Pasport alahan

Pengenalan

Pasport alergi adalah dokumen di mana bahan-bahan yang diketahui alah kepada seseorang. Pasport boleh diminta secara percuma dalam talian dan dari kesihatan syarikat insurans. Ia diisi oleh doktor yang merawat pesakit, misalnya doktor keluarga atau doktor yang telah mendiagnosis alergi. Sebagai peraturan, pesakit itu sendiri tidak perlu risau untuk mendapatkan pasport, kerana kebanyakan ahli alergi sendiri mempunyai banyak pasport alergi kosong yang terdapat dalam praktiknya.

Siapa yang memerlukan pas alahan?

Ramai orang hari ini mengalami alahan. Spektrum berkisar dari rumput kering yang meluas demam (alahan debunga) terhadap alahan makanan, alahan debu rumah, haiwan rambut alahan dan alahan racun serangga. Tidak semua orang yang menderita alergi memerlukan pasport alergi.

Contohnya, pesakit dengan rumput kering demam atau habuk rumah atau haiwan rambut alahan tidak memerlukan lulus alergi. Penyakit alergi sangat penting apabila alergi boleh menjadi berbahaya. Ini terutama berlaku, misalnya, dengan alahan makanan dan alahan racun serangga.

Orang yang menderita alahan kacang, misalnya, mempunyai risiko penderitaan yang meningkat dengan ketara kejutan anaphylactic. Kejutan anaphylactic adalah varian maksimum bagi reaksi alahan. Ia boleh menyebabkan pembengkakan saluran udara, tachycardia dan penurunan darah tekanan, malah boleh menyebabkan penangkapan peredaran darah.

Orang yang mempunyai alahan racun serangga juga menghadapi risiko ini. Sebagai tambahan kepada alahan seperti itu, ubat alahan juga berguna untuk orang yang alah kepada ubat atau ramuan tertentu. Contohnya, alahan terhadap susu getah, plaster, nikel atau ubat seperti tertentu antibiotik.

Di sini, hubungan dengan alergen boleh menyebabkan ruam kulit yang teruk. Kejutan anaphylactic secara teori juga mungkin berlaku dengan bentuk alahan ini. Oleh itu, pasport alergi selalu penting apabila alergi tersebut berpotensi membahayakan dan memerlukan rawatan yang cepat.

Apa yang tercatat dalam pasport alergi?

Dalam pasport alergi, semua bahan dicatatkan di mana diketahui bahawa pesakit alah terhadapnya. Seperti yang telah disebutkan, alahan seperti haiwan rambut atau alahan debunga tidak perlu diperhatikan di sini, kerana alahan ini menyekat nyawa, tetapi tidak membawa kepada reaksi alahan yang mengancam nyawa. Contoh bahan yang dapat dicatat dalam pasport alergi adalah alahan makanan seperti alergi kacang, alergi racun serangga, alergi ubat seperti antibiotik atau ubat lain, atau alahan terhadap bahan tertentu seperti wangian atau bahan seperti susu getah.

Pengeluaran pasport alergi oleh pengamal am atau ahli alergi adalah percuma, tanpa mengira kesihatan gabungan syarikat insurans. Ujian alergi yang sesuai sebelumnya, seperti ujian tusukan atau ujian epikutan, dalam kebanyakan kes - jika terdapat kecurigaan alergi - dilindungi oleh undang-undang dan swasta kesihatan syarikat insurans. Dalam kes individu, kosnya harus dibincangkan terlebih dahulu dengan syarikat insurans kesihatan atau doktor yang merawat pesakit.