Almotriptan

definisi

Almotriptan adalah ubat yang digunakan terutamanya dalam rawatan migrain. Ia tergolong dalam kumpulan triptan dan struktur kimianya menjadikannya sebagai agonis reseptor 5-HT1. Seperti semua triptan, ubat ini tidak bertujuan untuk rawatan pencegahan, tetapi hanya boleh digunakan apabila gejala pertama migrain mulakan.

Kesan dan jangka masa

Almotriptan berfungsi dengan merangsang reseptor 5-HT1 yang diedarkan ke seluruh badan. Almotriptan berfungsi dalam tiga cara yang berbeza. Pertama, setelah ubat mengikat reseptor 5-HT1, kapal yang dilebarkan semasa a migrain serangan menjadi lebih sempit, yang menyebabkan penurunan berdenyut kesakitan rangsangan.

Pada langkah kedua, mediator yang dilepaskan oleh badan semasa a serangan migrain dan yang menyebabkan perubahan radang dicegah dilepaskan, yang mengurangkan keradangan. Dengan cara ketiga, almotriptan berfungsi dengan mengurangkan penularan kesakitan rangsangan melalui korteks serebrum, iaitu kesakitan tidak dirasakan dengan cara yang sama ketika mengambil almotriptan sebagaimana mestinya tanpa ubat. Sebagai tambahan kepada kesan melegakan sakit kepala, almotriptan juga dapat berjaya mengurangkan simptom serangan migrain.

Ini termasuk loya dan muntah, gangguan penglihatan dan kepekaan terhadap cahaya. Dalam kes terbaik, tiada ubat lain selain almotriptan yang perlu diambil sama sekali. Setelah mengambil ubat, yang harus diambil segera setelah gejala sakit kepala pertama, terdapat peningkatan awal gejala dalam 30 minit pertama hingga 2 jam.

Dalam kes terbaik, sakit kepala hilang sepenuhnya dan tidak perlu ubat lagi. Dalam beberapa kes, sakit kepala kembali selepas kira-kira 4-6 jam atau gejala yang menyertainya. Tepat ketika triptan mula berlaku bergantung pada satu tangan pada setiap organisma secara individu, dan di sisi lain penyediaan mana yang dipilih dan dalam bentuk dos mana ia digunakan. Oleh itu triptan diambil sebagai tablet biasanya memerlukan sedikit masa lebih lama daripada triptan yang diambil sebagai semburan hidung, misalnya.

Kesan-kesan sampingan

Almotriptan biasanya boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan dan interaksi dengan ubat lain yang perlu dipertimbangkan. Kerana ubat itu menyebabkan darah kapal untuk menguncup, saluran darah jantung juga boleh berkontrak, yang boleh menyebabkan a keadaan dipanggil angina pektoris.

Dalam kes yang sangat teruk ini boleh mengakibatkan a jantung serang. Di samping itu, penurunan darah tekanan dan nadi yang cepat telah diperhatikan semasa mengambil triptan. Kadang-kadang terdapat juga kesan sampingan neurologi semasa mengambil almotriptan.

Ini termasuk paresthesia dan kebas pada tangan, kaki dan tangan atau jari. Pening agak biasa berlaku semasa mengambil almotriptan. Ini biasanya gambar campuran bergoyang dan vertigo putaran.

Ini mungkin juga disebabkan oleh penyempitan akibat ubat darah kapal. Penggunaan almotriptan benar-benar dikontraindikasikan jika salah satu penyakit berikut terdapat pada pesakit: koronari jantung penyakit, strok, hati or buah pinggang kegagalan. Selanjutnya, Almotriptan tidak boleh diambil semasa mengandung atau ketika menyusu.

Seperti yang lain ubat penahan sakit, penggunaan berlebihan boleh memberi kesan sebaliknya sakit kepala. Untuk lebih tepatnya, ini adalah kesan paradoks yang boleh berlaku sekiranya Almotriptan diambil dalam jangka masa yang terlalu lama. Kadang-kadang sakit kepala malah dicetuskan oleh almotriptan.

Ia juga berlaku bahawa sakit kepala bertambah baik setelah mengambil almotriptan, tetapi kemudian dalam beberapa jam sakit kepala muncul kembali, yang menyebabkan orang itu mengambil almotriptan lagi. Sekiranya gejala seperti itu berlaku dalam jangka masa penggunaan yang lama, penyapihan triptan harus dipertimbangkan. Rawatan penyapihan tidak boleh dilakukan di rumah sahaja, tetapi lebih baik sebagai pesakit dalam klinik sakit.

Di sini anda kemudian dapat secara khusus menangani gejala-gejala yang disebabkan oleh penyusuan almotriptan dengan ubat. Pesakit yang terpaksa mengambil 15 tablet atau lebih setiap bulan atau lebih biasanya mendaftar untuk rawatan penarikan triptan. Selepas tempoh penarikan, rawatan baru mesti ditentukan, kerana triptan tidak boleh diambil lagi.