Alahan pada kanak-kanak

Pengenalan

Alahan pada kanak-kanak menjadi semakin biasa. Kira-kira setiap anak kelima mempunyai alergi dan kecenderungannya meningkat. Yang paling biasa zaman kanak-kanak alahan adalah pada debunga, tungau debu, haiwan rambut dan makanan tertentu.

definisi

Dalam alergi, tubuh bertindak balas secara berlebihan terhadap bahan tertentu - alergen. Oleh kerana alergen sebenarnya adalah bahan yang tidak berbahaya bagi tubuh, tindak balas imun yang berlebihan tidak mencukupi. Sekali sistem imun telah bertindak balas secara berlebihan terhadap alergen, ia "mengingat" reaksi ini setiap kali ia bersentuhan dengan alergen dan secara automatik mencetuskannya.

Dalam rangka untuk reaksi alahan berlaku, pemekaan yang disebut mesti berlaku sebelumnya. Semasa pemekaan ini, tubuh bersentuhan dengan alergen untuk pertama kalinya, mengenalinya sebagai berbahaya dan bertindak balas dengan tindak balas imun yang berlebihan. Ini membawa kepada pembentukan khusus alergi antibodi yang mengikat sel-sel tertentu.

Semasa pemekaan, an reaksi alahan belum berlaku, tetapi hanya pada hubungan kedua dengan alergen. Pada hubungan kedua alergen kemudian boleh mengikat ke sel antibodi. Sel-sel kemudian melepaskan pelbagai bahan yang menyebabkan gejala alergi.

Punca

Komponen genetik berperanan dalam perkembangan alahan. Sekiranya salah satu ibu bapa atau kedua-dua ibu bapa mempunyai satu atau lebih alahan, risiko bahawa anak itu juga akan mengalami alahan meningkat dengan ketara. Sekiranya hanya seorang ibu bapa yang terjejas, risiko untuk anak adalah 30%.

Sekiranya kedua-dua ibu bapa mempunyai alahan, risikonya adalah lebih tinggi, iaitu 80%. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak lebih kerap mengalami alahan yang berlaku lewat atau tidak banyak bersentuhan dengan kanak-kanak atau alam semula jadi. Melalui hubungan dengan kuman dan patogen, yang sistem imun belajar menangkis mereka.

Oleh itu, kebersihan yang terlalu banyak tidak semestinya bermanfaat perkembangan kanak-kanak. Secara statistik, "kanak-kanak bandar" lebih kerap mengalami alahan daripada kanak-kanak di luar bandar. Oleh itu, faktor pelindung adalah, misalnya, kehadiran di warung atau tadika atau kehadiran adik beradik.

Berurusan dengan haiwan juga melindungi. Menyusui dan memberi vaksin kepada anak-anak juga melindungi daripada alahan. Faktor risiko untuk pengembangan alergi adalah pasif rokok. Oleh itu ibu bapa mesti mengelakkan rokok di sekitar anak-anak mereka.

Diagnosa

Sekiranya simptom (lihat: Gejala alergi) dan sifat kejadian menunjukkan bahawa seorang kanak-kanak mempunyai penyakit alahan, pelbagai pemeriksaan dapat dilakukan. Perkara ini sering dilakukan oleh pakar pediatrik, sebagai ganti oleh pakar dermatologi atau ahli alergologi khas. Ujian alergi biasanya dilakukan pada kanak-kanak dari usia tiga tahun, kerana sistem imun bayi dan balita belum cukup dewasa untuk bertindak balas dengan betul terhadap ujian.

Biasanya, yang disebut ujian tusukan digunakan. Anak-anak tidak boleh terlalu kecil untuk ujian ini, kerana ujiannya tidak menyenangkan dan anak-anak harus duduk diam selama setengah jam. Untuk ujian, tusukan kulit kecil dibuat di bahagian lenturan lengan menggunakan lancet kayu, yang dianggap sebagai tusukan kecil.

Pelbagai bahan digunakan pada tusukan ini, yang boleh mencetuskan alergi. Sekiranya terdapat alergi, reaksi kulit tempatan dengan kemerahan dan paus akan berlaku dalam beberapa minit. Kekuatan tindak balas kulit secara kasar dapat menunjukkan kekuatan alergi yang mendasari.

Dengan ujian tusukan, alahan jenis segera (alergi jenis I) dapat dikenal pasti. Terutama alahan sentuhan tidak membawa kepada reaksi alahan dalam beberapa minit. Di sini, simptomnya berkembang dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Seseorang bercakap mengenai reaksi jenis IV, alergi jenis terlambat / jenis lewat. Dalam kes ini, ujian epikutaneus dapat dilakukan sebagai menambah. Untuk ini, alergen disapu di bahagian belakang dan ditutup dengan khas plaster.

Selepas 24 hingga 48 jam, pemeriksaan perubatan untuk kemungkinan reaksi kulit alergi dilakukan. Sebagai tambahan kepada dua ujian alergi biasa, a darah ujian juga boleh digunakan untuk mengesan antibodi yang berkembang semasa tindak balas alahan (imunoglobulin E). Sekiranya ujian ini positif, kemungkinan besar penyebabnya adalah alergi terhadap gejala yang ada. Ujian provokasi dengan kemungkinan menyebabkan alergen, dalam arti mendedahkan anak kepadanya, seperti makanan, umumnya tidak dilakukan pada kanak-kanak kerana kemungkinan kesan sampingannya.