Sindrom Alpha-Gal ("alahan daging")

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Alahan makanan kepada daging merah dan produk lain yang mengandungi molekul gula tertentu (alpha-gal), cth., susu dan produk tenusu.
 • Punca: Dicetuskan oleh gigitan kutu yang sebelum ini telah menyerang mamalia. Ejen penyebab utama adalah spesies kutu Amerika, tetapi kadangkala ia juga kutu Eropah.
 • Diagnosis: Ujian darah untuk antibodi terhadap alpha-gal, ujian cucuk.
 • Rawatan: mengelakkan makanan yang mengandungi alpha-gal, ubat untuk gejala alahan jika perlu, mengelakkan gigitan kutu selanjutnya.
 • Prognosis: "Alahan daging" mungkin menjadi lemah dari semasa ke semasa apabila antibodi berkurangan.

Sindrom Alpha-gal: Penerangan

Tick ​​bite sebagai pencetus

Alahan tidak dicetuskan oleh penggunaan langsung makanan, tetapi akibat gigitan kutu. Hanya selepas itu "alahan daging" berkembang.

Ayam dan ikan tidak bermasalah

Penggunaan ayam itik, sebaliknya, tidak bermasalah, kerana ayam, itik & Co. tidak tergolong dalam kelas mamalia. Oleh itu, sindrom Alpha-gal bukanlah alahan daging dalam erti kata sebenar.

Mereka yang terjejas juga boleh bertolak ansur dengan ikan tanpa sebarang masalah.

Sindrom Alpha-gal: Punca

Jika kutu kemudian menggigit manusia, molekul gula boleh memasuki aliran darah manusia. Di sana, bahan asing memberi amaran kepada sistem imun. Pada masa hadapan, sistem imun juga akan bertindak balas terhadap alpha-gal dalam makanan dengan tindak balas pertahanan.

Tick ​​Amerika sebagai pembawa

Spesies kutu Amerika dianggap sebagai agen penyebab utama: "Lone Star Tick" (Amblyomma americanum), spesies yang kebanyakannya berasal dari selatan Amerika Syarikat dan Mexico.

Seberapa biasa sindrom Alpha-Gal di Eropah?

Amblyomma americanum tidak berlaku di Eropah. Walau bagaimanapun, spesies kutu yang biasa di Eropah juga boleh menghantar antigen alpha-gal dan dengan itu mencetuskan alahan daging.

Malah, alpha-gal telah dikesan dalam organ pencernaan spesimen kutu kayu biasa (Ixodes ricinus). Walau bagaimanapun, terdapat hanya beberapa kes sindrom alpha-gal yang terbukti pada manusia di Eropah.

Apabila kutu menakluki lebih banyak kawasan dengan perubahan iklim, bilangan orang yang terjejas mungkin akan meningkat pada tahun-tahun akan datang. CDC telah pun memerhatikan ini untuk AS.

Dalam kebanyakan kes, alahan dicetuskan oleh protein. Malah, berkaitan dengan alpha-gal, molekul gula ditemui buat kali pertama yang boleh menyebabkan tindak balas alahan yang kuat.

Sindrom Alpha-gal: gejala

 • Gatal-gatal, ruam gatal
 • loya muntah
 • pedih ulu hati
 • sakit perut yang teruk
 • cirit-birit
 • batuk
 • sesak nafas atau kesukaran bernafas
 • penurunan tekanan darah
 • bengkak pada bibir, tekak, lidah, atau kelopak mata
 • pening atau pengsan

Kejutan anaphylactic: Dalam perjalanan sindrom alpha-gal, tindak balas anafilaksis yang mengancam nyawa dengan gangguan pernafasan, disregulasi peredaran darah dan tidak sedarkan diri juga mungkin.

Reaksi berlaku dengan kelewatan masa

Sebab penangguhan permulaan gejala masih belum dijelaskan secara konklusif. Walau bagaimanapun, pelepasan perlahan alfa-gal semasa penghadaman nampaknya memainkan peranan.

Gejala berlaku lebih cepat selepas makan jeroan, terutamanya apabila makan daging lembu atau buah pinggang babi. Di sini, tindak balas alahan biasanya muncul dalam masa setengah jam hingga satu jam penuh. Reaksi yang lebih teruk dan kejutan anaphylactic juga lebih kerap.

Selain permulaan simptom yang tertangguh, terdapat satu lagi perbezaan daripada banyak alahan makanan lain. Ia melibatkan jumlah alergen yang diperlukan untuk tindak balas alahan:

Dalam alahan makanan seperti alahan protein kacang atau telur ayam, makan hanya sejumlah kecil alergen (protein kacang atau telur ayam) adalah mencukupi untuk tindak balas alahan. Dalam sindrom alpha-gal, sebaliknya, jumlah alergen dalam julat gram lebih berkemungkinan diperlukan untuk ini.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan individu dalam jumlah alpha-gal yang menyebabkan tindak balas alahan. Keterukan tindak balas alahan ini juga berbeza-beza.

Pada orang yang mempunyai bentuk sindrom yang ringan, gejala kadangkala hanya muncul apabila faktor lain yang mempengaruhi penghadaman ditambah (anafilaksis penjumlahan). Kofaktor sedemikian yang mempengaruhi tindak balas alahan mungkin, sebagai contoh:

 • usaha fizikal
 • alkohol
 • jangkitan demam

Walau bagaimanapun, sama ada makanan yang mengandungi alfa-gal telah dipanaskan atau sebaliknya diproses sebelum dimakan tidak memberi sebarang perbezaan berkenaan dengan tindak balas alahan terhadapnya.

Sindrom Alpha-gal: Diagnosis

Mendiagnosis sindrom alpha-gal tidak mudah: kerana gejala biasanya ditangguhkan selama berjam-jam selepas makan makanan alergen, sambungan sering tidak dikenali.

Ujian sindrom alpha-gal

Ujian antibodi untuk alpha-gal: Jika sindrom alpha-gal disyaki, sampel darah boleh digunakan untuk menguji sama ada serum mengandungi antibodi terhadap alpha-gal.

Sindrom Alpha-gal: rawatan

Seperti semua tindak balas alahan, langkah pertama adalah untuk mengelakkan pencetus. Dalam kes sindrom alpha-gal, ini adalah daging merah dan makanan lain yang mengandungi alfa-gal.

Terapi ubat

Tiada ubat penyebab sindrom alpha-gal. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan boleh mengurangkan gejala:

 • Dalam kes akut, ubat anti-alergi seperti histamin boleh membantu.

Hiposensitisasi, seperti wujud untuk penghidap alahan debunga, tidak wujud. Walau bagaimanapun, antibodi terhadap alpha-gal nampaknya berkurangan dengan sendirinya dari semasa ke semasa.

Elakkan gigitan kutu!

Walaupun anda sudah mengalami gejala alpha-gal, anda harus berhati-hati mengelakkan gigitan kutu selanjutnya. Gigitan baru boleh meningkatkan atau mengaktifkan semula tindak balas alahan kepada Alpha-Gal.

Sindrom Alpha Gal: Prognosis

Bolehkah orang yang mengalami sindrom alpha-gal akhirnya makan daging semula? Ini tidak mustahil. Antibodi dalam darah berkurangan selepas beberapa waktu, tidak seperti alahan lain. Oleh itu, "alahan daging" boleh menjadi lemah.