Tidak bertoleransi alkohol

Pengenalan

Intoleransi alkohol berlaku walaupun penggunaan alkohol dalam jumlah kecil menyebabkan gejala yang sebaliknya hanya berlaku dengan jumlah yang lebih tinggi. Ini mengakibatkan degradasi etanol atau produk degradasinya lebih perlahan. Pecahan yang lebih perlahan membawa kepada gejala intoleransi alkohol. Ini terdiri daripada kemerahan, bengkak dan perut masalah, hingga gejala mabuk yang berlangsung selama berhari-hari, seperti otot, anggota badan dan sakit kepala.

Punca

Penyebab intoleransi alkohol adalah gangguan etanol yang terganggu. Kemerosotan etanol dilakukan di dalam badan oleh dua enzim. Perubahan ini enzim membawa kepada penurunan yang tidak teratur.

Dalam beberapa kes perubahan ini enzim ditentukan secara genetik, terutamanya di Asia banyak orang mempunyai intoleransi alkohol yang disebabkan oleh perubahan pada tahap genetik. Sebab-sebab intoleransi alkohol lain adalah kerosakan organ, seperti hati or buah pinggang kerosakan, yang merosakkan kerosakan dan perkumuhan alkohol. Di samping itu, ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik, boleh mengganggu pemecahan alkohol di hati, mengakibatkan intoleransi alkohol yang boleh diterbalikkan.

Biasanya, etanol dipecahkan oleh alkohol dehidrogenase kepada asetaldehid toksik. Ini kemudian dipecah oleh aldehid dehydrogenase kepada asetat tidak toksik, yang kemudiannya dikeluarkan. Walau bagaimanapun, jika enzim ini rosak, alkohol hanya dapat dipecah secara perlahan.

Sekiranya enzim alkohol dehidrogenase tidak berfungsi sepenuhnya, etanol dipecah secara perlahan dan darah tahap alkohol turun dengan sangat perlahan. Punca yang lebih kerap adalah aldehid dehidrogenase yang mengalami gangguan fungsi. Akibatnya adalah tahap asetaldehid yang tinggi. Asetaldehid toksik bertanggungjawab untuk gejala "mabuk" khas. Kepekatan tinggi bahan ini merosakkan organ.

Ujian mana yang boleh digunakan untuk mengesan intoleransi alkohol?

Dalam banyak kes, intoleransi alkohol ditentukan oleh orang yang bersangkutan. Malah sebilangan kecil alkohol membawa kepada gejala yang teruk selepas pengambilan alkohol. Orang yang terjejas kemudian dapat mengelakkan gejala dengan menjauhkan diri dari minuman beralkohol.

Sekiranya ingin diuji sama ada terdapat intoleransi alkohol yang disebabkan oleh genetik, ada kemungkinan analisis DNA. Dalam kaedah ini, bahagian DNA di mana gen untuk enzim yang memecah alkohol berada diperiksa. Sekiranya varian genetik intoleransi alkohol ada, maka perubahan dapat dikesan pada gen untuk alkohol atau aldehid dehydrogenase.

Perubahan tertentu pada bahagian DNA diketahui bertanggungjawab terhadap kehilangan fungsi enzim masing-masing. Sekiranya intoleransi wujud kerana hati or buah pinggang kerosakan, perlu memeriksa organ masing-masing. Untuk tujuan ini, hati dan buah pinggang nilai dapat ditentukan oleh a darah ujian. Prosedur pencitraan juga boleh digunakan. Sekiranya terdapat kelainan, kemungkinan organ yang rosak menyebabkan intoleransi alkohol.