Gejala alahan

Kerana pelbagai jenis alahan, terdapat juga gejala yang sangat berbeza di mana alergi dapat menampakkan diri. Berikut adalah senarai semua gejala utama yang boleh berlaku dalam konteks alahan: Ruam dengan dan tanpa gatal Jerawat Ekzema bersisik, kulit kering Pustules Lepuh Kemerahan kulit Sakit Bengkak bibir /lidah Pembengkakan membran mukus di kawasan saluran pernafasan hingga sesak nafas dan sesak nafas Berlari hidung Batuk Bersin Asma menyerang dengan sesak nafas tiba-tiba Mengoyakkan mata (dengan gatal-gatal) Kemerahan pada konjunktiva (alahan konjunktivitis) Cirit-birit Muntah Sakit perut Kejutan anaphylactic (kejutan anafilaksis dapat disertai oleh banyak gejala di atas. Gejala tambahan yang disebutkan di sini adalah gejala peredaran darah yang hanya berlaku dalam konteks kejutan anaphylactic, tetapi tidak dalam konteks "normal" reaksi alahan) Darah kejatuhan tekanan Heart berdebar-debar (tachycardiaKehilangan kesedaran hingga kehilangan kesedaran Gejala khas / gejala utama alergi menampakkan diri pada kulit, mata, saluran udara dan usus.

Gejala alahan termasuk serangan bersin, gatal-gatal dan kemerahan pada kulit dan mata, paus pada kulit, cirit-birit, bernafas kesukaran dan batuk. Bergantung pada organisma dan jenis alergi, gejala ini berlaku secara individu atau gabungan. Pada penyakit pernafasan yang disebabkan oleh alergi, gejala seperti sesak nafas, bersin dan “jerami demam"(Rhinoconjunctivitis alergi) dengan berlari hidung dan berair, mata gatal berlaku.

Bengkak lelangit juga boleh berlaku, dan sakit tekak kerana alahan juga mungkin berlaku. Alahan makanan dapat menampakkan diri melalui gejala pada kulit (kemerahan, gatal), usus (cirit-birit, muntah, loya, cirit-birit) atau saluran pernafasan (sesak nafas, rasa sesak nafas). Penyakit kulit alahan termasuk sarang (ikan gatal) neurodermatitis/atopik dermatitis (gatal, kemerahan ruam kulit pada bahagian badan khas) dan hubungi dermatitis (perubahan kulit yang sangat gatal di tempat hubungan alergen).

Pada prinsipnya, alahan terhadap ubat boleh mencetuskan gejala pada organ mana pun. Kulit paling kerap terkena. Ungkapan maksimum bagi reaksi alahan dipanggil anafilaksis atau kejutan anaphylactic.

Ini adalah reaksi akut yang mengancam nyawa sistem yang bermula dengan gejala yang disebutkan di atas. Dengan keparahan yang semakin meningkat, penurunan darah tekanan, tachycardia dan ketidaksadaran ditambah. Tanpa rawatan, reaksi ini akhirnya mengakibatkan peredaran darah dan pernafasan.

 • Ruam kulit dengan dan tanpa bintik-bintik gatal ekzema bersisik, pustula kulit kering lepuh kulit kemerahan memerah
 • Jerawat
 • Ekzema
 • Kulit kering dan bersisik
 • Pustula
 • Buih
 • Kemerahan kulit
 • Quadling
 • Bengkak bibir / lidah
 • Pembengkakan selaput lendir di kawasan saluran pernafasan hingga sesak nafas dan sesak nafas
 • Hidung berlari
 • Batuk, bersin
 • Asma menyerang dengan sesak nafas yang tiba-tiba
 • Mata penyiraman (dengan gatal)
 • Kemerahan konjunktiva (konjungtivitis alergi)
 • Cirit-birit
 • Muntah
 • Sakit perut
 • Anafilaksis kejutan (kejutan anafilaksis dapat disertai oleh banyak gejala yang disebutkan di atas. Gejala tambahan yang disebutkan di sini adalah gejala peredaran darah yang hanya berlaku dalam konteks kejutan anafilaksis, tetapi tidak dalam konteks reaksi alergi "normal") Penurunan tekanan darah ( takikardia)
 • Penurunan tekanan darah
 • Takikardia
 • Pengurangan kesedaran hingga kehilangan kesedaran
 • Jerawat
 • Ekzema
 • Kulit kering dan bersisik
 • Pustula
 • Buih
 • Kemerahan kulit
 • Quadling
 • Penurunan tekanan darah
 • Takikardia
 • Pengurangan kesedaran hingga kehilangan kesedaran

Ruam adalah gejala alahan yang agak tipikal. Terutama alahan sentuhan menyebabkan ruam pada kulit.

