Tindak balas alahan pada kulit

Apakah reaksi alahan pada kulit?

Kulit adalah organ terbesar tubuh manusia. Ia boleh menjadi alergi terhadap pelbagai jenis bahan. Berbeda dengan bahan yang mana reaksi alahan kulit boleh berlaku, begitu berbeza dengan manifestasi reaksi alergi pada kulit.

Dalam kebanyakan kes, sebuah reaksi alahan kulit muncul dalam bentuk ruam. Walau bagaimanapun, tidak semua ruam adalah sama. Ruam kulit disebut exanthema dalam jargon perubatan. Sebilangan kemungkinan ruam yang berkaitan dengan reaksi alahan termasuk jerawat, pustula, lepuh, kemerahan, menangis atau kering ekzema dan ikan paus. Sebilangan besar reaksi kulit alahan disertai dengan gatal, tetapi kadang-kadang ruam alergi tanpa gatal mungkin berlaku.

Sebab-sebabnya

Reaksi alergi di kawasan kulit boleh mempunyai pelbagai sebab. Sebilangan orang sangat sensitif terhadap banyak bahan, sementara yang lain sangat tidak sensitif. Dalam kebanyakan kes, ruam alergi pada kulit adalah alahan sentuhan.

Ini bermaksud bahawa kulit bertindak balas secara alergi setelah bersentuhan dengan bahan tertentu. Alahan kontak adalah antara alahan jenis yang tertangguh. Ini bermaksud bahawa simptom alergi tidak berlaku sebaik sahaja bersentuhan dengan alergen, tetapi kadang-kadang beberapa jam atau beberapa hari kemudian.

Alergen khas yang boleh mencetuskan reaksi alergi dalam arti a hubungi alahan di kawasan kulit, misalnya, wangian seperti yang terdapat dalam kosmetik atau pelembut kain. Logam seperti nikel, bahan pengawet, minyak pati, tumbuhan seperti Arnica or chamomile ekstraknya juga terdapat dalam pelbagai kosmetik, detergen atau susu getah. Tindak balas alergi berlaku dalam dua langkah: Pada langkah pertama badan itu sendiri sistem imun peka terhadap alergen yang dimaksudkan.

Fasa ini berjalan secara senyap, iaitu tanpa disedari oleh orang yang terkena. Hanya hubungan yang baru dengan alergen yang menyebabkan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, reaksi alergi pada kulit tidak hanya berlaku dalam konteks alahan sentuhan tetapi juga, misalnya, dalam alahan makanan, jerami demam, alahan terhadap tungau debu rumah atau haiwan rambut dan alahan ubat.

Banyak ubat, termasuk pelbagai antibiotik, boleh mencetuskan reaksi alergi pada kulit. Walau bagaimanapun, ini bukan hubungi alahan tetapi yang disebut exanthema ubat. Ini juga alahan jenis tertunda.

Selepas fasa pemekaan senyap utama, hubungan baru dengan alergen menyebabkan ruam yang bermula kira-kira 48 jam selepas bersentuhan dengan alergen. Sekiranya penggunaan antibiotik, ini bermakna ruam muncul kira-kira 2 hari selepas permulaan penggunaan antibiotik. Amoxicillin adalah antibiotik yang tergolong dalam kumpulan penisilin.

Pesakit yang dikenali penisilin oleh itu alahan tidak boleh diambil Amoxicillin. Yang exanthema ubat dicetuskan oleh amoksisilin dapat menampakkan diri pada kulit melalui pelbagai ruam. Biasanya ruam dilokalisasi di kawasan batang dan paha dan berwarna jerawatan dan merah jambu hingga merah.

Selalunya disertai dengan gatal. Setelah menghentikan antibiotik, ruam mereda beberapa hari. .