Tab Beralkali untuk Lebihan Asid

Diet tambahan seperti tab alkali dan alkali serbuk selain makanan beralkali untuk membantu mengekalkan asid-basa mengimbangi secara seimbang. Tab beralkali dan beralkali serbuk pastikan bahawa asid dalam badan dinetralkan semula. Ini mengurangkan lebihan asid di dalam badan dan menguatkan sistem imun. Sebagai peraturan, tab asas dan serbuk asas adalah campuran pelbagai mineral garam dan sukrosa atau laktosa.

Tab asas dan serbuk asas

Oleh kerana mudah mengambil terlalu sedikit asas semasa makan tidak seimbang diet, tab asas dan serbuk asas bertujuan untuk memberi sokongan. Sebagai kesan sampingan pengambilan tab alkali atau alkali serbuk, cirit-birit mungkin berlaku pada awalnya, kerana pengambilan serbuk alkali terutama merangsang organ seperti usus kecil.

Contoh makanan asas kaya tambahan adalah tab asas pH-mengimbangi PASCOE, tab asas Naturafit atau tri.mengimbangi serbuk asas.

Penyembuhan asas untuk penyucian

Siapa yang ingin menyucikan tubuhnya di sekitar, boleh melakukan penyembuhan alkali. Dengan berbuat demikian, minum teh beralkali terlebih dahulu memastikan bahawa bahan berbahaya disimpan di tisu penghubung larut. Teh alkali terdiri daripada campuran herba yang boleh mengandungi hingga 50 ramuan herba yang berbeza. Cukup tuangkan 0.5 liter air lebih dari satu hingga dua sudu teh campuran herba dan biarkan mendidih. Walau bagaimanapun, tidak lebih dari 0.5 liter teh alkali harus dimakan setiap hari.

Selepas itu, bahan terlarut dineutralkan. Oleh itu, peningkatan keperluan untuk alkali mineral dilindungi oleh tab alkali atau serbuk alkali. Akibatnya, bahan berbahaya dapat dikeluarkan. Agar tidak terlalu banyak memberi tekanan pada buah pinggang, banyak yang harus diminum semasa fasa ini. Di samping itu, mandi dengan mandi alkali garam boleh juga diambil. Mandi beralkali bukan sahaja memastikan bahawa tubuh disucikan, tetapi juga membantu kita untuk dibelai kulit.

Puasa alkali: pemakanan melalui makanan beralkali.

Sekiranya kesan penyembuhan alkali masih belum mencukupi, anda juga boleh melakukan alkali berpuasa. Ini bukan berpuasa dalam erti kata klasik, tetapi a diet berdasarkan makanan beralkali semata-mata. Tempoh beralkali berpuasa hendaklah antara satu hingga enam minggu.

Puasa alkali membersihkan badan dan melegakan metabolisme. Di samping itu, pembentukan asas mineral diisi semula melalui pemakanan yang kaya dengan asas. Puasa alkali sesuai pada prinsipnya untuk semua orang, tetapi khusus untuk orang yang menghidapnya obesiti, kencing manis, tekanan darah tinggi or rematik.

Kritikan terhadap konsep pemakanan alkali

Yang beralkali diet adalah konsep perubatan alternatif. Dalam perubatan saintifik, setakat ini tidak ada bukti saintifik untuk konsep tersebut. Di sini, kronik hiperasiditas hanya diketahui pada gambar klinikal tertentu, sedangkan pada orang yang sihat ia hanya terjadi secara akut asidosis or alkalosis.

Oleh itu, diragukan adakah diet yang tidak sesuai dengan nisbah 25:75 sebenarnya membawa kepada kronik hiperasiditas dan benar-benar menyebabkan gambar klinikal seperti osteoporosis. Dianggap bahawa diet seimbang sudah melindungi kita dari hiperasiditas.

Ia juga dipertikaikan apakah diet alkali sesuai sebagai bentuk pemakanan kekal. Walau bagaimanapun, diet kaya alkali berguna untuk orang tua atau pesakit dengan buah pinggang penyakit atau kencing manis, kerana kadangkala mereka mengalami turun naik yang kuat dalam keseimbangan asid-basa dan kerap asidosis. Namun, dalam kes seperti itu, lebih baik menggunakan makanan yang kaya dengan asas daripada tab asas atau serbuk asas.