A hubungi alahan berlaku apabila kulit sensitif terhadap sentuhan berulang dengan alergen tertentu dan sistem imun sehingga mencetuskan reaksi alahan dalam erti hipersensitiviti. Pencetus khas a hubungi alahan misalnya, nikel, wangian atau getah. Walau bagaimanapun, alahan makanan atau alahan ubat juga boleh disertai dengan ruam pada kulit.

Ejen alahan lain yang menyebabkan ruam kulit adalah gatal-gatal (sarang). Alahan boleh menyebabkan pelbagai bentuk ruam kulit. Dari kedudukan berkumpulan tunggal jerawat, untuk meniup atau melepuh, untuk mengeringkan kulit atau kulit bersisik.

Selalunya ruam kulit alergi disertai dengan gatal yang teruk dan menyakitkan. Alahan boleh menyebabkan pelbagai jenis ruam. Contohnya, alahan sentuhan boleh menyebabkan pembentukan pustula.

Tetapi gatal-gatal juga merupakan gejala alahan yang biasa. Ini membawa kepada pembentukan paus yang biasanya disertai dengan gatal yang teruk. Ini dipanggil sarang.

Selalunya penyebab urtikaria seperti itu tidak dapat dijumpai. Ia boleh berlaku berulang kali selama beberapa hari, minggu dan bulan. Dalam kebanyakan kes, terapi anti-alergi dengan antihistamin boleh membantu.

An ekzema atau ruam kulit eksim adalah gejala alahan yang agak biasa. Ia berlaku sebagai alahan yang disebut ekzema. Alahan jenis ini adalah alahan jenis tertunda.

Oleh itu reaksi tubuh terhadap alergen tidak segera, beberapa minit selepas bersentuhan dengan alergen, tetapi dengan kependaman yang lebih kurang. Ekzema juga boleh berlaku 1-3 hari selepas bersentuhan dengan alergen. Alergen yang mungkin ada banyak: Ujian kulit, yang disebut ujian epikutaneus, dapat membantu diagnosis.

Ini dilakukan oleh pakar dermatologi. Terapi biasanya terdiri daripada penghindaran alergen yang konsisten dan penggunaan a kortison-mengandungi salap pada fasa akut. - wangian,

 • Pengawet,
 • Bahan sayuran (minyak pati),
 • Logam dan banyak lagi yang boleh menjadi pencetus eksim kontak alahan.

Ruam kulit dari pelbagai jenis adalah gejala alahan yang biasa. Pembentukan banyak bintik-bintik alergi kecil atau jerawat juga boleh menjadi sejenis ruam. Jerawat alergi seperti itu boleh berlaku, sebagai contoh, akibat alergi sentuhan terhadap bahan seperti nikel, pelbagai wangian, bahan pengawet, detergen dan lateks.

Walau bagaimanapun, jerawat bukanlah ruam khusus alergi. Daripada pembentukan jerawat, pengembangan paus, lepuh, pustula atau kulit kering serpihan juga boleh berlaku. Yang sentiasa berlari hidung, juga dikenal sebagai hidung berair, biasanya terjadi pada rumput kering demam.

Walau bagaimanapun, hidung berair juga merupakan gejala yang sangat biasa pada alahan seperti haiwan rambut atau habuk alahan hama. Penyembur hidung khas dapat membantu mengatasi hidung yang sentiasa mengalir. Ini mengandungi bahan aktif seperti antihistamin (sebagai contoh levocabastine), penstabil sel mast (contohnya asid cromoglicic) atau kortison derivatif (contohnya mometasone).

Mata berair, sering disertai dengan gatal dan kemerahan konjunktiva (konjunktivitis), juga merupakan simptom khas jerami demam, haiwan rambut alahan, dll. Gosok mata yang berterusan kerana gatal-gatal yang menyakitkan menjadikan gejala menjadi lebih teruk. Titis mata, yang direka khas untuk memerangi keluhan mata pada alahan, boleh membantu di sini.

Seperti semburan hidung, bahan aktif yang digunakan terutamanya penstabil sel mast seperti asid cromoglicic dan antihistamin seperti ketotifen. Gatal di kawasan kulit dan mata adalah gejala alergi yang biasa. Gatal pada mata berlaku terutamanya di demam hay, habuk alahan hama dan haiwan rambut alahan.

Gatal-gatal pada kulit adalah gejala khas alahan bersentuhan, alahan ubat dan kadang-kadang juga alahan makanan. Anti alahan khas titis mata membantu mengatasi gatal-gatal di sekitar mata. Pelbagai salap atau gel boleh digunakan untuk memerangi gatal-gatal di kawasan kulit.

Gel Fenistil® adalah ahli khas kumpulan bahan aktif antihistamin. Persediaan yang mengandungi kortison boleh juga digunakan. Namun, mereka hanya boleh digunakan untuk jangka waktu yang pendek kerana jika tidak, mereka boleh menyebabkan penipisan kulit, misalnya.

