Alergi melalui amoksisilin

Pengenalan

banyak antibiotik boleh menyebabkan reaksi alahan. Salah satu alahan yang paling biasa adalah antibiotik mengandungi bahan aktif penisilin, Seperti amoksisilin. Amoxicillin tergolong dalam apa yang dipanggil ß-lactam antibiotik dan juga merupakan antibiotik spektrum luas yang dapat diberikan dalam bentuk ubat atau sebagai infus. Maklumat umum mengenai antibiotik ini boleh didapati di bawah: Amoxicillin

Gejala alahan

. reaksi alahan boleh muncul sejurus selepas mengambil ubat atau boleh berlaku sehingga beberapa hari kemudian. Seorang amoksisilin Oleh itu, alahan boleh dikelaskan sebagai jenis segera atau lambat. Reaksi segera termasuk yang biasa ruam kulit dalam alahan, loya dan muntah, cirit-birit, demam, malaise, bengkak limfa nod atau alahan kejutan.

Keadaan kekeliruan juga mungkin berlaku sebagai reaksi hipersensitiviti. Sekiranya terdapat alergi terhadap bahan aktif amoksisilin, tindak balas kemudian lebih kerap berlaku. Selalunya hanya dapat dilihat antara hari ke-5 dan ke-14 selepas pemberian ubat.

Keterukan reaksi terhadap bahan aktif sering bergantung pada dos ubat tetapi juga kaedah pentadbirannya. Antibiotik yang diberikan secara suntikan atau secara intravena jauh lebih teruk daripada yang diberikan secara lisan. Alahan kejutan lebih cenderung berlaku apabila antibiotik diberikan secara intravena dan biasanya dimanifestasikan sebaik sahaja diberikan.

Kejutan jarang berlaku sehingga beberapa hari kemudian. Ruam boleh berlaku dengan segera dalam konteks reaksi alahan kepada amoksisilin atau bahkan selepas beberapa hari selepas pemberian ubat alergenik. Keterukan ruam boleh berlaku dengan cara yang berbeza.

Mungkin terdapat kemerahan kecil pada kulit yang tersebar di kawasan yang luas atau ekzema. Selanjutnya, ruam juga boleh berlaku dalam bentuk gatal-gatal. Gatal-gatal adalah ketinggian kulit dengan pelbagai ukuran, yang biasanya muncul bersamaan dengan kemerahan dan gatal-gatal.

Ruam boleh merebak dari minyak coklat jika ubat diberikan secara intravena, sehingga dapat dikesan cukup awal dan pengambilan ubat juga dapat dihentikan lebih awal. Selain paus, pustula yang lebih tidak menyenangkan juga boleh muncul. Ini biasanya lepuh kecil seperti jerawat.

Sebagai varian yang lebih kuat mereka dapat diisi dengan sedikit cecair tisu dan juga menjadi lebih meradang. Mereka juga boleh menyebabkan gatal yang tidak menyenangkan. Keterukan ruam biasanya bergantung pada dos ubat yang tidak dapat ditoleransi (amoksisilin) ​​yang diberikan dan juga pada pesakit itu sendiri.

Rawatan

Terapi reaksi hipersensitiviti terhadap amoksisilin pada awalnya melibatkan penghapusan bahan pencetus secepat mungkin. Ia tidak boleh diberikan kepada tubuh secepat mungkin sehingga dijelaskan dengan tepat bahan mana yang menyebabkan alergi. Sekiranya reaksi alergi menampakkan diri dalam bentuk gejala ringan seperti ruam kulit atau, pesakit boleh diberi antihistamin.

Ia dengan cepat melegakan simptom. Sekiranya terdapat aduan gastrousus seperti loya dan cirit-birit, ubat-ubatan antiemetik dan ubat-ubatan yang menyimpan elektrolit mengimbangi secara seimbang boleh diambil. Di samping itu, pesakit boleh diberi infus bekalan cairan jika gejalanya lebih parah dan dia kehilangan banyak air kerana cirit-birit.

Dalam kes-kes yang lebih teruk, seperti serangan asma atau kejutan alahan, tindakan pencegahan segera mesti diambil, kerana reaksi ini juga boleh menjadi keadaan darurat yang lebih rumit. Sekiranya berlaku serangan asma, pesakit diberi ubat bronkodilator untuk membantunya bernafas semula. Dalam keadaan kejutan, peredaran darah boleh terganggu.

Ini dapat disertai dengan penurunan yang besar darah tekanan dan kenaikan kadar nadi. Oleh itu, rawatan dan pemerhatian berterusan pesakit di unit rawatan rapi mungkin juga diperlukan. Di sana, parameter vitalnya diukur secara berkala dan dia diberi ubat penstabil peredaran.

Sekiranya reaksi hipersensitiviti berlaku untuk pertama kalinya, doktor yang merawat harus memberikan pesakit dengan alahan. Di sana, reaksi alergi terhadap ubat atau bahan aktif tertentu didokumentasikan. Surat alahan harus selalu dibawa oleh pesakit supaya dia dapat diberitahu mengenai alergi yang ada sekiranya berlaku kecemasan, pertolongan cemas atau doktor. Sebagai tambahan, pesakit harus selalu memberitahu doktor tentang alahannya sekiranya ada rawatan di masa depan, kerana antibiotik yang berkaitan dengan kimia juga boleh menyebabkan reaksi alergi.