Keracunan alkohol: Gejala, pertolongan cemas, terapi

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya keracunan alkohol? Sediakan pertolongan cemas: pastikan orang yang terjejas minum banyak air jika dia sedar, pastikan dia dalam kedudukan yang lembut dan stabil, pastikan dia hangat, periksa pernafasan dengan kerap. Pesakit tidak sedarkan diri: letakkan dalam kedudukan pemulihan, hangat, hubungi perkhidmatan perubatan kecemasan.
 • Keracunan alkohol – risiko: Sejuk, kerosakan/kegagalan organ, pernafasan dan/atau penangkapan kardiovaskular.
 • Apa yang doktor buat? Bergantung pada keterukan keracunan alkohol, berikan cecair melalui infusi, pantau fungsi penting (degupan jantung, pernafasan, dll.), dialisis atau pengudaraan jika perlu.

Awas.

 • Dalam dos yang kecil, alkohol hanya secara selektif mempengaruhi kawasan otak yang mengawal emosi kita. Walau bagaimanapun, dalam dos yang lebih tinggi, ia melumpuhkan keseluruhan sistem saraf pusat.

Keracunan alkohol: gejala

Terdapat peralihan yang lancar antara buzz ringan dan keracunan alkohol yang ketara. Gejala yang berlaku berubah dengan peningkatan penggunaan alkohol – lebih cepat pada sesetengah orang, lebih perlahan pada orang lain (lihat di bawah: Punca dan faktor risiko):

Kemabukan alkohol ringan (“buzz”) selalunya terasa menyenangkan, sekurang-kurangnya pada mulanya. Kepala ringan, anda berasa longgar, perasaan hangat merebak ke seluruh badan.

Masalah dengan orientasi dan pengurangan keupayaan untuk bertindak balas juga mengiringi peningkatan keracunan alkohol. Loya dan juga muntah tidak lama kemudian timbul.

Apabila mabuk alkohol berlanjutan, gejala ini muncul:

 • Gangguan fungsi berfikir
 • Gangguan persepsi (cth. pengurangan rasa sejuk)
 • Gangguan kesedaran (orang yang terjejas tidak lagi responsif, melihat segala-galanya hanya melalui tudung)

Orang yang mabuk akhirnya boleh menjadi tidak sedarkan diri dan juga koma (koma alkohol). Kemudian ia boleh datang kepada penangkapan pernafasan! Bahaya hidup wujud sebagai tambahan, kerana dengan keracunan alkohol berat refleks perlindungan gagal seperti refleks batuk. Muntah kemudian boleh memasuki saluran pernafasan - terdapat bahaya sesak nafas!

Anda bukan sahaja berasa teruk semasa mabuk, tetapi biasanya selepas itu juga. Sebagai contoh, dalam keracunan alkohol, gejala selepas itu boleh termasuk sakit kepala, loya, dan rasa lemah secara umum.

Peringkat keracunan alkohol

Pakar perubatan membezakan tahap mabuk alkohol berikut:

 • Peringkat pengujaan (1 – 2 per mille dalam darah): mabuk rendah, sedikit gangguan berjalan, perasaan santai, cuai dan tidak menghalang, bercakap, melebih-lebihkan diri sendiri, tindak balas yang tidak tepat, dsb.
 • Peringkat hipnosis (2 – 2.5 per mille): Orang yang mabuk cenderung untuk tidur, tetapi masih boleh dikejutkan. Di samping itu, gangguan keseimbangan yang teruk semasa berjalan, persepsi yang perlahan, pemikiran yang perlahan, mood yang jelas dan sering agresif, dsb.
 • Tahap asfiksia (> 4 per mille dalam darah): Gangguan peredaran darah dan/atau pernafasan, kesejukan cepat dalam kesejukan (risiko radang dingin), kemungkinan kematian.

Keracunan alkohol: Apa yang perlu dilakukan?

Tiada ubat rumah atau sebarang penawar sama sekali terhadap alkohol atau mabuk alkohol. Udara segar, mandi air sejuk atau rangsangan kesakitan (cth. tamparan berair di muka) boleh membuatkan orang yang terjejas kelihatan lebih terjaga semula untuk masa yang singkat. Walau bagaimanapun, langkah sedemikian tidak mempunyai pengaruh ke atas kesan alkohol.

Jika anda mengesyaki keracunan alkohol pada seseorang atau melihat tanda-tandanya, mulakan langkah pertolongan cemas sebaliknya:

Langkah-langkah pertolongan cemas selanjutnya untuk mabuk alkohol bergantung pada sama ada orang itu sedar atau tidak:

Orang mabuk yang sedar:

 • Hentikan pengambilan alkohol: pastikan orang yang mabuk tidak minum alkohol lagi.
 • Muntah: Sesetengah orang yang mabuk mungkin muntah. Ini membawa baki alkohol keluar dari perut. Berdiri di sisi orang itu semasa proses ini. Ia tidak digalakkan untuk menyebabkan muntah dengan sengaja: Contohnya, selaput lendir dalam perut atau esofagus mungkin koyak atau kandungan perut mungkin terhidu (aspirasi, bahaya terutamanya jika kesedaran menjadi kabur).
 • Banyakkan air: Jika pesakit boleh mengurangkan cecair, anda harus memberinya banyak air untuk diminum.

