Alergi terhadap epal

Pengenalan

Alergi terhadap epal adalah salah satu alahan jenis segera. Ini bermaksud bahawa setelah memakan epal, reaksi dicetuskan oleh sistem imun dalam beberapa saat hingga beberapa minit. Semua alahan makanan dan juga alahan debunga tergolong dalam jenis segera.

Punca

Alergi epal adalah salah satu alahan jenis 1 dari jenis segera. Sekiranya sebiji epal dimakan, struktur terkecil, yang disebut antigen epal diserap melalui membran mukus di mulut. Yang sistem imun keliru mengenali antigen ini sebagai bahan berbahaya dan mencetuskan reaksi keradangan yang kompleks.

Antara lain, histamin dilepaskan, yang kemudiannya mencetuskan gejala yang dinyatakan di bawah. Sebagai tambahan, memori sel terbentuk, yang boleh mencetuskan tindak balas imun yang cepat apabila terdapat hubungan baru dengan epal. Bilangan orang yang alah kepada epal semakin meningkat. Ia sedang dibincangkan sama ada produk kimia yang sering digunakan dalam penanaman berkaitan dengan ini.

Apakah gejala alahan epal?

Gejala alahan epal sudah jelas semasa penggunaan atau tidak lama kemudian. Mereka boleh mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza, sehingga pada satu orang hanya ada reaksi lokal kecil pada membran mukus dan pada orang lain terdapat gejala yang jelas dan mengancam. Sekiranya simptom-simptom yang teruk ini berlaku, doktor harus selalu mendapatkan nasihat agar komplikasi selanjutnya dapat dicegah dengan sewajarnya. - lepuh atau pustula kecil di mulut dan tekak

  • Luka bakar atau gatal di kawasan yang juga boleh merebak ke lidah
  • Membran mukus membengkak dengan cepat
  • Kesukaran menelan
  • Sesak nafas

Adakah terdapat ujian alahan?

Alergi epal boleh diperiksa dengan ujian tusukan. Ini adalah salah satu ujian diagnostik standard untuk menjelaskan alahan. Penting untuk melakukan ujian dalam selang waktu tanpa gejala dan antihistamin tidak boleh diambil.

Dalam prosedur ini, alergen menetes ke kulit dalam bentuk cair. Jarum kecil kemudian digunakan untuk memasukkan jarum melalui cecair ke dalam kulit. Selepas masa tertentu, tindak balas pada kulit kemudian dinilai.

Sekiranya terdapat alergi epal, seseorang akan menjangkakan reaksi kulit yang jelas dengan kemerahan dan pembengkakan di tempat alergen epal. Sebagai tambahan kepada ujian tusukan, ujian IgE juga boleh dilakukan. IgE ditentukan dalam darah dan peningkatan nilai akan menunjukkan pengesanan alergi positif.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak spesifik. Akhirnya, ujian provokasi juga dapat dilakukan di pejabat doktor. Di bawah pengawasan perubatan, anda memakan sebilangan epal dan reaksi kemudian diperhatikan dengan teliti.

Alahan silang mana yang boleh wujud?

Sekiranya alergi epal sering terdapat alahan lain terhadap alergen yang serupa dengan epal. Terutama orang yang alergi terhadap tanaman awal yang mekar, seperti birchsuka menghidap alahan pada epal. Alergi silang terhadap ceri, pic atau kiwi juga diketahui.