Alkohol pada kanak-kanak | Keracunan alkohol

Alkohol pada kanak-kanak

Alkohol mempunyai kesan yang lebih kuat pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa. Ini sebahagiannya kerana kanak-kanak kurang terbiasa dengan alkohol, sebahagiannya kerana berat badan mereka lebih sedikit dan mempunyai berat badan yang lebih kecil darah isipadu, dan sebahagiannya kerana pengurangan alkohol bergantung, antara lain, pada berat badan. Jadi apa yang tidak dirasakan oleh orang dewasa sudah boleh menyebabkannya keracunan alkohol kanak-kanak.

Sejak keracunan alkohol pada kanak-kanak boleh membawa maut dengan lebih cepat, perlu dilakukan penyampaian segera di hospital - walaupun dengan sedikit alkohol yang dianggap tidak sah oleh orang dewasa. Alkohol juga boleh menyebabkan kekal otak kerosakan pada kanak-kanak. Alkohol juga teratogenik, yang bermaksud merosakkan embrio sekiranya diambil semasa mengandung.

Akibat lewat pengambilan alkohol yang berlebihan semasa mengandung biasanya mikrosefali (kecil kepala), kecerdasan berkurang, perawakan pendek, gangguan pertuturan dan pendengaran, kecacatan rangka seperti corong dada dan kelengkungan tulang belakang. Selanjutnya, kekurangan tumpuan, hiperaktif, agresif, melambatkan, toleransi kekecewaan rendah dan gangguan cepat, hanya untuk beberapa. Ringkasnya, seseorang bercakap mengenai a sindrom alkohol janin.

Tanda-tanda yang tepat bergantung pada bulan mengandung di mana kebanyakan alkohol dimakan. Pengambilan alkohol di trimester kedua (Bulan ke 4-6) kemungkinan besar membawa kepada a keguguran. Kanak-kanak membawa akibat sepanjang hayat yang tidak dapat diubati selepas bersalin. Pantang keras daripada alkohol dan nikotin oleh itu semasa kehamilan adalah lebih penting.