Agonis Alpha-2

Apa itu agonis Alpha- 2?

Agonis Alpha-2 mengaktifkan reseptor alpha-2 dengan mengikatnya. Mereka menimbulkan rasa simpati sistem saraf dihambat oleh mekanisme maklum balas negatif. Di dalam badan, agonis semula jadi adalah adrenalin dan norepinephrine. Dalam bidang perubatan, agonis alpha-2 sintetik seperti klonidin digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi dan glaukoma. Ketahui gejala mana yang boleh berlaku dengan glaukoma: Gejala glaukoma

Kesan

Mengikat reseptor alpha menyebabkan pengeluaran humor berair berkurang.

Bidang aplikasi

Agonis Alpha-2 juga digunakan dalam glaukoma terapi. Bahan ini juga digunakan dalam bentuk tablet untuk penyakit kardiovaskular. Bahan berikut digunakan dalam oftalmologi: Apraclonidine (Iopidine), Brimonidine (Alphagan), Clonidine (Glaucopres). Bahan-bahan tersebut harus diambil 2-3 kali sehari dalam bentuk titis mata. Masa pencucian adalah 1-3 hari.

Indikasi

Agonis Alpha-2 digunakan dalam terapi tekanan darah tinggi (hipertensi) sebagai apa yang disebut anithypertensives. Selanjutnya, terbitan dari klonidin, apraclonidine, digunakan dalam glaukoma terapi (glaukoma). Ini menurunkan penghasilan humor berair dan dengan demikian tekanan intraokular.

Dos

Dosis agonis alpha-2 sebagai ubat mesti ditetapkan oleh doktor. Dalam tekanan darah tinggi terapi ini bergantung pada keparahan hipertensi, pada terapi glaukoma pada tahap tekanan intraokular. Oleh itu, dos bergantung kepada pesakit.

Di samping itu, setiap ubat mempunyai dos yang biasa, yang terdapat dalam sisipan pakej. Iopidine®, yang digunakan dalam rawatan glaukoma, diberikan 3 kali sehari dengan satu tetes ke mata yang sakit. Catapresan® diambil dalam bentuk tablet dengan tinggi darah tekanan.

Terdapat Catapresan 75, 150 dan 300. 300 diresepkan untuk tahap tinggi yang teruk darah tekanan. Bilangan tablet bermula pada satu tablet dua kali sehari. Walau bagaimanapun, dos juga mesti disesuaikan secara individu.

Alternatif untuk agonis alpha-2

Dalam terapi glaukoma, bahan aktif lain penting selain alpha-2-agonists. Mereka melegakan tekanan intraokular dengan mengurangkan pengeluaran humor berair atau dengan mempromosikan pengaliran humor berair. Penyekat beta-2: Timolol, Betaxolol Perencat karboanhydrase: Dorzolamide, Brinzolamide Menggalakkan aliran humor berair: Prostaglandins: Latanoprost, Bimatoprost Cholinergics: Pilocarpine, Carbachol Bahan aktif berikut diluluskan untuk terapi tinggi darah tekanan: ACE inhibitors: ramipril, enalapril dan lain-lain.

Thiazides: hydrochlorothiazide dll. Kalsium antagonis: Amlodipine, dll. Penyekat beta: Metoprolol dan lain-lain.

  • Penyekat beta-2: timolol, betaxolol
  • Inhibitor karboanhydrase: dorzolamide, brinzolamide
  • Prostaglandin: Latanoprost, Bimatoprost
  • Kolinergik: pilocarpine, carbachol
  • ACE inhibitors: Ramipril, Enalapril dll - Thiazides: hydrochlorothiazide dll - Kalsium antagonis: Amlodipine dll - Penyekat beta: Metoprolol dan lain-lain.

Kesan-kesan sampingan

Selain alahan yang agak kerap, terdapat juga warna merah sementara pada mata (hiperemia konjungtiva) serta keletihan dan kering mulut, masuk tekanan darah, melambatkan nadi dan sembelit.