Asid alendronik

Asid alendronik adalah ubat yang digunakan untuk rawatan osteoporosis. Ubat ini tergolong dalam kumpulan bifosfat, yang merupakan sebatian kimia yang mengandungi dua kumpulan fosfat yang melekat. Walau bagaimanapun, ubat biasa tidak mengandungi asid seperti namanya "asid alendronik", melainkan garamnya (garam monosodium. Atas sebab ini, nama "alendronate", yang juga merupakan nama umum untuk ubat-ubatan, jauh lebih sesuai) istilah.

pengeluar

Asid alendronik, misalnya, dipasarkan dengan nama dagang Fosamax ® oleh MSD SHARP & DOHME GMBH.

Persediaan alternatif

  • Fosavance®, Bonviva®, Aclasta® (masing-masing dengan bisphosponate)
  • Protelos® (Strontium)
  • Prolia® (antibodi)
  • Evista® (modulator reseptor estrogen terpilih (SERM))

Cara tindakan

Asid alendronik atau alendronate mempunyai kesan penghambatan pada pelbagai protein dari osteoklas yang merosakkan tulang. Akibatnya, mereka dilarang menyerap semula bahan tulang. Di samping itu, bahan aktif dikatakan mempunyai kesan pengaktifan pada osteoblas pembentuk tulang. Ringkasnya, asid alendronik menghalang penyerapan tulang dan meningkatkan ketumpatan tulang, dengan itu mengurangkan risiko patah tulang sangat besar.

Bidang aplikasi

Terutama pada wanita semasa dan selepas menopaus/ menopaus, tahap estrogen yang jatuh boleh menyebabkan penurunan ketumpatan tulang dan osteoporosis. Asid alendronik boleh digunakan dalam fenomena ini dengan dos hingga 10 mg sehari atau 70 mg seminggu. Pengalaman menunjukkan bahawa ukuran ini meningkatkan ketumpatan tulang wanita berkenaan dan berkesan mengurangkan risiko patah tulang belakang dan femoral leher.

Pengurangan dalam ketumpatan tulang dan penyakit osteoporotik tidak jarang berlaku pada lelaki. Pada lelaki, hormon korteks adrenal, yang disebut hormon steroid, biasanya terlibat dalam pengembangan osteoporosis. Dalam kes ini, asid alendronik boleh diambil dalam bentuk tablet hingga 10 mg.

Kesan sampingan asid alendronik

Senarai tindak balas ubat yang merugikan (ringkas: kesan sampingan asid alendronik) agak panjang. Masalah-masalah yang disebabkan oleh pengambilannya sering muncul di saluran gastrointestinal dan / atau pada otot sebagai kesan sampingan. Ramai pesakit melaporkan kejadian sederhana hingga teruk sakit perut dan loya semasa mengambil asid alendronik.

Selain itu, gangguan menelan dan / atau pencernaan dan sekata sembelit sering dilaporkan. Juga berlakunya cirit-birit dan umpan cairan separa tidak jarang berkaitan dengan terapi asid alendronik. Dalam kes-kes yang sangat teruk bahkan: berlaku.

Bahagian atas saluran penghadaman sering terjejas. Di kawasan esofagus, terapi dengan asid alendronik dapat mendorong perkembangan reaksi keradangan (esofagitis). Ia juga boleh menyebabkan penyempitan esofagus (apa yang disebut sebagai penyempitan) dan bisul pada mulut dan tekak (ulser).

A refluks of perut asid ke dalam esofagus dengan perkembangan proses keradangan di bahagian bawah esofagus (refluks esofagitis) adalah kesan sampingan lain yang tidak boleh dipandang rendah. Di kawasan otot, pemberian asid alendronik boleh menyebabkan kekejangan otot dan sederhana hingga teruk kesakitan. Di samping itu, beberapa pesakit melaporkan sakit sendi dan / atau sakit tulang.

Ubat ini juga dapat mendorong perkembangan sakit kepala dan membawa kepada gejala seperti kekeliruan dan sekata halusinasi. Kemerahan kulit yang teruk (yang disebut eritema), peningkatan reaksi terhadap cahaya matahari, gatal-gatal (sarang), pembengkakan kulit dan membran mukus, dan radang mata juga merupakan kesan sampingan asid alendronik. Asid alendronik dikatakan menyebabkan osteonekrosis, iaitu kematian tulang.

Pine nekrosis terutama disebut di sini. Ini memainkan peranan penting terutamanya dalam penanaman implan pergigian. - Tar najis (melena, sesuai dengan darah segar di dalam najis)

  • Ulser Perut
  • Perforasi (perforasi perut) dan
  • Pendarahan di saluran gastrousus