Keletihan adalah gejala yang sangat tidak spesifik yang boleh berlaku dalam konteks banyak penyakit atau bahkan sepenuhnya tanpa nilai penyakit. Alahan juga antara penyakit yang boleh mencetuskan keletihan. Pada pesakit dengan alergi yang mengambil ubat anti-alergi (antihistamin) dan mengadu peningkatan keletihan, ia juga boleh menjadi kesan sampingan ubat.

Walaupun antihistamin yang lebih baru seperti Cetirizine®, berbeza dengan antihistamin generasi lama (contohnya Fenistil), menyebabkan keletihan lebih jarang, keletihan kesan sampingan masih disenaraikan di bawah "kerap" dalam sisipan pakej. Ini bermakna kira-kira satu daripada sepuluh pesakit yang mengambil ubat tersebut mengadu keletihan sebagai kesan sampingan. Cirit-birit juga merupakan kemungkinan gejala alergi.

Alergi makanan khususnya boleh menyebabkan cirit-birit berulang. Selalunya memerlukan masa yang agak lama untuk mewujudkan hubungan antara cirit-birit dan kemungkinan alergi makanan. Oleh itu, ia berguna untuk menjaga a diet buku harian sekiranya berlaku cirit-birit berulang untuk mengetahui kemungkinan hubungan antara pengambilan makanan tertentu dan cirit-birit.

Kekeringan bukanlah simptom khas alergi. Ia lebih cenderung membawa kepada gejala seperti peningkatan batuk atau bersin dan hidung berair. Walau bagaimanapun, reaksi alergi yang teruk, dikenali sebagai anaphylactic kejutan, boleh menyebabkan pembengkakan cepat pada saluran pernafasan.

Ini mungkin dapat dilihat sebagai peningkatan awal yang cepat serak, yang kemudian disertai dengan sesak nafas. Bantuan perubatan harus segera dicari. Sakit tekak bukanlah gejala alahan klasik.

Ia lebih mungkin berlaku dalam konteks jangkitan virus atau bakteria. Walau bagaimanapun, sakit tekak juga boleh berlaku dalam konteks alahan seperti demam hay atau habuk alahan hama. Dalam kebanyakan kes, selaput lendir kering atau batuk yang kerap adalah pencetus sakit tekak, yang disebabkan oleh kerengsaan faring mukosa.

Sakit tekak jarang satu-satunya gejala alahan. Sekiranya sakit tekak berlaku lebih bermusim dan disertai dengan gejala alahan lain seperti hidung berair, berair mata gatal atau batuk, ini boleh menjadi tanda alahan sakit tekak. - Apa yang menyebabkan sakit tekak?

 • Sakit tekak kerana alahan

Batuk sering merupakan ungkapan reaksi alergi. Ini dikenali sebagai alahan batuk. Alahan seperti itu batuk berlaku terutamanya dalam alahan seperti Bergantung pada jenis alergi yang menyebabkan batuk, pelbagai kaedah terapi dapat digunakan.

Rawatan anti-alergi dengan antihistamin dalam bentuk tablet sering berguna. Persediaan biasa di sini adalah sebagai contoh Cetirizine ® atau Loratadin ®. Sekiranya berlaku batuk alergi yang berlaku dalam konteks demam hay, hiposensitisasi juga boleh menjadi pilihan yang masuk akal, dengan syarat gejala tersebut berulang setiap tahun.

 • Demam hay,
 • Alahan hama habuk,
 • Alahan rambut haiwan dan
 • Alahan makanan. - Alahan kontak juga boleh menyebabkan batuk. Asma bronkial ialah penyakit kronik saluran pernafasan disebabkan oleh hipersensitiviti sistem bronkial.

Ia dicirikan oleh serangan sesak nafas, sering disertai dengan penyakit kronik batuk. Asma bronkial boleh mempunyai pelbagai sebab. Perbezaan kasar dibuat antara asma alergi dan bukan alergi.

Walau bagaimanapun, mereka sering berbentuk campuran. Asma alahan sering timbul di zaman kanak-kanak dan remaja. Alergen pencetus adalah sama seperti alergi lain: rambut haiwan, serbuk sari atau debu boleh mencetuskan serangan asma.

Semburan asma khas digunakan secara terapeutik. Perbezaan dibuat antara ubat-ubatan akut dan perlu dan ubat-ubatan yang harus diambil secara kekal. Terapi asma berdasarkan skema langkah demi langkah.

