Alkohol semasa mengandung

Pengenalan

Ramai wanita tertanya-tanya sama ada segelas wain baik selama mengandung. Alkohol boleh menyeberang plasenta ("Plasenta", sempadan antara ibu dan anak darah peredaran) tanpa halangan. Dengan cara ini, jumlah alkohol yang dikonsumsi oleh seorang wanita hamil mencapai embrio or janin tidak ditapis melalui tali pusat.

Oleh itu, pengambilan alkohol selama mengandung selalu menjadi risiko bagi anak yang sedang membesar dan merupakan penyebab kerapuhan dan kecacatan kongenital. Di Jerman, sejumlah 10,000 kanak-kanak dilahirkan setiap tahun dengan kerosakan yang disebabkan oleh alkohol. Dari jumlah tersebut, kira-kira 2,000 hingga 4,000 kanak-kanak didiagnosis dengan apa yang disebut Sindrom Alkohol Janin (FAS), juga dikenali sebagai embryopathy alkohol.

Sindrom alkohol janin adalah bentuk kerosakan yang paling teruk yang disebabkan oleh pengambilan alkohol selama mengandung. Ini menggambarkan kejadian serentak kelainan tingkah laku dan gangguan perkembangan fizikal dan mental, yang dalam kebanyakan kes tidak dapat diperbaiki, iaitu kekal. Jumlah alkohol yang selamat untuk kehamilan tidak diketahui. Agar tidak menghadapi risiko gangguan perkembangan berkaitan alkohol pada anak yang sedang membesar, maka alkohol harus dihindari sepenuhnya semasa kehamilan. atau Makanan yang dilarang semasa mengandung

Kemungkinan akibatnya

Akibat dan kerosakan jangka panjang yang disebabkan oleh alkohol semasa kehamilan adalah banyak dan berbeza-beza. Masa pengambilan alkohol juga memainkan peranan penting, kerana embrio atau janin berada pada tahap kematangan dan perkembangan yang berbeza dan oleh itu bertindak balas secara berbeza terhadap faktor luaran: Dalam tiga bulan pertama kehamilan (trimester pertama) organ-organ diciptakan. Perkembangan mereka sangat sensitif terhadap pengaruh luaran dan akibatnya kerosakan yang disebabkan oleh pengambilan alkohol oleh wanita hamil pada fasa ini sangat mendalam.

Pada bulan keempat hingga keenam kehamilan (trimester kedua), pengambilan alkohol dikaitkan dengan risiko keguguran (keguguran), dan pertumbuhan juga boleh ditangguhkan. Pada bulan keenam hingga kesembilan (trimester ketiga), risiko kerosakan pada bahagian tengah sistem saraf paling hebat dan mengakibatkan gangguan neurologi, psikologi dan sosial. Istilah payung untuk semua gangguan yang disebabkan oleh pengambilan alkohol adalah gangguan spektrum alkohol janin, atau FASD.

Ini merangkum pelbagai kekurangan perkembangan yang boleh timbul ketika wanita mengonsumsi alkohol semasa kehamilan. Kerosakan fizikal merangkumi gangguan pertumbuhan (perawakan pendek), kranial, muka dan otak kemunduran, kerosakan pada alat kelamin dan kerangka, jantung kecacatan, gangguan pendengaran dan kelemahan otot. Akibat neurologi, psikologi dan sosial merangkumi pengurangan kecerdasan, kesukaran untuk menumpukan perhatian dan pembelajaran, gangguan pertuturan, keagresifan, hiperaktif dan epilepsi.

Bentuk bahaya alkohol yang paling teruk adalah Sindrom Alkohol Janin (FAS), juga dikenali sebagai embryopathy alkohol. Ia menggambarkan kejadian serentak dari beberapa kelainan tingkah laku yang disebutkan di atas dan gangguan perkembangan fizikal dan mental. Perubahan wajah yang biasa juga boleh berlaku apabila sindrom alkohol janin selesai. Sindrom alkohol janin tidak dapat dipulihkan, yang bermaksud bahawa kerosakan tidak dapat dipulihkan dan dalam kebanyakan kes tidak dapat diatasi. Disasarkan campur tangan awal dan rawatan intensif kanak-kanak yang terjejas sangat penting untuk perkembangan mereka selanjutnya.