Pengurangan alkohol

Talian utiliti

Penguraian alkohol adalah proses kimia. Ini berlaku baik di hati dan dalam sel badan dan memastikan bahawa alkohol yang telah memasuki badan ditukar atau dipecah. Pecahan alkohol adalah automatik dan bermula sejurus selepas pengambilan alkohol. Bergantung pada jumlah alkohol yang dimakan, jangka masa proses pemecahan boleh sangat berbeza.

Proses di hati

Alkohol juga dikenali sebagai etanol. Tidak seperti bahan lain, alkohol tidak disimpan di dalam badan. Sejurus selepas penyerapan, alkohol diangkut melalui aliran darah ke sel-sel badan.

Sebilangan besar alkohol dimetabolisme oleh hati dan tidak berbahaya. Bahagian alkohol yang lebih kecil dikeluarkan melalui organ lain, seperti ginjal, paru-paru dan kulit. Di dalam hati, yang detoksifikasi alkohol terutamanya melalui proses yang disebut pengoksidaan.

Di sini, tiga langkah utama berlaku. Pada langkah pertama, alkohol yang telah diserap dan diangkut melalui darah ke hati dioksidakan menjadi asetaldehid. Ini bermaksud bahawa terdapat pengumpulan oksigen kimia.

Oleh itu, pengoksidaan hanyalah transformasi struktur kimia. Dengan setiap penukaran, sifat alkohol sedikit berubah. Sudah setelah langkah pengoksidaan pertama, alkohol tidak lagi berfungsi dengan cara memabukkan.

Pada langkah pengoksidaan kedua asetaldehid ditukar menjadi asetat. Struktur kimia asetat lebih jauh dikeluarkan dari alkohol sebenar, jadi alkohol tidak berkesan pada tahap ini. Langkah ketiga dibahagikan kepada pengaktifan dan pengoksidaan semula.

Mula-mula asetat diaktifkan oleh asetil-CoA, kemudian bahan yang tersisa dioksidakan menjadi karbon dioksida dan air dalam kitaran asid tricarboxylic. Kedua-dua bahan ini membentuk produk penguraian alkohol. Karbon dioksida dihembuskan, air disediakan untuk tubuh untuk proses metabolisme selanjutnya.

Keseluruhan proses penurunan alkohol memerlukan banyak bahan yang disebut enzim. Enzim mempercepat laluan degradasi dan memulakan tindak balas. Tanpa mereka, proses metabolik tidak mungkin dilakukan.

Yang disebut dehidrogenase alkohol terutamanya bertanggungjawab untuk penurunan alkohol. Ia terdapat di banyak sel badan, tetapi yang terdapat di dalam sel hati adalah yang paling penting bagi manusia. Sekiranya sejumlah besar alkohol diambil dan harus dimetabolisme, sistem enzim lain akan dimulakan.

Ini juga disebut sistem sitokrom P450, yang mempercepat pemecahan alkohol. Enzim ketiga, yang disebut katalase, juga terlibat dalam penurunan alkohol. Ini berperanan dalam langkah terakhir khususnya.

Mempercepat penurunan alkohol

Kesalahpahaman umum adalah bahawa anda dapat mempercepat pemecahan alkohol. Hati memerlukan masa. Tahap alkohol tidak dapat dikurangkan lebih dari 0.2 per seribu per jam.

Namun, ada langkah-langkah yang dapat diambil untuk memastikan alkohol yang dikonsumsi tidak dirasakan secara intens. Ini sering disalah anggap sebagai pecahan dipercepat. Salah satu langkah ini adalah memakan sesuatu yang berlemak sebelum minum alkohol.

. perut kemudian lebih mementingkan penyerapan makanan daripada alkohol. Selain itu, alkohol menghilangkan badan cairan, yang dapat dikompensasi dengan minum air secara berkala. Ini juga meningkatkan jumlah pengedaran alkohol yang dijumpai dan kesannya semakin lemah.