Allopurinol

definisi

Ubat yang dikenali dengan nama Allopurinol tergolong dalam kumpulan urikosstatik dan sebagai inhibitor xanthine oxidase (inhibitor) mampu mempengaruhi penguraian pangkalan purin organik kepada asid urik. Ia biasanya digunakan untuk rawatan penyakit kronik gout dan merupakan salah satu ubat yang paling berkesan dalam bidang ini. Kerana kejayaan rawatannya yang sangat besar, sukar untuk membayangkan pasaran farmasi tanpanya. Gout adalah penyakit sendi yang sangat menyakitkan (serangan gout) disebabkan oleh peningkatan kepekatan asid urik dan penyimpanan garam kristal dan urat yang berkaitan di sendi.

Kawasan permohonan

Allopurinol digunakan dalam praktik perubatan sehari-hari untuk rawatan pelbagai penyakit dan, kerana kejayaan terapi yang tinggi, tidak mungkin lagi membayangkan pasaran farmasi tanpanya. Pada pesakit dengan peningkatan kadar asid urik di darah (utama hiperurisemia > 8.5 mg / dl), Allopurinol boleh digunakan untuk mencegah gout penyakit. Oleh kerana gout dipicu oleh peningkatan kepekatan asid urik dan penyimpanan garam kristal dan urat yang berkaitan (asid urik) di sendi, gout dapat dicegah tepat dengan mengurangkan kepekatan asid urik di darah pada peringkat awal.

Allopurinol juga berjaya digunakan dalam banyak kes untuk sekunder hiperurisemia, iaitu hiperurisemia dicetuskan oleh pelbagai penyakit sebelumnya dan / atau terapi perubatan. Di samping itu, pesakit dengan nefropati urat yang ada dapat dibantu dengan berkesan dengan mengambil ubat ini. Nefropati urat adalah penyakit keturunan di mana asid urik disimpan di buah pinggang tisu di mana ia ditukar menjadi batu asid urik (bentuk batu ginjal).

Batu-batu asid urik kebanyakannya tersimpan di saluran kencing. Allopurinol juga boleh digunakan untuk mencegah kalsium batu oksalat (bentuk buah pinggang batu). Ubat ini tidak boleh digunakan pada pesakit yang menderita kekurangan buah pinggang. Allopurinol juga tidak boleh diambil semasa mengandung dan tempoh penyusuan seterusnya.

Cara operasi

Allopurinol mempunyai kesan yang menghambat penguraian asas purin organik kepada asid urik. Kesan penghambatan ini dimediasi oleh pengurangan enzim xanthine oksidase. Melalui mekanisme tindakan ini, ubat Allopurinol memastikan pengurangan kepekatan asid urik yang sangat besar di darah, yang pada gilirannya mempunyai kelebihan bahawa kurang asam urat harus dimetabolisme dalam tisu.

Bahan permulaan (prekursor) asid urik dapat dikeluarkan melalui buah pinggang tanpa masalah. Allopurinol digunakan dalam kebanyakan kes dalam kes hiperurisemia yang ada (peningkatan kepekatan asid urik dalam darah) atau setelah serangan gout. Sebagai tambahan, ubat ini mempunyai kejayaan besar dalam rawatan nefropati gout atau batu asid urik.

Kesan sampingan yang tidak diingini

Antara kesan sampingan Allopurinol yang paling tidak diingini adalah reaksi kulit alahan, yang ditunjukkan oleh:. Di samping itu, sebilangan pesakit melaporkan kejadian loya dan muntah berkaitan dengan pengambilan allopurinol. Pembentukan beberapa sel darah (leukopenia) juga dapat dipengaruhi secara negatif oleh bahan aktif, dan gejala kekurangan dapat terjadi selama penggunaannya.

Sejak banyak pesakit telah berkembang buah pinggang batu, sangat disarankan untuk meningkatkan jumlah minum yang normal selama fasa terapi, kerana pengambilan cecair yang banyak dapat mengurangkan risiko pembentukan batu ginjal dengan sangat banyak. Kesan sampingan lain yang tidak diingini adalah: Oleh itu, Allopurinol tidak boleh diambil atau hanya diambil di bawah pengawasan perubatan yang ketat sekiranya berlaku penyakit sebelumnya. - Kemerahan

  • Gatal yang teruk
  • Pembentukan gelembung
  • Kerosakan pada hati dan
  • Penyakit buah pinggang