Pencegahan Alahan

Pada sentuhan pertama, sistem imun boleh mengklasifikasikan bahan yang berpotensi alergenik (alergen) sebagai "berbahaya" dan menghafalnya. Mekanisme ini dipanggil pemekaan. Pada kali seterusnya anda bersentuhan dengan alergen yang dimaksudkan, tindak balas alahan berlaku buat kali pertama. Ini boleh menjadi semakin teruk dari masa ke masa. Jika tidak dirawat, alahan juga boleh membawa kepada gejala kronik seperti asma bronkial.

Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk mencegah alahan sejauh mungkin - sebaik-baiknya dari usia muda. Ini kerana kecenderungan untuk alahan adalah keturunan. Ini bermakna jika bapa atau ibu mempunyai penyakit alahan (seperti demam hay, asma atau neurodermatitis), kanak-kanak itu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk turut menjadi alahan. Risiko ini lebih tinggi jika kedua-dua ibu bapa alah kepada sesuatu – terutamanya jika ia juga jenis penyakit alahan yang sama (contohnya demam hay). Kanak-kanak yang mempunyai adik beradik yang mengalami alahan juga tergolong dalam kumpulan risiko (risiko alahan meningkat).

Pencegahan utama

Tiada nikotin

Merokok aktif dan pasif semasa mengandung dan menyusu serta selepas kelahiran meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami alahan (terutama asma). Selain itu, asap tembakau juga boleh menyebabkan anda sakit dengan cara lain, contohnya dengan menyebabkan kanser.

Oleh itu, terdapat beberapa sebab mengapa persekitaran bebas asap rokok adalah asasnya penting - terutamanya untuk wanita hamil, ibu menyusu dan kanak-kanak.

Pemakanan semasa mengandung dan menyusu

Pada masa ini, pakar mengesyorkan diet seimbang dan pelbagai yang memenuhi keperluan pemakanan wanita. Diet harus termasuk sayur-sayuran, susu dan produk tenusu (seperti yogurt dan keju), buah-buahan, kacang, telur dan ikan.

Ia tidak perlu bagi wanita hamil atau menyusu untuk mengelakkan pencetus alahan biasa dalam diet mereka (seperti susu lembu atau kacang tanah) – ini tidak menjejaskan risiko alahan kanak-kanak.

Berat badan yang sihat

Untuk mengelakkan asma pada kanak-kanak, wanita harus mengelakkan berat badan berlebihan atau obes sebelum dan semasa mengandung. Berat badan yang sihat juga penting untuk kanak-kanak dan remaja itu sendiri: asma lebih kerap berlaku pada kanak-kanak yang berlebihan berat badan/obes berbanding mereka yang mempunyai berat badan normal.

Penghantaran "biasa", jika boleh

Kanak-kanak yang dilahirkan secara pembedahan caesarean mempunyai sedikit peningkatan risiko asma berbanding bayi yang dilahirkan secara normal (vagina). Ibu bapa harus mengambil kira perkara ini apabila mempertimbangkan pembedahan caesarean elektif (iaitu pembedahan caesarean yang tidak diperlukan dari segi perubatan).

Penyusuan

Sebaik-baiknya, ibu perlu menyusukan bayi mereka sepenuhnya untuk empat hingga enam bulan pertama. Jika mereka kemudian secara beransur-ansur memperkenalkan makanan pelengkap, mereka harus terus menyusukan anak-anak mereka buat masa ini.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai tempoh penyusuan dalam artikel "Berapa lama untuk menyusu?".

Formula bayi

Bayi yang tidak boleh disusui atau tidak boleh disusukan secukupnya hendaklah diberi susu formula.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa hari pertama kehidupan, formula bayi yang dihasilkan secara industri berasaskan susu lembu (formula berasaskan susu lembu) tidak boleh diberi jika ibu ingin menyusu (boleh mengambil masa beberapa hari untuk susu masuk ke dalam payudara) . Sebaliknya, untuk penyusuan formula sementara dalam beberapa hari pertama kehidupan, ibu harus memilih persediaan yang protein susu sangat terurai (formula terapeutik terhidrolisis secara meluas) atau yang hanya mengandungi blok binaan protein (formula asid amino).

