Gejala Penarikan dan Penarikan Alkohol

Gambaran ringkas

 • Pesakit luar atau pesakit dalam: Prasyarat untuk terapi pesakit luar termasuk integrasi sosial, keupayaan untuk berpantang, ketiadaan penyakit mental dan fizikal yang lain.
 • Gejala penarikan diri: Berpeluh, tangan menggeletar, peningkatan tekanan darah, suhu, sakit kepala, gangguan tidur, kebimbangan, kegelisahan, kemurungan, gangguan tumpuan.
 • Bentuk pengeluaran: ayam belanda sejuk (tanpa sokongan ubat), pengeluaran hangat (sokongan ubat), penarikan secara beransur-ansur (pengurangan penggunaan perlahan), pengeluaran turbo (di bawah bius)

Penarikan alkohol: pesakit dalam atau pesakit luar?

Penarikan alkohol boleh berlaku pada pesakit luar atau pesakit dalam. Pengeluaran pesakit dalam adalah perlu apabila keadaan mental atau fizikal atau persekitaran sosial tidak membenarkan pengeluaran pesakit luar – iaitu, apabila satu atau lebih daripada faktor berikut dikenakan:

 • Pesakit tidak disokong dalam pantangnya oleh persekitaran rumahnya.
 • Kejang sebelumnya atau tremens delirium telah berlaku semasa penarikan diri.
 • Percubaan sebelumnya pada pengeluaran alkohol pesakit luar telah gagal.
 • Pesakit menggunakan ubat lain (terutamanya yang menyalahi undang-undang).
 • Pesakit mengalami penyakit kardiovaskular yang teruk, sirosis hati, atau penyakit fizikal serius yang lain.
 • Pesakit mengalami penyakit mental lain seperti gangguan kecemasan atau kemurungan.
 • Pesakit membunuh diri.
 • Pesakit menunjukkan kekeliruan atau mengalami halusinasi.

Walaupun orang yang terjejas itu sendiri jelas lebih suka pengeluaran pesakit dalam, ini adalah cara yang lebih baik daripada pengeluaran pesakit luar.

Penarikan alkohol pesakit dalam

Jika pengeluaran alkohol dilakukan secara pesakit dalam, ini mempunyai kelebihan utama: jika gejala pengeluaran yang serius atau bahkan mengancam nyawa (sawan, masalah kardiovaskular, kecelaruan, dll.) berlaku semasa detoksifikasi, bantuan perubatan segera disediakan.

Juga, persekitaran rumah biasanya dikaitkan dengan penggunaan alkohol dan boleh mencetuskan kambuh. Satu lagi kelebihan pengeluaran pesakit dalam ialah sokongan psikologi telah disediakan di sini, menstabilkan pesakit dan meletakkan asas awal untuk terapi seterusnya.

Penarikan alkohol pesakit luar

Ia juga penting bahawa persekitaran tidak membuat pengeluaran lebih sukar. Contohnya, kerana orang berkenaan tinggal atau bekerja dalam persekitaran di mana alkohol diminum. Di samping itu, pesakit mesti sudah mempunyai tahap motivasi diri yang tinggi dan agak stabil dari segi psikologi untuk dapat menahan pengeluaran pesakit luar. Ia juga berguna untuk mempunyai persekitaran sosial yang menyokongnya.

Berapa lamakah pengambilan alkohol diambil?

Tempoh pengeluaran alkohol berbeza dari pesakit ke pesakit. Sebagai peraturan, ia mengambil masa beberapa hari hingga seminggu untuk menyelesaikan pengeluaran fizikal. Walau bagaimanapun, risiko berulang pada masa itu masih sangat tinggi, kerana pergantungan psikologi masih wujud. Bersama-sama dengan penjagaan psikologi, pengeluaran alkohol mengambil masa kira-kira tiga hingga empat minggu.

Penarikan alkohol: gejala

Gejala pertama muncul dalam masa 24 jam selepas menghentikan alkohol ketagihan. Pecandu alkohol yang teruk terutamanya merasakan gejala penarikan diri dengan cepat.

