Alkohol dalam makanan | Alkohol semasa mengandung

Alkohol dalam makanan

Pada prinsipnya, ibu mengandung tidak boleh minum alkohol sepanjang masa mengandung. Ini juga berlaku untuk alkohol dalam makanan dan minuman campuran. Penggunaan makanan yang mengandungi alkohol secara tidak sengaja tidak mungkin membahayakan kanak-kanak secara langsung.

Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan sebarang risiko, ibu mengandung haruslah menghindari alkohol secara konsisten. Semasa memasak hidangan, sebilangan alkohol bisul jauh, tetapi walaupun setelah lama memasak, mungkin masih ada sisa alkohol. Jus buah atau makanan yang diperam (misalnya sauerkraut) mungkin mengandungi sejumlah kecil alkohol. Minuman dan makanan yang juga dikenal sebagai "bukan alkohol" mungkin mengandungi sisa alkohol hingga 0.5 persen alkohol mengikut jumlah. Coklat atau praline yang diisi dengan minuman keras atau schnapps juga tidak boleh dimakan.

Alkohol pada bulan pertama

Ramai wanita hamil tanpa dirancang atau tidak mengetahui bahawa mereka hamil dalam beberapa minggu pertama dan bimbang jika mereka pernah minum alkohol sebelum ini. Dalam beberapa minggu pertama mengandung, anggapannya adalah prinsip semua-atau-apa-apa. Ini bermaksud bahawa sekiranya embrio rosak teruk, sama ada a keguguran berlaku atau sel yang rosak dapat digantikan oleh sel lain tanpa kehilangan fungsinya dan embrio kemudian dapat berkembang secara normal.

Sebaik sahaja ibu hamil mengetahui mengenai mengandung, mereka harus berhenti minum alkohol untuk membolehkan perkembangan anak yang sihat. Oleh kerana organ anak terbentuk di trimester pertama (hingga minggu ke-12 kehamilan), pengambilan alkohol pada bulan pertama hingga ketiga kehamilan sangat berbahaya kerana perkembangan kanak-kanak sangat mudah mengalami kerosakan pada masa ini. Pada fasa ini, gangguan perkembangan organ dalaman, yang kepala, wajah dan otak boleh berlaku secara khusus.

Ringkasan

Dos alkohol yang selamat untuk kehamilan tidak diketahui. Untuk mengelakkan kerosakan pada embrio atau janin dengan alkohol, setiap wanita hamil harus mengelakkannya sepenuhnya alkohol semasa mengandung dan penyusuan. Sekiranya seorang wanita tidak menyedari kehamilannya dalam beberapa minggu pertama dan telah meminum banyak alkohol selama ini, prinsip semua-atau-tidak.

Gangguan perkembangan dan gangguan kanak-kanak yang semakin meningkat melalui pengambilan alkohol semasa kehamilan berlipat kali ganda. Mereka boleh bersifat fizikal (termasuk pertumbuhan, pembentukan organ dan perkembangan), tetapi juga mental, psikologi dan sosial (termasuk gangguan kecerdasan, gangguan pertuturan, tingkah laku agresif, epilepsi). Dalam kes Sindrom Alkohol Janin (FAS), kerosakan itu kekal dan biasanya tidak dapat diatasi.

Selain itu, tidak boleh diabaikan bahawa, selain alkohol, rokok semasa mengandung juga boleh menyebabkan kerosakan besar pada anak dan merokok mesti dielakkan semasa hamil. Selain itu, tidak boleh diabaikan bahawa, selain alkohol, rokok semasa mengandung juga boleh mendatangkan bahaya besar kepada anak dan merokok juga harus dielakkan semasa hamil.