Susu haiwan lain seperti susu kambing (juga digunakan sebagai asas untuk formula bayi), susu biri-biri atau susu kuda betina tidak mempunyai kesan mencegah alahan. Perkara yang sama berlaku untuk formula bayi berasaskan soya (produk soya, bagaimanapun, boleh menjadi sebahagian daripada makanan pelengkap – tanpa mengira tujuan pencegahan alahan).

Makanan pelengkap dan peralihan kepada pemakanan keluarga

Bergantung kepada kesediaan bayi anda, ibu harus mula memperkenalkan makanan pelengkap dari awal bulan ke-5 paling awal dan selewat-lewatnya dari awal bulan ke-7.

Mengelakkan alergen makanan biasa (seperti susu lembu, strawberi) pada tahun pertama kehidupan tidak memberi manfaat dari segi pencegahan alahan. Oleh itu, pakar menasihatkan untuk menentangnya. Sebaliknya, terdapat bukti bahawa diet yang pelbagai pada tahun pertama kehidupan boleh melindungi daripada penyakit atopik seperti demam hay atau asma alahan. Diet yang pelbagai juga termasuk ikan, jumlah susu/yoghurt asli yang terhad (sehingga 200 ml sehari) dan telur ayam:

Untuk mengelakkan alahan telur ayam, pakar mengesyorkan telur ayam yang dipanaskan dengan teliti, seperti telur yang dibakar atau rebus. Ibu harus memperkenalkan mereka dengan makanan pelengkap dan memberikannya kepada anak mereka secara berkala. Walau bagaimanapun, telur ayam “mentah” (termasuk telur hancur!) tidak disyorkan.

Pemvaksinan yang disyorkan

Oleh itu, semua kanak-kanak perlu diberi vaksin mengikut cadangan semasa (termasuk kanak-kanak yang mempunyai peningkatan risiko alahan).

Tiada kebersihan yang berlebihan

Terlalu banyak kebersihan pada zaman kanak-kanak nampaknya menggalakkan perkembangan alahan. Mengikut hipotesis kebersihan, sistem imun kanak-kanak memerlukan mikrob dan kotoran untuk matang. Ini disokong oleh fakta bahawa kanak-kanak yang membesar di ladang kurang terdedah kepada penyakit alahan.

Elakkan acuan dan bahan pencemar udara dalaman

Pastikan tiada acuan tumbuh di dalam rumah (terutamanya di bilik tidur). Untuk melakukan ini, anda perlu mengalihkan udara secara teratur supaya kelembapan di dalam bilik tidak meningkat terlalu tinggi.

Untuk mengelakkan alahan, bahan pencemar udara di dalam bilik juga harus dielakkan sejauh mungkin. Selain asap tembakau, ini juga termasuk bahan pencemar yang dibebaskan, contohnya, dengan mengeluarkan gas dari penutup lantai atau perabot.

Berhati-hati dengan asap ekzos kereta

Nitrogen oksida dan zarah kecil daripada pelepasan lalu lintas boleh meningkatkan risiko asma, antara lain. Oleh itu, kanak-kanak (dan orang dewasa) harus didedahkan kepada pelepasan sedemikian sesedikit mungkin (contohnya, elakkan bermain atau tinggal berhampiran jalan raya yang sibuk jika boleh).

Pencegahan sekunder

Pencegahan sekunder adalah penting untuk orang yang mempunyai peningkatan risiko alahan yang tidak (belum) sakit (cth bayi ibu bapa alahan). Sebaliknya, adalah dinasihatkan jika sistem imun telah menjadi sensitif - langkah pertama ke arah alergi.

Formula bayi terhidrolisis

Formula bayi terhidrolisis (hypoallergenic) (formula HA) dikatakan amat berguna untuk kanak-kanak yang berisiko untuk mencegah penyakit alahan – menurut dakwaan pengiklanan banyak pengeluar. Walau bagaimanapun, setakat ini, produk sedemikian tidak boleh disyorkan secara amnya untuk pencegahan alahan.

