Keracunan alkohol

Menurut Pejabat Statistik Persekutuan, lebih daripada 100,000 orang dirawat setiap tahun kerana keracunan alkohol di hospital di Jerman. Kumpulan umur antara 15 dan 20 tahun sangat terjejas. Dengan sekitar 20,000 kes (2007), mereka merupakan penyebab keracunan alkohol terbesar.

Walau bagaimanapun, kumpulan umur antara 10 dan 15 tahun juga ditunjukkan dengan hampir 3000 kes setiap tahun, yang menunjukkan bahawa alkohol juga agak popular di kalangan kanak-kanak. Walaupun jumlah kes keracunan alkohol di kalangan kanak-kanak antara 10 dan 15 tahun tetap relatif berterusan dalam 10 tahun terakhir, jumlah kes dalam kumpulan umur 15-20 tahun meningkat hampir 50% dari 13,000 menjadi 20,000. Keracunan alkohol tidak dinyatakan dengan jelas, kerana berbeza darah tahap alkohol pada pesakit boleh memberi kesan yang berbeza pada individu yang berbeza.

Satu membahagikan lebih banyak lagi kepada empat peringkat, bergantung pada simptomnya. Tahap pertama menggambarkan kegembiraan dan memanifestasikan dirinya melalui gejala-gejala seperti pembicaraan yang meningkat, disinhibisi, dan gangguan mengimbangi (dari sekitar 0.8 per mille). Hampir semua orang pernah berada di tahap ini pada suatu ketika atau yang lain.

Ia ditakrifkan oleh a darah kepekatan alkohol antara 0.2 dan 2.0 per seribu. Tubuh itu sendiri mampu memecah sekitar 0.1 hingga 0.2 per seribu per jam. Ini diikuti oleh tahap kedua, atau tahap hipnosis, dari 2.0 hingga 2.5.

Tanda-tanda ini adalah muntah, memori kehilangan, gangguan visual dan pergerakan, serta keagresifan. Pada peringkat ketiga, tahap anestetik, tidak sedar diri dan kejutan berlaku - tanda pertama keadaan serius dan mengancam nyawa. Tahap dari anestesia ditakrifkan dari a darah kepekatan alkohol 2.5 hingga 4.0 per seribu.

Keracunan alkohol dengan nilai di atas 4.0 per seribu biasanya membawa maut. Kematian biasanya berlaku kerana kegagalan peredaran darah dan penangkapan pernafasan. Alkohol mempunyai kesan lumpuh pada otot, sehingga penting jantung dan otot pernafasan tidak lagi berfungsi.

Bukan untuk tahap apa-apa tahap 4 juga disebut tahap sesak nafas, atau "tahap pulselessness". Dalam kes individu, kadar alkohol dalam darah di atas 4 per mille juga boleh membawa maut, walaupun ini biasanya terjadi pada alkohol jangka panjang atau peminum biasa. Kadang-kadang kes pesakit dengan 10 dan lebih per mille juga diketahui.

Walau bagaimanapun, ini adalah pengecualian mutlak - kepekatan alkohol dalam darah dalam julat dua digit sangat mungkin membawa maut, bahkan bagi orang yang "minum keras". Sinonim untuk keracunan alkohol adalah "mabuk alkohol" - pendek "Alkintoxikation", atau C2-Abusus, yang berasal dari formula struktur etanol - C2H5OH. Oleh itu, dalam perkhidmatan penyelamatan, istilah "C2-ler" juga digunakan - dalam bentuk yang agak dikodkan.

Adakah anda berminat bagaimana ahli psikologi mengklasifikasikan pengambilan alkohol peribadi anda? Cukup lakukan ujian kendiri penggunaan alkohol kami! Keracunan alkohol dengan nilai di atas 4.0 per seribu biasanya membawa maut.

Kematian biasanya berlaku kerana kegagalan peredaran darah dan penangkapan pernafasan. Alkohol mempunyai kesan lumpuh pada otot, sehingga penting jantung dan otot pernafasan tidak lagi berfungsi. Bukan untuk tahap apa-apa tahap 4 juga disebut tahap sesak nafas, atau "tahap pulselessness".

Dalam kes individu, kadar alkohol dalam darah di atas 4 per mille juga boleh membawa maut, walaupun ini biasanya terjadi pada alkohol jangka panjang atau peminum biasa. Kadang-kadang kes pesakit dengan 10 dan lebih per mille juga diketahui. Walau bagaimanapun, ini adalah pengecualian mutlak - kepekatan alkohol dalam darah dalam julat dua digit sangat mungkin membawa maut, bahkan bagi orang yang "minum keras".

Sinonim untuk keracunan alkohol adalah "mabuk alkohol" - pendek "Alkintoxikation", atau C2-Abusus, yang berasal dari formula struktur etanol - C2H5OH. Oleh itu, dalam perkhidmatan penyelamatan, istilah "C2-ler" juga digunakan - dalam bentuk yang agak dikodkan. Adakah anda berminat bagaimana ahli psikologi mengklasifikasikan pengambilan alkohol peribadi anda? Cukup lakukan ujian kendiri penggunaan alkohol kami!