Abses badam | Abses pharyngeal

Abses badam

Badam abses atau abses peritonsillar adalah radang amandel yang teruk di tekak. Pelbagai virus dan bakteria boleh menyebabkan tonsilitis akut (radang peritonsillar), yang menyebabkan amandel membengkak dan mula membuak. Sebagai penyakit sekunder keradangan peritonsila, amandel abses boleh berlaku, tetapi ini jarang berlaku.

Abses badam berlaku ketika radang amandel tidak dilayan atau salah antibiotik telah digunakan untuk rawatan. Ini boleh menyebabkan keradangan merebak dan koleksi kapsul nanah untuk membentuk satu atau kedua-dua amandel. Gejala abses tonsil serupa dengan peritonsillitis akut.

Mereka yang terkena mengalami kesukaran menelan yang teruk, sakit tekak dan demam. Dalam beberapa kes, keradangan juga boleh mempengaruhi saraf otot rahang, sehingga mustahil bagi pesakit untuk membuka mulut dengan betul. Gejala ini dipanggil lockjaw.

Satu amandel abses adalah keadaan darurat mutlak yang mesti segera dirawat oleh doktor. Untuk melawan jangkitan, antibiotik digunakan, yang mesti diberi dos yang tinggi dan oleh itu sering diberikan sebagai infus. Abses yang sangat besar mesti dikeluarkan secara pembedahan dan terkumpul nanah mesti disedut keluar.

Perkembangan abses di tekak selepas OP

Dalam beberapa kes, abses juga dapat berkembang di tekak selepas pembedahan besar (contohnya selepas penyingkiran amandel palatal, yang dipanggil tonsilektomi). Kuman menembusi luka yang disebabkan oleh operasi dan menyebabkan jangkitan. The nanah terbentuk dalam proses tidak dapat mengalir keluar, terkumpul di rongga tisu yang dikemas dan abses berkembang.

Abses di lelangit

Abses juga boleh berlaku pada lelangit dan disebabkan oleh pelbagai penyakit kaviti oral. Selalunya, meletupkan gigi kebijaksanaan atau keradangan gusi membawa kepada penjajahan bakteria tisu dan pembentukan pengumpulan nanah di dalam lelangit. Abses palatal sangat berbahaya kerana keradangan dapat menembus kapal yang membekalkan otak dengan darah. Abses di kaviti oral oleh itu boleh mengancam nyawa dan mesti dirawat dengan segera.