SEMUA untuk kanak-kanak | Leukemia limfa akut (SEMUA)

SEMUA untuk kanak-kanak

Mengenai 80% daripada zaman kanak-kanak leukemia tergolong dalam kumpulan leukemia limfatik akut. Ini menjadikan penyakit ini jenis yang paling biasa darah kanser pada kanak-kanak. Secara keseluruhan, ia menyumbang kira-kira satu pertiga daripada semua kanser kanak-kanak!

Dengan kira-kira 500-600 kes baru setiap tahun, ia tetap merupakan salah satu corak penyakit yang jarang berlaku. Dalam beberapa minggu, mereka yang terkena penyakit ini mengalami tanda-tanda pertama penyakit ini. Oleh itu, pada awalnya banyak kanak-kanak menonjol kerana gejala yang tidak spesifik.

Ini termasuk peningkatan keletihan, demam atau pucat kulit yang jelas. Anak-anak kecil khususnya sering kehilangan keinginan untuk bermain dan kelihatan “kusam”. Tidak jarang pendarahan kulit kecil dan berbentuk tusukan.

Doktor kemudian bercakap mengenai "petechiae". Sebagai sel leukemia juga mempengaruhi sistem imun, banyak pesakit muda mengalami jangkitan berulang, kadang kala teruk. Pada prinsipnya, SEMUA, terutama pada anak-anak kecil, adalah "bunglon" yang nyata dengan banyak gejala yang berbeza.

Ini termasuk, sebagai contoh, sakit tulang atau atas sakit perut. Sekiranya, sebagai contoh, darah ujian menunjukkan bukti SEMUA, diagnosis disahkan oleh sumsum tulang tusuk. Selambat-lambatnya, kanak-kanak yang terjejas dirujuk ke klinik pediatrik khusus (onkologi pediatrik /hematologi).

Pemeriksaan seterusnya, seperti ultrasound atau MRI, sangat mustahak untuk perancangan rawatan masa depan dan dapat menyingkirkan serangan organ lain. Adalah mustahak untuk memulakan terapi secepat mungkin, kerana SEMUA berlangsung dengan cepat dan, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan kematian dalam waktu yang singkat. Kemoterapi berada di pusat rawatan.

Dengan menggabungkan zat yang berlainan, sel-sel leukemia selalunya dapat ditekan. Selain itu, sinaran, antibodi or sumsum tulang pemindahan boleh digunakan. Nasib baik, prognosis leukemia limfatik akut pada kanak-kanak telah bertambah baik sejak beberapa dekad yang lalu. Oleh itu, lima tahun selepas diagnosis, kira-kira 90% bebas penyakit!

Terapi

Ini juga merupakan skema yang sama seperti AML (leukemia myeloid akut), iaitu kemoterapi, pendermaan sel stem asing atau autologous (masih eksperimen). Satu perbezaan dengan AML (leukemia myeloid akut) ialah SEMUA (leukemia limfatik akut) memerlukan pertimbangan tambahan terhadap meningitis. Oleh itu, dalam kes ini, seseorang juga harus memberikan ubat yang diberikan secara langsung di tempat dan mempunyai kesan di tempat, seperti metotreksat, atau berfikir tentang penyinaran tempat yang terkena. Di sini juga, ubat imatinib memainkan peranan penting sekiranya kromosom Philadelphia yang dinyatakan di atas bertanggungjawab terhadap tumor. Beberapa tahun kebelakangan ini, kemoterapi telah memberikan hasil yang sangat baik dalam rawatan SEMUA (leukemia limfatik akut).

Kemungkinan pemulihan

Oleh kerana leukemia limfatik akut (SEMUA) adalah gambaran klinikal yang sangat bercampur-campur, tidak ada pernyataan yang sah secara umum mengenai prognosis atau jangka hayat. Namun, seiring waktu, beberapa yang disebut "faktor risiko" telah dikenal pasti. Secara sederhana, faktor-faktor ini memungkinkan penilaian anggaran seberapa baik penyakit ini bertindak balas terhadap terapi dan risiko kambuh.

Pada prinsipnya, semakin baik tindak balas terhadap terapi, semakin baik peluang pemulihannya. Sebelum terapi dimulakan, kemungkinan faktor risiko dinilai dengan teliti dan rawatan disesuaikan dengan sewajarnya. Faktor risiko berikut berperanan dalam leukemia limfatik akut: Kanak-kanak berusia antara 2 hingga 10 tahun mempunyai prognosis terbaik dalam kes penyakit ini.

Selain itu, leukemia limfatik akut adalah bentuk leukemia yang paling biasa pada kumpulan usia ini! Yang agak tidak baik untuk dinilai adalah penyakit sebelum tahun 1 kehidupan dan selepas tahun ke-50 kehidupan. Di samping itu, jumlah keadaan lain yang sudah ada, seperti tekanan darah tinggi or kencing manis, bertambah dengan usia.

Keadaan yang mungkin wujud sebelum ini dapat mengurangkan daya tahan agresif leukemia terapi. Terdapat banyak subkumpulan dalam gambaran klinikal leukemia limfatik akut. Untuk membuat klasifikasi tepat ini, dilakukan imunotaip.

Dalam prosedur yang kompleks ini, sel-sel leukemia ditugaskan ke tahap yang tepat darah siri sel. Sebagai contoh, terdapat leukemia yang berasal dari limfosit B, yang disebut "sel-B leukemia". Sebaliknya, yang ganas kanser sel juga boleh berasal dari T-limfosit.

Kemudian seseorang bercakap tentang "sel-T leukemia". Pengelasan lebih lanjut mengenai leukaemia limfatik akut adalah rumit dan berlapis-lapis dan membuat beberapa doktor berpeluh. Pada prinsipnya, subtipe berikut dianggap kurang baik:

  • Pro-B-SEMUA
  • T-SEMUA awal
  • Matang T-SEMUA

Semasa penyakit ini, sel-sel leukemia pada prinsipnya dapat menyerang semua organ dan kawasan tubuh.

Semakin kurang penyakit ini menyebar di dalam tubuh pada saat diagnosis awal, semakin besar peluang untuk disembuhkan. Sebagai contoh, jika leukemia telah mempengaruhi bahagian sistem saraf, seperti meninges (meningeosis leucaemica), prognosis agak tidak baik. Leukosit, lebih dikenali sebagai “sel darah putih", Memainkan peranan penting dalam proses leukemia limfatik akut.

Sekiranya mereka meningkat secara besar-besaran pada awalnya, ini menunjukkan bentuk penyakit yang agresif dan dalam jangka panjang prognosis yang lebih teruk. Secara ringkas, bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa prognosis SEMUA mesti ditentukan dalam setiap kes individu. Hampir tidak mungkin untuk membuat pernyataan menyeluruh mengenai jangka hayat dalam penyakit yang kompleks dan hanya dapat dipertimbangkan dengan mempertimbangkan banyak aspek secara individu.