Dalam kes mabuk alkohol ringan, "rawatan" di rumah adalah mungkin. Dalam kebanyakan kes, mabuk boleh "tidur" tanpa campur tangan perubatan. Namun begitu, anda tidak seharusnya membiarkan orang yang terjejas bersendirian sepanjang tempoh gejala mabuk.

Mabuk tidak sedarkan diri:

 • Kedudukan meniarap: Jika seseorang yang mengalami mabuk alkohol yang teruk tidak sedarkan diri, anda harus segera meletakkannya dalam kedudukan meniarap dengan kepalanya dipanjangkan. Buka mulutnya supaya muntah boleh mengalir dan tidak masuk ke dalam trakea.
 • Pemanasan: Alkohol hampir mengatasi mekanisme kawalan untuk mengekalkan suhu badan teras. Oleh itu, pastikan orang yang tidak sedarkan diri sentiasa hangat (cth., dengan selimut).
 • Resusitasi jika perlu: Sehingga penyelamat tiba, periksa dengan kerap sama ada orang yang tidak sedarkan diri masih bernafas. Jika pernafasan terhenti, anda mesti memulakan resusitasi dengan segera!

Jika orang mabuk berkelakuan agresif atau dengan cara yang membahayakan diri mereka sendiri, anda harus menghubungi polis tanpa teragak-agak!

Keracunan alkohol: punca dan faktor risiko

Sebagai contoh, orang yang kerap mengambil alkohol biasanya menunjukkan gejala yang lebih sedikit daripada mereka yang jarang minum alkohol atau hampir tidak sama sekali. Orang yang mempunyai berat badan yang rendah (seperti kanak-kanak dan remaja) lebih terdedah kepada keracunan alkohol. Orang yang mengalami kerosakan otak (seperti daripada keadaan perubatan) juga mempunyai peningkatan risiko keracunan alkohol selepas meminum alkohol walaupun dalam kuantiti yang sangat kecil.

Apa yang berlaku di dalam badan

Bahaya daripada alkohol kalis tinggi dan minum berlebihan

Keracunan alkohol boleh berlaku terutamanya dengan mudah apabila seseorang minum minuman kalis tinggi (seperti vodka). Malah sebilangan kecil gelas boleh mengandungi sejumlah besar alkohol. Sebagai perbandingan, sebotol vodka (750 ml) mengandungi alkohol tulen sebanyak enam liter bir.

Meminum minuman keras, iaitu pengambilan alkohol dalam kuantiti yang banyak dalam tempoh yang singkat, juga berbahaya. Minum berlebihan dengan alkohol kalis tinggi khususnya boleh menyebabkan keracunan alkohol dengan cepat. Hati kemudiannya terpaksa menghadapi dos alkohol yang tinggi sekaligus. Tanda-tanda ringan pertama mabuk alkohol biasanya gagal muncul. Sebaliknya, mabuk yang teruk berlaku secara tiba-tiba dan secara langsung.

Pertama, doktor cuba mendapatkan maklumat latar belakang yang penting dalam perbualan pendek (anamnesis). Sekiranya tidak mungkin lagi bercakap dengan betul dengan orang yang mabuk, doktor beralih kepada orang lain yang hadir (saudara, kawan, dll.) untuk ini.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Ini membolehkan doktor menilai tahap keterukan mabuk alkohol.

Dia kemudian mengukur paras gula dalam darah orang yang terjejas. Pesakit kencing manis khususnya, yang tahap gula dalam darahnya terlalu rendah, mungkin mengalami simptom yang serupa dengan keracunan alkohol.

Nilai darah dan pemeriksaan dadah

Oleh kerana orang yang terjejas mungkin juga telah mengambil ubat lain, secara sedar atau tidak, doktor juga menjalankan apa yang dipanggil "saringan dadah". Untuk terapi, adalah penting untuk mengetahui sama ada bahan lain telah menyebabkan mabuk atau memperhebatkan gejala.

Perkara yang mesti diambil kira oleh doktor: Dalam sesetengah kes, gejala sindrom penarikan alkohol menyerupai gejala mabuk alkohol.

Mabuk alkohol: rawatan oleh doktor

Dalam kes mabuk alkohol, doktor akan cuba melegakan gejala dan mencegah komplikasi. Di samping itu, pesakit tidak boleh mempunyai kemungkinan membahayakan dirinya atau orang lain. Dalam kes individu, rawatan adalah berdasarkan jenis dan tahap gejala mabuk alkohol.

Jika mabuk sangat gelisah atau agresif, doktor biasanya memberikan ubat yang menenangkan. Dalam kes luar biasa, orang yang terjejas dihalang untuk perlindungan mereka sendiri.

Keracunan alkohol dengan alkohol toksik seperti metanol atau isopropanol biasanya mesti dirawat oleh doktor dengan ubat.

Keracunan alkohol: akibat

Biasanya, keracunan alkohol ringan sembuh tanpa akibat. Walau bagaimanapun, keracunan alkohol yang berulang atau teruk boleh menyebabkan kerosakan pada otak, hati dan buah pinggang. Dalam kes yang teruk, keracunan alkohol membawa maut.

Wanita hamil harus benar-benar mengelakkan semua alkohol (walaupun dalam jumlah yang kecil), kerana ia boleh mengganggu perkembangan kanak-kanak.