Perencat alpha-glukosidase

Apakah perencat alpha-glukosidase dan bagaimana ia berfungsi?

Bahan aktif dari kumpulan bahan yang dikenali sebagai alpha-glukosidase perencat menghalang enzim dalam usus yang rosak karbohidrat diserap dengan makanan menjadi glukosa. Akibatnya, darah gula naik hanya perlahan selepas makan. Walau bagaimanapun, alpha-glukosidase perencat tidak berpengaruh semasa memakan makanan dengan kandungan gula tinggi (limun, cola, kek) atau bahkan glukosa tulen, dan darah tahap gula meningkat serta-merta.

Mereka tidak mempunyai kesan pada insulin pelepasan pankreas. Walau bagaimanapun, kajian jangka panjang tidak dapat membuktikan faedah jangka panjang di kencing manis atau keberkesanan terhadap penyakit yang berkaitan dengan diabetes. Hanya yang darah puncak gula seimbang dengan kedua ubat, sehingga selebihnya fungsi pankreas masih mempunyai peluang. Lebih daripada 30% daripada kencing manis pesakit dalam satu kajian menghentikan penggunaan ubat tersebut kerana kesan yang tidak diingini dan tidak menyenangkan di saluran gastrousus.

Petunjuk

Alpha-glukosidase perencat, seperti acarbose dan miglitol, adalah ubat yang menyahaktifkan enzim alpha-glukosidase pada manusia terusan. Enzim ini memecah gula yang diserap dengan makanan. Hasilnya, gula tidak lagi dapat dipecah dan diserap dengan mudah.

Kenaikan di gula darah setelah makan ditangguhkan atau puncaknya berkurang. Dalam jangka masa panjang, ini juga menyebabkan pengurangan dalam berpuasa gula darah. Untuk tahap tertentu, ini adalah makanan menambah yang mesti diambil sebelum makan.

Inhibitor alpha-glukosidase digunakan terutamanya pada pesakit dengan jenis 2 kencing manis yang telah mengembangkan daya tahan terhadap gula darah-menurunkan hormon insulin. Inhibitor Alpha-glukosidase juga dapat digunakan untuk mencegah perkembangan diabetes. Oleh kerana perencat alpha-glukosidase adalah ubat yang agak lemah, mereka harus selalu digabungkan dengan a diet sesuai dengan diabetes. Sebagai peraturan, mereka digunakan sebagai tambahan kepada ubat lain, misalnya sulfonylureas.

Dos

Pada permulaan terapi dengan perencat alpha-glukosidase, seseorang harus memulakan dengan dos yang rendah, yang dapat ditingkatkan sesuai dengan keperluan dan toleransi. Dua perencat yang paling biasa, acarbose dan miglitol, boleh didapati dalam bentuk tablet yang boleh dibahagi setiap 100mg. Seseorang boleh memulakan dengan 50mg tiga kali sehari.

Selepas beberapa minggu, dos dapat digandakan jika boleh diterima. Pesakit sensitif harus bermula dengan 50mg dua kali sehari. Dos harus ditingkatkan dengan berhati-hati. Tablet harus diambil secara berkala sebelum makan, kerana ia hanya memberi kesan pada makanan yang diambil selepas itu. Overdosis boleh menyebabkan cirit-birit dan teruk kembung perut.

Kesan-kesan sampingan

Inhibitor alpha-glukosidase melambatkan enzim usus yang mencerna karbohidrat. Sebaliknya, yang karbohidrat baki dalam usus dibelah oleh bakteria dalam kolon. Dalam proses itu, gas berkembang yang mengembung usus dan membawa angin yang tidak diingini.

Selain itu, penghambatan enzim menyebabkan bunyi usus dan cirit-birit yang meriah. Di lebih dari 50% dari mereka yang dirawat, "kesan sampingan" seperti itu berlaku dan sering menyebabkan pemberhentian ubat secara sembarangan. Inhibitor Alpha-glukosidase dipecah oleh hati dan boleh merosakkan fungsi hati. Oleh itu, doktor anda harus memeriksanya hati nilai dalam a ujian darah setiap 3 bulan. Sekiranya anda merasa tidak sihat setelah mengambil inhibitor alpha-glukosidase, atau jika anda mengalami loya, muntah, atau menguningnya mata atau kulit, anda mesti berjumpa doktor dengan segera untuk memeriksanya hati.