Gejala fizikal yang tipikal dari penarikan alkohol adalah:

 • berpeluh berat
 • Loya and muntah-muntah
 • menggeletar tangan, kelopak mata, lidah
 • sakit kepala
 • mulut kering
 • kelesuan umum dan rasa lemah
 • Tekanan darah meningkat

Tanda-tanda mental penarikan alkohol termasuk:

 • Sukar menumpukan perhatian @
 • Gangguan tidur @
 • kebimbangan
 • Kemurungan
 • Kegelisahan

Gegaran delirium

Terutama ditakuti adalah bentuk simptomologi penarikan yang paling teruk - delirium tremens. Pada mulanya, pesakit cemas dan sangat gelisah. Ini biasanya diikuti dengan sawan, yang biasanya berlaku semasa dua hari pertama berpantang.

Ciri kecelaruan adalah kekeliruan yang teruk dan kekeliruan pesakit. Halusinasi dan khayalan sering ditambah.

Orang yang terjejas tidak lagi responsif dalam keadaan ini. Sawan, berdebar-debar dan gangguan peredaran darah menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa. Delir tremens berakhir dengan maut dalam 30 peratus kes jika tidak dirawat.

Bentuk pengeluaran alkohol yang berbeza

Doktor membezakan antara pengeluaran panas dengan sokongan ubat dan pengeluaran sejuk tanpa ubat.

Ayam belanda yang beku

Pengeluaran hangat

Kini terdapat ubat-ubatan yang boleh mengurangkan gejala penarikan dengan ketara. Clomethiazole dan benzodiazepines adalah ubat utama yang digunakan dalam rawatan pesakit dalam. Mereka mempunyai kesan sedatif dan melegakan kebimbangan dan menghalang kedua-dua sawan dan kecelaruan. Walau bagaimanapun, kedua-dua ejen mempunyai potensi tinggi untuk ketagihan. Oleh itu, sesetengah klinik lebih suka menarik diri tanpa ubat ini.

Sesetengah pesakit memerlukan anticonvulsant tambahan untuk mengelakkan sawan.

Pengeluaran beransur-ansur (kurangkan minum).

Sebagai alternatif kepada penarikan secara mendadak, penggunaan alkohol kini kadangkala dikurangkan secara perlahan. Untuk melakukan ini, pesakit mengurangkan penggunaannya dengan menggunakan diari minuman. Pengeluaran hendaklah sentiasa dipantau dan didokumenkan dalam masa yang singkat. Untuk menyokong ini, pesakit biasanya menerima naltrexone, yang secara ketara melemahkan kesan euforia alkohol dan dengan itu memudahkan pantang.

Pengeluaran turbo

Kelebihan pengeluaran turbo ialah ia tidak boleh digugurkan dan pesakit tidak mengalami gejala penarikan semasa sedar sepenuhnya. Walau bagaimanapun, gejala penarikan sering berterusan selepas anestesia, jadi rawatan mesti diteruskan. Paling penting, kaedah ini tidak diterima secara meluas dalam amalan kerana risiko komplikasi yang teruk dan kerana kos yang tinggi.

Apa yang berlaku selepas penarikan alkohol?

Dengan pengeluaran fizikal, pergantungan kepada bir, wain & Co. tidak dapat diatasi. Badan akan terus bertindak balas dengan kuat terhadap alkohol dan memerlukan kuantiti yang lebih besar apabila dimakan.

Pengeluaran fizikal diikuti dengan pengeluaran psikologi

Pengeluaran psikologi adalah cabaran yang lebih besar bagi pesakit berbanding penarikan diri secara fizikal. Di sini adalah perlu untuk mengatasi tabiat dan ritual yang berakar umbi, untuk mengetahui punca-punca gelongsor menjadi ketagihan dan untuk mendedahkan fungsi alkohol dalam kehidupan sendiri (cth. penghibur jiwa, pengurangan kekecewaan).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai terapi alkoholisme berikutnya dalam artikel Alkoholisme.