Alergi terhadap racun lebah

Pengenalan

Alergi adalah reaksi dari tubuh sendiri sistem imun kepada bahan asing (alergen yang disebut) yang sebenarnya tidak mempunyai sifat berjangkit. Organisme bertindak balas terhadap alergen ini dengan merangsang perkembangan proses keradangan dan pengeluaran antibodi. Sebilangan besar reaksi alahan menampakkan diri melalui ruam pada kulit dan / atau membran mukus.

Racun lebah (apitoxin) adalah salah satu bahan khas yang mencetuskan reaksi alergi. Ini terdiri daripada campuran rembesan yang berbeza yang dimasukkan (disuntikkan) ke dalam kulit melalui sengatan lebah. Bagi penghidap alergi, sengatan lebah melambangkan keadaan yang mengancam nyawa yang mesti ditangani dengan cepat.

Gejala

Pada manusia, racun lebah sering menyebabkan keradangan kecil di kawasan sengatan. Keradangan ini biasanya disertai dengan pembengkakan tempatan, kesakitan dan kemerahan. Bagi orang yang tidak alergi, sengatan lebah tunggal tidak menimbulkan bahaya sama sekali; bagi orang seperti itu, hanya sebilangan besar sengatan yang boleh menyebabkan masalah.

Bagi orang yang tidak alergi, hanya sengatan lebah di kawasan tekak dan faring berbahaya, kerana saluran pernafasan boleh dihalang oleh pembengkakan tempatan dan bernafas oleh itu dihalang. Di samping itu, saluran pernafasan, mata dan saluran gastrointestinal boleh terjejas. Banyak alergen juga biasanya menyebabkan demam, keletihan dan gangguan tidur yang teruk. Bagi orang yang menderita alergi terhadap racun lebah, walaupun satu serangga tersengat jauh tekak boleh menjadi keadaan yang mengancam nyawa. Terutama sesak nafas sangat ketara di sini.

Punca alahan racun lebah

Sebaik sahaja bahan (alergen) yang terkandung dalam racun lebah memasuki aliran darah, sebuah reaksi alahan boleh dicetuskan. Setiap racun serangga terdiri dari gabungan zat yang berbeza, racun lebah antara lain mengandungi: Bahan ini secara signifikan terlibat dalam mencetuskan alergi. Sebaik sahaja organisma bersentuhan dengan bahan-bahan ini melalui aliran darah, ia mula menghasilkan bahan pertahanan tertentu (yang disebut antibodi).

Sudah dalam proses penyengatan pertama banyak antibodi dari kelas IgE (imunoglobulin E) dihasilkan dan dibebaskan ke dalam aliran darah. Antibodi ini kemudian mengikat secara kekal pada sel mast yang disebut, yang seterusnya dikira sebagai putih darah sel (leukosit). Dengan setiap sengatan selanjutnya yang menyebabkan organisma terdedah kepada racun lebah, antibodi yang sudah terbentuk mengenali alergen dan membentuk ikatan yang kuat dengan mereka (pembentukan kompleks).

Ini adalah isyarat untuk seluruh organisma menghasilkan bahan tertentu, histamin, dalam jumlah yang meningkat dan melepaskannya ke dalam aliran darah. Histamine, pada gilirannya, ia sendiri memainkan peranan penting dalam perkembangan gejala khas reaksi alahan; ia menyebabkan gatal yang teruk, kesakitan dan pengecutan sel otot licin. Pengecutan ini menyebabkan, misalnya, penyempitan saluran udara yang ketara, yang boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan, dalam keadaan terburuk, kematian kerana sesak nafas. - Fosfolipase A

  • Mellitin dan
  • Hyaluronidase.