Dalam beberapa kes, hiposensitisasi juga boleh menjadi pilihan terapi tambahan yang berguna untuk asma alergi. - Asma

 • Semburan kecemasan untuk asma

Tidak selalu mudah untuk membezakan alergi dari asma bronkial, kerana terdapat bentuk asma di mana serangan asma dipicu oleh alergen tertentu. Dalam asma alergi yang disebut, alergen seperti rambut haiwan, tungau debu atau debunga yang menyebabkan gejala alahan pada penghidap alergi, seperti hidung berair dan mata berair, menyebabkan serangan asma.

Oleh itu, asma dan alergi ada kaitannya lebih rapat daripada yang diasumsikan pada awalnya. Sekiranya serangan asma klasik dengan sesak nafas tiba-tiba berlaku, asma harus didiagnosis terlebih dahulu, antara lain dengan menjalankan ujian fungsi paru. Jika diagnosis asma bronkial disahkan dan kehadiran bentuk asma alahan disyaki, ujian alergi lebih lanjut harus diikuti.

Ini mungkin termasuk ujian kulit atau darah ujian, tetapi juga ujian provokasi. Perbezaan antara alergi tulen dan asma bronkial alergi, biasanya mudah dibuat: sementara alergi tulen cenderung menyebabkan gejala seperti hidung berair, bersin meningkat, berair dan mata gatal dan gejala kulit, asma klasik dicirikan oleh serangan dengan sesak nafas secara tiba-tiba. The limfa simpul adalah bahagian penting dari manusia sistem imun.

Mereka memainkan peranan penting dalam pertahanan terhadap patogen. Kemungkinan gejala pada limfa simpul merangkumi pembengkakan kelenjar limfa dan kesakitan di kawasan kelenjar getah bening. Seperti itu limfa gejala simpul jarang berlaku berkaitan dengan alergi sederhana.

Jangkitan dengan virus or bakteria jauh lebih biasa sebagai pencetus gejala di kelenjar limfa. Kanser juga boleh menyebabkan simptom pada kelenjar limfa. Pembengkakan kelenjar getah bening sering berlangsung hanya beberapa hari dan sama sekali tidak berbahaya.

Namun, jika disertai dengan gejala lain seperti demam berterusan atau berkeringat malam, atau jika berlanjutan untuk jangka masa yang panjang, pemeriksaan perubatan harus dilakukan. Semasa tindak balas alahan, gejala di bibir kawasan mungkin berlaku. Contohnya, alahan terhadap makanan tertentu boleh menyebabkan kesemutan di kawasan bibir dan mulut mukosa atau kebas bibir.

Pembengkakan bibir juga boleh berlaku sebagai sebahagian daripada alergi makanan. Pembengkakan bibir dalam konteks reaksi alergi harus diberi perhatian serius kerana terdapat risiko selaput lendir di kawasan saluran pernafasan juga akan membengkak. Ini boleh menyebabkan pembengkakan saluran udara yang berpotensi mengancam nyawa dalam waktu yang sangat singkat.

Sekiranya pembengkakan bibir yang cepat berlaku dalam konteks alergi, bantuan perubatan harus segera dicari. Langkah-langkah anti-alergi boleh diambil dan, jika perlu, pemantauan juga boleh dijalankan. Bukan hanya alahan makanan yang boleh menyebabkan gejala di bibir.

Sentuhan alergi, dan jarang sekali demam, juga boleh menyebabkan gejala seperti itu. Sama seperti gejala pada bibir, reaksi alergi juga boleh menyebabkan gejala pada lidah. Ini mungkin kesemutan dan rasa tidak selesa atau mati rasa, tetapi mungkin juga termasuk pembengkakan cepat pada lidah sebagai sebahagian daripada reaksi alahan.

Seperti pembengkakan bibir, bantuan perubatan harus segera dicari kerana ada risiko saluran udara juga membengkak. Ini boleh berlaku dalam beberapa minit dan cepat mengancam nyawa. Pada pesakit dengan alergi yang diketahui, misalnya alergi terhadap kacang, ubat kecemasan (terutama pena adrenalin) harus segera digunakan sekiranya bengkak lidah setelah pengambilan alergen.

Seperti yang telah disebutkan di bahagian sebelumnya, alergi, terutamanya alahan makanan, boleh menyebabkan gejala di kawasan bibir, lidah dan mulut mukosa serta membran mukus saluran pernafasan. Tetapi gejala lain di muka juga boleh berlaku dalam konteks reaksi alergi. Biasanya, demam hay, misalnya, menyebabkan mata berair, gatal dan kemerahan konjunktiva (alahan konjunktivitis).

Selanjutnya, pembengkakan di kawasan kelopak mata boleh berlaku dalam konteks alergi. Ruam kulit di kawasan muka juga boleh berlaku dalam konteks alergi. Contohnya, dalam konteks alergi nikel ketika memakai anting-anting yang mengandungi nikel. Gatal sering merupakan gejala yang menyertainya.