Tindak balas alahan

definisi

Reaksi alergi adalah reaksi tubuh terhadap reagen tidak berjangkit tertentu - alergen - yang diakui sebagai asing bagi tubuh dan yang ia bertindak balas dengan melepaskan bahan tertentu. Ini termasuk bahan yang mengaktifkan sistem imun serta perantara keradangan yang menyebabkan pelbagai gejala pada orang yang terkena. Reaksi alergi boleh dibahagikan kepada subtipe yang berlainan dan boleh menjalani kursus ringan hingga mengancam nyawa.

Punca

Reaksi alahan biasanya disebabkan oleh kecenderungan umum untuk bertindak balas secara hipersensitif terhadap bahan asing yang sebenarnya tidak berbahaya. Pada kontak pertama dengan alergen, badan kemudian terbentuk antibodi terhadap bahan ini, kerana ia mengklasifikasikannya sebagai asing dan berbahaya. Fasa ini juga disebut kepekaan dan tidak mencetuskan gejala.

Walau bagaimanapun, jika terdapat hubungan baru dengan alergen, reaksi alergi boleh timbul dengan gatal, paus, kemerahan pada kulit, penurunan darah tekanan dan kelemahan kardiovaskular yang mengancam nyawa. Tahap tindak balas alergi bergantung pada sejauh mana bahan keradangan dilepaskan, atau sejauh mana tindak balas fizikal pada tahap sel. Kecenderungan asas untuk mengembangkan alahan juga dikenali dalam perubatan sebagai kecenderungan atopik.

Faktor lain yang boleh menyumbang kepada perkembangan alergi dibincangkan secara kontroversial. Walau bagaimanapun, kecenderungan umum nampaknya memainkan peranan penting. Antibiotik adalah ubat-ubatan untuk melawan jangkitan bakteria, yang sering menyebabkan reaksi alergi.

Penisilin alahan sangat kerap berlaku. Setelah mengambil antibiotik, orang yang terjejas biasanya mengalami kegatalan ruam kulit dengan gatal dan paus yang menyakitkan. Sekiranya berlaku tindak balas segera, gejala ini muncul dengan segera setelah mengambil ubat, biasanya dalam satu jam pertama.

Walau bagaimanapun, terdapat juga reaksi yang lewat di mana gejala pertama hanya muncul selepas beberapa jam atau bahkan beberapa hari. Gejala utama biasanya disebut exanthema ubat - diucapkan ruam kulit yang sering tidak sembuh selama beberapa hari. Ini juga boleh membawa pelbagai tahap keparahan, termasuk bentuk yang mengancam nyawa.

Setelah reaksi alergi terhadap antibiotik didiagnosis, ia harus dielakkan jika boleh. Ini benar terutamanya dalam kes reaksi alahan yang teruk. Orang yang terjejas harus memaklumkan kepada doktor yang merawat mereka mengenai alergi mereka supaya dia tidak memberi ubat antibiotik yang salah.

Gejala yang berkaitan

Gejala tindak balas alahan yang berlanjutan adalah berlipat kali ganda. Terutama khas adalah gatal-gatal dan kemerahan serta paus pada kulit, berair dan gatal, mata kemerahan, berair hidung dan kerap bersin. Batuk juga boleh berlaku.

Selaput lendir membengkak sekiranya berlaku reaksi alergi yang lebih teruk. Ini boleh menyebabkan bernafas kesukaran dan juga sesak nafas. Reaksi alergi yang sangat teruk disertai oleh pengekalan cecair di semua tisu dan menyebabkan reaksi peredaran darah dengan penurunan darah tekanan sehingga kegagalan peredaran darah.

Gejala ini mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera. Alahan makanan juga boleh menyebabkan cirit-birit dan sakit perut. Gejala umum reaksi alergi juga adalah keletihan umum dan penurunan prestasi.

Reaksi alergi sering disertai dengan paus pada kulit. Sel-sel mast yang disebut, yang terletak di lapisan atas kulit dan bertindak balas terhadap bahan-bahan yang bersentuhan dengan tubuh manusia, memainkan peranan penting dalam perkembangan ikan paus ini. Sekiranya sel-sel ini mengenal pasti alergen sebagai asing bagi tubuh, mereka melepaskan bahan khas - termasuk histamin dan leukotrien.

Bahan-bahan ini menyebabkan cecair bocor dari berdekatan darah kapal dan terkumpul di bawah kulit. Cecair tisu ini dapat dilihat dari luar sebagai paus. Sebagai peraturan, ikan paus hilang lagi dengan sendirinya setelah beberapa saat tanpa rawatan yang diperlukan.

Gatal yang biasanya berlaku pada reaksi alahan juga berkaitan dengan pengaktifan sel mast pada kulit. Pembebasan sel mast histamin dan bahan utusan lain yang menjengkelkan serat saraf di tisu dan sel-sel di sekitarnya. Gatal adalah hasilnya.

Sebagai tambahan, zat messenger yang dilepaskan seterusnya merangsang sel mast lebih jauh untuk melepaskannya histamin ke persekitaran. Lata ini membawa kepada pelepasan bahan isyarat yang eksponensial ke persekitaran sel dan menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan. Gatal berterusan sehingga semua sel mast di kawasan yang terkena telah melepaskan zat utusannya dan ini telah dipecahkan lagi di dalam tisu.