minuman beralkohol, sebagai bahan ketagihan.

Kerana perkembangan tingkah laku ketagihan, orang yang terjejas mendapati diri mereka berada dalam situasi yang semakin menyekat kehidupan mereka. Peminum alkohol klasik mula mengorientasikan seluruh rutin hariannya ke arah pemerolehan dan penggunaan alkohol. Tingkah laku ini biasanya disertai dengan kehilangan kawalan terhadap tingkah laku minum mereka sendiri.

Orang yang menderita alkoholisme biasanya tidak menyedari berapa banyak alkohol yang dimakannya dan bagaimana mabuk setiap hari mempengaruhi tingkah laku dan hubungannya dengan persekitarannya. Sebilangan besar alkoholik meremehkan atau menafikan tingkah laku minum mereka sendiri. Petunjuk khas mengenai kehadiran alkoholisme adalah hakikat bahawa orang yang berkenaan semakin kehilangan dirinya dalam pengambilan kompulsif.

Kewajipan sosial dan hubungan dengan keluarga semakin diabaikan. Dari sudut perubatan, alkoholisme adalah ketagihan klasik. Anggapan ini disokong oleh kenyataan bahawa simptomologi penarikan klasik dapat diperhatikan pada pesakit yang terjejas apabila pengambilan alkohol berkurang. Dalam proses ini, alkoholisme telah lama diakui dalam perubatan sebagai gambaran klinikal bebas dan akibatnya rawatannya biasanya dilindungi oleh kesihatan syarikat insurans. - Mengeluarkan peluh sejuk,

  • Untuk berdebar hingga
  • Kepada berlakunya loya.