Satu sebab untuk ini adalah bahawa produk yang ada berbeza dengan ketara dalam pelbagai aspek - contohnya, dalam sumber protein yang terkandung di dalamnya dan sejauh mana protein dipecahkan semasa pengeluaran.

Kedua, kajian di mana formula bayi hipoalergenik itu diperiksa adalah sangat heterogen – contohnya berkaitan dengan tempoh kajian, saiz kumpulan atau pengaruh industri.

Oleh itu, bayi yang berisiko mengalami alahan harus menyemak sama ada formula bayi tersedia yang telah ditunjukkan dalam kajian berkesan dalam mencegah alahan. Ini disyorkan oleh garis panduan semasa mengenai pencegahan alahan.

Garis panduan Eropah mengenai pencegahan alahan makanan pada bayi dan kanak-kanak kecil juga tidak mengandungi cadangan untuk penggunaan formula bayi terhidrolisis - tetapi juga tiada cadangan terhadapnya. Tiada bukti jelas bahawa formula bayi ini boleh mencegah alahan makanan pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, tiada bukti bahawa makanan HA berbahaya kepada kanak-kanak.

Ibu bapa kanak-kanak yang berisiko harus mendapatkan nasihat tentang subjek formula bayi hypoallergenic, contohnya daripada pakar pediatrik mereka.

Haiwan Peliharaan

Keluarga atau kanak-kanak yang mempunyai peningkatan risiko alahan tidak sepatutnya mendapat kucing baru. Walau bagaimanapun, tidak ada cadangan untuk menyingkirkan haiwan peliharaan yang sedia ada - tidak ada bukti bahawa ini akan memberi kesan kepada risiko alahan.

Pencegahan tertiari

Pencegahan tertier penyakit alahan sedia ada bertujuan untuk mencegah, mengehadkan atau mengimbangi keterukan dan kemungkinan akibat penyakit.

Sebagai contoh, pesakit yang menghidap asma alahan kadangkala mendapat manfaat daripada terapi iklim (cth spa tinggal di tepi laut, di pergunungan rendah dan tinggi). Pemulihan pesakit dalam juga boleh berguna.

Dalam kes rinitis alergi (dengan atau tanpa konjunktivitis alahan), pakar mengesyorkan imunoterapi khusus untuk mencegah perkembangan asma alahan. Prosedur ini juga dikenali sebagai hiposensitisasi:

Doktor memberikan dos alergen yang meningkat secara beransur-ansur kepada mereka yang terjejas – sama ada dalam bentuk larutan atau tablet di bawah lidah (imunoterapi sublingual, SLIT) atau sebagai suntikan (syringe) di bawah kulit (imunoterapi subkutaneus, SCIT). Matlamatnya adalah untuk membiasakan sistem imun secara beransur-ansur dengan pencetus alahan supaya ia bertindak balas dengan kurang sensitif terhadapnya.

Rinitis alahan (mungkin dengan konjunktivitis alahan) ialah simptom alahan debunga (demam hay), alahan rambut haiwan dan alahan habuk rumah, contohnya.

Jika anda alah kepada hama habuk rumah (alahan habuk rumah), anda harus memastikan bahawa rumah anda mempunyai sesedikit mungkin hama dan najis hama. Ini bermakna, sebagai contoh:

  • Lantai berkarpet hendaklah divakum beberapa kali seminggu, sebaik-baiknya menggunakan perkakas dengan penapis habuk halus khas.
  • Lantai yang licin hendaklah dimop basah sekali atau dua kali seminggu.

Bayi dengan dermatitis atopik yang keluarganya kerap mengambil kacang tanah mungkin mendapat manfaat jika produk kacang diperkenalkan dalam bentuk yang sesuai dengan umur (seperti mentega kacang) dengan makanan pelengkap dan kemudian diberikan secara tetap. Kacang tanah adalah salah satu makanan yang sering mencetuskan flare-up atau memburukkan gejala dermatitis atopik. Walau bagaimanapun, doktor harus terlebih dahulu menolak alahan kacang, terutamanya pada bayi dengan dermatitis atopik sederhana hingga teruk.

Pencegahan alahan tertier untuk kanak-kanak dengan dermatitis atopik juga termasuk nasihat untuk tidak mendapatkan kucing baru.